A Magyar Késműves Céh kiállítása és vására.

Magyar Kések cikk

Vajdahunyad Vára, vagy Vajdahunyad vár. A Városliget szívében, egész pontosan a Széchenyi - szigeten fekszik az a történelmi épületcsoport, ami az egyik legromantikusabb, legfestőibb és leghangulatosabb hely Magyarországon. Maga a vár négy hídon át közelíthető meg.

AZ 1896- os millenniumi ünnepségen így kívánták bemutatni az ezeréves magyar építészet történetét. A tervező építész Alpár Ignác volt. Érdekesség, hogy előszőr fából építették fel a 21 részből álló épületcsoportot. Oka a szoros határidő és a szűkös költségvetés volt.

Az elkészült vár főhomlokzata a Vajdahunyadi vár pontos mása. Ez a hasonlóság, valamint a névhasonlóság sok emberben úgy tudatosult, hogy a két épület egy és ugyanaz, pedig valójában két várról van szó.

A nagy népszerűségre való tekintettel 1904 és 1908 között újraépítették tartós anyagokból. Ennek köszönhetjük, hogy ma is sétálhatunk ezen a gyönyörű helyen, ami számos rendezvénynek, kiállításnak ad otthont napjainkban is. Itt található a Magyar Mezőgazdasági Múzeum is.

A vár három épületcsoportra oszlik:

  • Gótikus épületcsoport. Azon belül: Nyebojsza - torony, Hunyadi - loggiák, Lovagterem, csütörtökhelyi Zápolya-kápolna, Dómhomlokzat, Hunyadi-udvar, valamint az Apostolok tornya.
  • Reneszánsz–barokk épületcsoport. Azon belül: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Katalin-bástyatorony, Német-homlokzat, és a Francia-torony.
  • Román kori épületcsoport. Azon belül: Jáki-kápolna, Kerengő, Auditórium, Kínzótorony, Tompa-torony, Segesvári bástyatorony, Hidas- vagy Nyilaskapu, és végül az Oroszlános kőhíd.

A Román kori épületcsoport, pedig nekünk, késkedvelőknek, különösen fontossá válik a közeljövőben.

Ugyanis ez az év sem múlhat el A Magyar Késműves Céh kiállítása és vására nélkül.

Bizony ez lesz az évben az utolsó alkalom, ahol családias, meleg környezetben találkozhattok és beszélgethettek a Céh késkészítőivel és mestereivel! A kiállított „remekművek” megcsodálhatóak, megfoghatóak és megvásárolhatóak lesznek.

A karácsony közeledtével ez különösen jó alkalom lehet egy szép ajándék beszerzésére. Akár valamelyik szerettünk, akár saját magunk részére.

Csodás környezet, élményszámba menő beszélgetések, kézzel készült mesterművek, mi kell még?

Természetesen Ti. Késimádók, kedvelők.

A kiállítók névsora Véletlenszerű sorrendben:

Ez a kiállítás a Magyar Késműves Céh önálló rendezvénye. Ez azt jelenti, hogy most csak Céh tagok képviseltetik magukat.

Természetesen a Magyar Kések is kint lesz. Fotózunk majd sebesen, hogy aki sajnos nem tud eljönni, az se maradjon ki a látványorgiából!

Hol és mikor?

2016. december 03. 9.30 – 17.00 – ig. (szombati nap)

Vajdahunyad vára, Román kori épületcsoport, Díszterem.

A rendezvényre a belépés díjtalan!

A Magyar Késműves Céh szeretettel vár minden kedves érdeklődőt!

Magyar Kések cikk

Sziasztok

Magyar Kések