Kovács Miklós – Shark. A kis Sakál nagy testvére.

Magyar kések shark cikk

A Mókamiki kések már messziről felismerhetőek!

Ezt a tényt nem lehet vitatni. Tudvalévő, hogy Kovács Miklós előbb volt lelkes késhasználó, és csak utána vált profi késkészítővé.

Használta a késeket, és rengeteg felhasználói tapasztalatot gyűjtött. Majd ezeket a tapasztalatokat verte vasba!

A látszólag egyszerűnek tűnő forma ennek köszönheti népszerűségét.

Ám aztán a nem olyan távoli múltban történt valami…

Megérkezett egy új modell, egy új forma, a Sakál!

Emlékszem amikor Kovács Miklós késkészítő fellebbentette a fátylat az akkor új üdvöskéről, azonnal beleszerettem. Rendeltem is egyet rögvest. Aztán eltelt vagy két-három hónap és meg is érkezett!

Amint elkezdtem vele a szabadban kalandozni, azonnal rögzült bennem a felismerés. Itt nemcsak arról van szó, hogy egy késkészítő szeretne valami új irányt kipróbálni és hátha bejön alapon belecsapni a tutiba. Nem. Itt megint egy nagyon tudatos és jól működő koncepció született…

Az, hogy nálam azonnali kedvenc és állandó útitárs lett, csak egy dolog. De rajtam kívül nagyon sokan voltak ezen a véleményen, mert a kis Sakál óriási karriert futott be!

…aztán viszont sokáig ez a történet nem folytatódott…

Pár hónappal ezelőtt Miki elküldte nekem vadonatúj késmodellje néhány fotóját.

Arcon vágott a felismerés, hogy ez kés a Sakál kiköpött nagytestvére! Ugyanaz a forma, csak nagyobban lemodellezve. Meg is kérdeztem Mikit, hogy ő kicsoda lesz, mert nagyon „Sakálos”. Azt válaszolta, hogy akkor ez legyen Shark! És küldött egy rakat mókás ikont is a válasz mellé.

Persze most sokan nem tudjátok mi ebben a nagy apropó. Elmondom.

A sztori lényege ebben a bizonyos formában keresendő. Azt ugye már írtam, hogy Kovács Miklós itt egy új külsőt alkalmazott. Típusra ez is drop point, csak nem az a drop point, amit eddig megszoktunk Mikitől.

Tehát maga a kés oldalról nézve végig egy egyenes vonalat követ, legalábbis a pengehát felőli része. A hegy csak egészen a penge végén kezd el agresszívan esni. Az él meg kapott egy igen öblös, hasas ívet. Ugyanakkor a markolat komoly diétán esett át, és a Mókamiki késektől megszokott testes kialakítás helyett egy szikár, a végénél keskenyebb fogás kapott lehetőséget a bizonyításra.

Így, ha az összképet nézzük, fel fog tűnni, hogy a kés az elejétől a végéig folyamatosan keskenyedik. Nagyon agresszív forma! Pont, mint a cápa teste!! És igen, itt van a sztori lényege…

Magyar kések shark cikk

Ugyanis valahányszor publikáltam valamit a Sakálról, mindig a cápához hasonlítottam. Miki pedig úgy döntött, hogy akkor legyen a nagytesó Shark!!

Keresztapa lettem!! Wow!! Azért itt is szeretném ezt megköszönni Miki.

Az már teljesen világos a számomra, hogy ez a forma a Sakál esetében nagyon használhatónak bizonyult. Nem is vitás. Most a nagy kérdés az volt, miként reagál ez a kialakítás az agresszív szteroid kúrára! Mert bizony, amikor egymás mellé tettem a két kést, akkor szembesültem azzal, hogy a Shark mennyire brutálisra sikeredett!

Következzenek a száraz tények számok formájában:

  • N690 acél, 59 Hrc
  • full tang kivitel
  • 122 mm pengehossz
  • 125 mm élhossz
  • 5 mm pengevastagság
  • 36 mm pengeszélesség (legszélesebb ponton mérve)
  • 120 mm markolathossz
  • 21 mm markolatszélesség (legszélesebb ponton mérve)
  • 242 mm teljes hossz
  • kaparóél
  • G10 markolat (OD green) fekete fiberrel
  • erszényes bőrtok (Kovács Miklós munkája)
  • ára: 47 000 forint (ez a tesztpéldány ára, az alap 43 000 forinttól indul)

Persze ezek így önmagukban egy laikusnak nem mondanak sokat. Ezért következzenek az első benyomások.

A tok:

Magyar kések shark cikk

Sokan jeleztétek, hogy miért foglalkozok ennyit a tokokkal. Mert ez voltaképp nem is a kés része...nos…szerintem az. Nagyon is az!

