Nagy Csaba

Nagy Csaba képe
Cégnév: 
Nagy Csaba
Szakmai bemutatkozás: 

Nagy Csaba vagyok, 2005-ban kezdtem el késeket készíteni.

Eleinte csak időtöltésként barkácsoltam, aztán egyre jobban megtetszett a dolog. Ekkor még betonacélból, laposvasból és hasonló anyagokból próbálkoztam. Szerencsére kertes házban lakunk, így a hely és úgy-ahogy a szerszámok is adottak voltak, csak hátra kellett menni az udvarra. A második nagy fordulópont is ebben az évben következett be, megismerkedtem Szekeres Antal kovácsmesterrel. Ezt követően rendszeresen jártam hozzá elsajátítani a kovácsolás fortélyait. Molnár Péter debreceni kovácsmesterhez is jártam időközben segédkezni, tanulgatni, ahol hasonló hasznos fogásokat tanulhattam meg. Mindkettőjüknek sokat köszönhetek. Így végre késnek való acélokból is tudtam kovácsolni a pengéket, amiket rendszerint otthon fejeztem be. Az elején csak a magam örömére, aztán idővel ismerősök, családtagok részére is készítettem késeket. Később már kisebb megrendeléseket is elvállaltam. Egyre jobban megkedveltem a késkészítést és elkezdtem a műhelyem is fejleszteni.

2008-ban vettem részt az első kiállításomon Budapesten a Lurdy-házban. A kiállítás szervezője és egyben a Magyar Késmíves Céh elnöke Fazekas József meghívott a következő céhgyűlésre, ahol bemutatkozhattam a céhnek. Láttak bennem lehetőséget, így felvételt nyertem a céhbe, aminek azóta is tagja vagyok.

2018 decemberében megkaptam a Népi Tárgyalkotó Iparművész címet.

Késeimet saját terv alapján készítem és igyekszem mindig új formákat kitalálni, persze mindig szem előtt tartva a használhatóságot. Ebből adódóan inkább egyedi, vadászkések a fő profilom, de szériakéseket is készítek. Pengék alapanyagául használok rozsdamentes, porkohászati, szerszámacélokat és saját készítésű damaszk acélt is. Markolatként különböző hazai és trópusi fafajokat, csontokat, agancsot, szarut és szintetikus anyagokat (G10, micarta).

Portfólió : 
Nagy Csaba kés
Nagy Csaba kés

Történet

Ennyi ideje tag
2 év 10 hónap
Címlapra: 
nem

Késkészítő termékei

Nagy Csaba egyedi kés
Nagy Csaba egyedi kés
Nagy Csaba egyedi kés
Nagy Csaba kiridashi kés
Nagy Csaba Modern Maskara