Liszi Imre

Liszi Imre képe
Cégnév: 
Imre Keresztapa
Szakmai bemutatkozás: 

Liszi Imre vagyok. Azt hiszem, hogy nagyapám műhelyében kezdődött minden. Nagyon szerettem a kisöreget, rengeteg időt töltöttem vele a műhelyében. Igazi ezermester volt, lakatolt, kovácsolt, borotvákat készített és mindent amit fémből el lehet képzelni. Egész kis gyerekként már beengedett a műhelyébe és megtanította az alapokat. Nála, az ő segítségével éreztem rá először a fém megmunkálásának ízére. Az első kis késem is az ő műhelyében készítettem 8 éves koromban, ami a mai napig megvan, köszönhető édesapámnak, akinek a nemrégiben bekövetkezett halála után találtam meg a műhelyében, ott őrizte… Ahogy teltek az évek egyre több időt töltöttem a műhelyben és sok más anyaggal és művészeti ággal  (festészet, faragás, szobrászkodás) is megismerkedtem, de mikor pályaválasztáshoz került a sor én a karosszéria lakatos pályát választottam. Az iskola elvégzése után a Fegyver és gázkészülék gyárban kezdtem el dolgozni és a nagyapám unszolására elvégeztem az anyagvizsgáló szakmát is.

Ezután a fegyvergyárban átkerültem az anyagvizsgáló műhelybe, ahol különböző mérésekkel foglalkoztam, sok más mellett keménységméréseket, kvantum méréseket és szakitószilárdság vizsgálatokat stb.…  kellett végeznem.

Ezidőtájt besoroztak katonának, ahol ugyan ide kerültem vissza a fegyvergyár területén lévő laktanyába, így katonaidőmet is itt tölthettem le a szakmámban dolgozva csak éppen katonaruhában. Leszerelésem után megnősültem és családot alapítottam és a fegyvergyárból maszekhoz mentem dolgozni kovácsként, de akkor már megvoltak a terveim, miszerint saját lakatos-fényező műhelyt nyitok, ami nemsokára sikerült is. A sok mindennapos munka mellett foglalkoztam veterán autókkal és új autók átépítésével is. Mindig is égett bennem a bizonyítási vágy lángja, ami nem volt máshogy már akkor sem. Valami újat és kimagaslót szerettem volna alkotni az autós világban is. Akkoriban nemigen lehetett nyugati autókhoz jutni, így a bogárhátú Volkswagenekkel kezdtem el foglalkozni, illetve azok átépítésével. Az egyik ilyen munkám amire mai napig nagyon büszke vagyok az egy olyan Volkswagen bogárhátú, amit teljesen át alakítottam. A motorját kicseréltem és úgy alakítottam át a motorteret, hogy egy Porsche motor tudta hajtani.

A belsejét sok más mellett kézi faragású műszerfallal, fából faragott kormánnyal és váltógombbal díszítettem. Ezzel az autóval egy nemzetközi Volkswagen versenyen Magyarország első és nemzetközi 3. helyezést értem el, ami egy közös rekord miatt még a Guinness rekordok könyvében is szerepelt. Ezután építkezni kezdtem és továbbra is az autók biztosították a megélhetésünket a családommal, de a kések és egyedi fegyverek készítése mindig is része volt az életemnek és végig kísérte azt. Sok mindent készítettem a saját vagy közeli barátaim örömére. Kardokat, késeket, bárdokat, dárdákat, buzogányokat, pajzsokat, sőt még egy lovagi páncélt is kovácsoltam a saját méreteimre, ami a mai napig a nappalim dísze. Nagyot ugorva az időben 50 év felett már nagypapaként még mindig vágyom az újabbnál újabb kihívásokra, amit már nem elégítenek ki az autók ennyi idő után, így újabb kihívásokat keresve a Kis Keresztfiam (Sürü Péter) unszolására elkezdtem komolyabban foglalkozni a kések készítésével.

Az „Imre Keresztapa” elnevezés is innen ered!

Ő mindig is nagyon hitt bennem és a munkáimban. Ő volt az, aki elkezdte megosztani facebookon az általam készített késeket ezzel is bizonyítani szerette volna számomra, hogy szép számmal akad érdeklődés a munkáimra, amiben én eleinte még nem annyira hittem. Majd készített nekem egy saját facebook oldalt, ami 10 hónap alatt elérte az 5000 fős maximum létszámot. Sok minden másban is a segítségemre van, remélem egyszer megtaníthatom neki is a szakma csínyját-bínyját... Rengeteg értékes emberrel sikerült megismerkednem az elmúlt időszakban és úgy érzem, hogy egy új világ nyílt meg számomra. Rengetegen biztosítanak a támogatásukról és arról, hogy ez az én utam.

Most először érzem azt, hogy ez az a „munka” ami igazából egy hobby, egy szerelem… amiben teljesen kiteljesedhetek mint szakmailag, mint művészileg és minden tudásnak hasznát vehetem amit az életben ezidáig összeszedtem. Minden darab, amit készítek egy kis darab belőlem…

Portfólió : 
Imre keresztapa
Imre keresztapa

Történet

Ennyi ideje tag
1 év 10 hónap
Címlapra: 
nem

Késkészítő termékei

Liszi Imre Black Angel
Liszi Imre Bolida kés
Liszi Imre Botanika EDC kés
Liszi Imre Canyon
Liszi Imre Cápafog
Liszi Imre Dongó
Liszi Imre Fantázia Tollkés
Liszi Imre Farkas túra bushcraft kés

Oldalak