Szántó Szabolcs

Szántó Szabolcs képe
Cégnév: 
Szasza Knives
Szakmai bemutatkozás: 

Szántó Szabolcs vagyok, a Szasza Művek (Szasza Knives) tulajdonosa és mestere.

Ez egy egyszemélyes vállalkozás, melyet nem a szüleim, vagy a homlokomhoz szorított pisztoly hatására kezdtem el csinálni. Igen, minden feladatot magam végzek. (anyagbeszerzés, karbantartás, marketing, papírmunka)

A történet még a középiskolai éveim elején kezdődött, ahol megismerkedtem a középkori hagyományőrzéssel. Egy barátom akkor kezdte el felfuttatni a kardokra, páncélokra és más fegyverekre specializálódó műhelyét. Nála kezdtem el dolgozni, és maradtam 8 évig.

2003-ban önálló műhelyt csináltam! Saját műhelyt, tehát nem egy vállalatnál lopom az időt, nyersanyagot és energiát, hanem a saját lábamon állok, megpróbálva függetleníteni magamat a kiadandó munka alól.  Vagyis vannak szalagcsiszolóim, hőkezelő kemencéim, állványos fúróim, kovácsműhelyem, sok-sok célgépem és kéziszerszámaim.

A műhelybe „bejön” az alapanyag, és kész műalkotásként „megy ki”!

A késeket, kardokat az első lépéstől az utolsóig magam alkotom. A tokok készítésénél három mesterre hagyatkozom.

Nem, nem fémipari munkásként kezdtem a pályafutásomat. Vasat, acélt csak testépítő és fitnesz szakedzőként fogtam, láttam, mielőtt erre a pályára léptem volna. A buktatókat a magam kárán tanultam meg.

Mesterem az elején nem volt. Később, mikor egyre szebb munkákat raktam le az asztalra, két mester a szárnyai alá vett engem. Magyarország két - talán – legismertebb mestere, Tóth Árpád „Révész Késes műhely” és Kocsis Ferenc. Sokat segítettek, terelgettek a helyes irányba. Mert ma már látom, hogy helyes irányt mutattak nekem.

Köszönöm nekik, és remélem, barátságunk még sokáig fog tartani!

Pályafutásom elejétől kezdve törekedtem arra, hogy a kézimunka határain belül, alkotásaim precízek, pontosak legyenek. E törekvésem a mai napig sem változott, és nem fog a jövőben sem!

Az évek alatt munkáimmal számos címet nyertem.

Többek között (a teljesség igénye nélkül):

  • Késes népi iparművész (ez amolyan érettségi ebben a szakmában)
  • a Népművészet Ifjú Mestere (ez pedig a diploma)

Illetve kiállításokon, különböző díjakat nyertem termékeimmel.

Munkásságomra jellemző a sokszínűség. Nem szeretem, ha beskatulyáznak. Szeretem magam megmérettetni mind damaszkolt exkluzív késekben, mind erdőjárós vagy katonai késekben és természetesen a konyhai késekben is. A számos szériakés modellem mellett szeretek saját elgondolású egyedi, vagy megrendelők által kitalált, megálmodott késeket készíteni.

Portfólió : 
Szántó Szabolcs késkészítő
Szántó Szabolcs késkészítő

Történet

Ennyi ideje tag
3 év 4 hónap
Címlapra: 
nem

Késkészítő termékei

Szántó Szabolcs custom exkluzív kés
Szántó Szabolcs K7 bushcraft kés
Szántó Szabolcs késkészítő anonymus vadász bushcraft kés
Szántó Szabolcs bh8 edc kés
Szántó Szabolcs bogáncs edc kés

Oldalak