A Sakál napja

Kovács Miklós Mókamiki Sakál

Eljött a nagy nap. Kezembe vehettem Kovács Miklós „Mókamiki” vadonatúj modelljét, a Sakált.

Engedélyt kaptam arra is, hogy kicsit simogathassam, karcolgathassam tudása határait.

Elöljáróban annyit, nagyon kellemes élményben volt részem.

 

 

 

 

Kovács Miklós egy fiatal és agilis késkészítő, akiben ott lapul a tökéletességre törekedési hajlam.

Kovács Miklós Mókamiki Sakál

Amikor kibontottam a csomagot és kezembe fogtam a Sakált, az első benyomásom rögtön az volt, hogy Mókamiki nem elégszik meg azzal a szinttel, ahol éppen tart, számára csak előre és felfele vezető út az elfogadható. Ennek mi, felhasználók nagyon örülünk, mert így olyan csodák kerülnek a kezünkbe, mint a mostani kés, a Sakál.

Az első benyomás fontos! Mókamiki ezt nagyon jól érzi, mert a bőrtok jelentős változáson ment át.

A bőr vastagsága, keménysége és színe azonnal rabul ejtett. Harmonizál a természet és a kés színeivel. A tokra felkerült a Mókamiki logó, (végre imáink meghallgattattak, és a készítő márkajelzése ott virít a tokon) illetve a tulajdonos kifejezett kérésére felkerült egy szikravető tartó is. Itt megragadnám a figyelmet, és kiemelném, hogy mennyire jó tud lenni, ha az ötleteiteket megosztjátok a választott késkészítővel.

Ezután már a Sakált mustrálgattuk. Túl azon, hogy a kés szép, meg kell állapítanunk, hogy a kés nagyon szép! Sokat forgattam a kezemben, nézegettem, gyönyörködtem benne. És felsejlett bennem egy felismerés. A kés neve ugye Sakál. És az is látszik, hogy Kovács Miklós késkészítő egy merőben új formát tett az asztalra. De ahogy az izmos pengeformát, ami természetesen „Drop Point”, valamint az előző modellekhez képest karcsúbb markolatot csodáltam, egy teljesen más állat képe jelent meg lelki szemeim előtt. Ez a kés egy cápa!

Kovács Miklós Mókamiki Sakál

Egy igazi ragadozó, egy fehér cápa. Rettenetesen vonzó lett ez a forma. Szinte bekönyörgi magát a kezünkbe. Ezután már könnyű dolga van, mert le se akarjuk tenni.

A Magyar Késeknek küldött darab paraméterei:

  • pengehossz: 100 mm
  • penge vastagság: 4 mm
  • élhossz: 105 mm
  • markolathossz: 115 mm
  • törővég: 3 mm
  • teljes hossz: 2108 mm
  • súly: 173 gramm
  • penge anyaga: sleipner
  • penge keménysége: 59 HRC
  • markolat anyaga: Cocobolo fa
  • élezés: skandivex

Mindenki megnyugodhat, Mókamiki nem akasztotta szögre eddigi hitvallását. A Sakál nem vitrinkés. Munkára termett, használati kés. Amint ki értünk vele a szabadba, megmutatta mire képes. Köszönhetően az ergonomikus markolat kialakításnak, valamint a jól eltalált arányoknak és pengeformának, a kés azonnal kézre áll. Öröm vele dolgozni. Nagyfokú irányíthatóság, és méretéhez képest kemény munkabírás jellemzi. Faragás, metszés, tollaság, kaparék, nyárs, sátorkaró. A Sakál nem válogat. A munka nem fárasztó vele. Méretei alapján megvannak a határai, tehát nem építhetünk vele fából Halászbástyát. Viszont pont a kisebb méretnek köszönhetően nagyon mozgékony kés.

Kovács Miklós Mókamiki Sakál

A skandivex él egy érdekes hibrid. Mókamiki ügyesen vegyíti a konvex és a skandináv él előnyeit. Voltaképp itt nincs másról szó, mint egy jó skandináv él konvex élszalaggal. És ez megint azt mutatja, hogy a Sakál hű marad a Mókamiki vérvonalhoz. Piszkosul jól használható a szabadban.

A markolat esetén muszáj kitérnem egy fontos dologra.

A természet nem teremt egyforma dolgokat. És ez hatványozottan igaz a fa markolatokra is! A tulaj kérése a Cocobolo volt. De hogy mennyire más az, amit a képeken látsz és az, amit kapsz, azt nehéz megjósolni. Bocsánat, nem nehéz, lehetetlen. Mennyire különbözhet Cocobolo és Cocobolo?

Kovács Miklós Mókamiki Sakál

A két markolat anyaga egyezik. Cocobolo mindkettő. nos, kb. ilyen a szórás.

Fontos leszögezni, ez nem hiba, nem minőségi romlás! Erről nem tehet a választott késkészítő. Ahogy a magyar építő iparban is fogalmaznak a mesterek: „ilyen a fa!”

Ha ettől nem vagyunk képesek elvonatkoztatni, akkor válasszunk szintetikus markolat anyagokat.

Összességében a Sakál Kovács Miklósnak egy igen ígéretes új darabja. Első késnek, kezdőknek is nyugodt szívvel ajánlom. Nagyon szerethető formavilág, kimagasló használhatóság jellemzi. A késben benne lapul Mókamiki lelkéből egy darab. Az a darab, amely a természet iránti szeretetet és alázatot élteti. Ha ez bennünk is megvan, akkor a Sakál nemcsak a késünk lesz, de a társunk is. Egy olyan társ, akire mindig számíthatunk.

Magyar Kések