Ez az elem nagyon is fontos késünk megvásárlásakor! Ugyanis ebben tartjuk a késünket. Ennek segítségével rögzítjük ruházatunkhoz, vagy esetleg más felszerelésünkhöz. Egy kezelhetetlen, rossz koncepcióval megáldott tok sok bosszúságot tud nekünk okozni imádott túráink során. A tapasztalt késhasználók pontosan tudják ezt…

Ahogy fentebb feltűntettem, Kovács Miklós késkészítő maga készíti a tokokat is! És ez nagyon dicséretes dolog. A bőr nagyon vastag és kemény. Masszív konstrukció és rendkívül passzosan tartja magában a Sharkot. Rázás és rángatás hatására is csak minimálisan csúszik kijjebb a kés. Erszényes bőrtokról beszélünk, tehát a kést semmilyen heveder, esetleg csat nem rögzíti pluszban. Nekem ez a megoldás nagyon tetszik, mert így túráink során a kés könnyűszerrel elővehető egy kézzel is. A visszarakás is hasonlóan kivitelezhető, de figyeljünk oda, mert a helytelen mozdulat végzetes lehet bőrtokunk számára! Ha akad vagy szorul, ne erőltessük tovább, inkább húzzuk ki, és ismételjük meg a mozdulatot.

Bújtatóból egyet kap a Shark kabátja. Abból is a lógós-túrázós verziót. A kés a derekunkon kellően kellemes tartományban fog himbálózni, tehát a komfortérzet és a használhatóság szinkronban van. Talán egy lepattintható övtartó és egy szikravetőtartó (nem bőrből, hanem esetleg valami rugalmas anyagból) elférne a tokon. Ezek szerintem nagyon hasznos dolgok.

A penge:

Magyar kések shark cikk

A bemutatott modell esetében N690 acélról beszélhetünk. Amit érdemes tudni róla, hogy rozsdamentes anyag, és nagyon jó éltartó. Ideális választás vizesebb környezetbe, vagy azoknak, akik nem akarnak a korrózió ellen harcot vívni. Az érem másik oldala, hogy a karbantartása nehézkesebb, mint mondjuk a sleipner acélé. Skandivex élezést kapott a Shark. Ez gyakorlatilag egy él-mix. Skandináv élként indul, és egy konvex élszalagot kap. Így a két él házasságának gyümölcse mindkét oldalról hoz magával valamit. Egyrészt nagyon jól irányítható, másrészt fergeteges metszőképessége lesz. Legalábbis a Sakál esetén ez volt a tapasztalat.

A penge nagyon szép szatén fényű. Természetesen kapott kaparóélet is, hiszen Mókamiki késről van szó! 5 mm vastag a penge és full tang…és…nehéz! Feltűnően nehéz. Nem annyira, mint a Bölény, de a Túrázónál mindenképp nehezebb. A méretnövekedés nekem nagyon imponált. A kis Sakál felcseperedett! És egy igazán combos mindenes kés lett! A hegy agresszívan van kialakítva, ahogy egy ilyen késnél annak lennie kell!

A markolat:

Magyar kések shark cikk

Az OD green G10 nagyon vagány! erre nincs jobb szó. Hozza a kissé katonai érzést. Ezt Miki még megspékelte egy fekete fiberrel, ami inkább látványelem a G10 markolatok esetén. Írtuk fentebb a markolat átváltozását, diétázását. Sokaknak az a gondolat ugrik be, hogy akkor a stabil fogással mi lesz? Így nem ül be úgy a tenyérbe, mint a régebbi, már bevált forma? Mindenkit megnyugtatok, ez a markolat is tökéletesen és stabilan fogható. A G10 felülete nagyon sima és fényes. Kíváncsi leszek arra, hogy mennyire lesz csúszós a történet élesben. Az ergonómiai formák rendületlenül itt vannak, tehát kapunk halacskát és madárfejet is.

Összességében nagyon kellemes érzés kézben tartani a Shark modellt! Magabiztossá teszi az embert, mert szinte kívánja a kihívásokat…

No, de vajon mennyire? Irány az erdő!

Mivel lassan de biztosan beleáll a tél a komfortérzetünkbe, mindenkinek javaslom a réteges öltözködést, ha túrázni szottyan kedvünk. Így tettem én is. És ilyenkor jönne nagyon jól a lepattintható övtartó-bújtató…

Ugyanis az erdő szélén kihámozni magunkat a nadrágszíjból, hogy feltegyük a kést, ugyan nem életveszélyes gyakorlat, de mindenképp kényelmesebb lenne csak felpattintani túratársunkat. Nem? Ugyanez a történet hazamenetelkor is vár ránk. Ez mondjuk tényleg inkább csak kényelmi szempont, de annak nem utolsó…

Viszont! Amikor már fent van a tok, akkor nagyon jó helyen van! A bújtató hossza nagyon el van találva! A kést kényelmesen tudtam elővenni, valahányszor szükség volt rá. És tényleg nagyon könnyen. A kemény bőrnek van annyi tartása, hogy nem nyeklik-nyaklik együtt a késsel. A laza túrázós felfüggesztésnek hála a kés soha nem volt útban. Perfekt!

A kés súlya abszolút nem volt zavaró nekem. Nem húzta a nadrágom. Viszont éreztem, hogy ott lóg, harcra készen. És ez a történet így kerek!

Miután kiséltáltam magam kedvenc útvonalamon, elérkezettnek láttam az időt, hogy bevessem a Sharkot! És nemcsak karcolgatni szeretném a felszínt! Nem-nem! Adjunk neki rendesen!

Ennek két oka volt. Az egyik, hogy Kovács Miklós késkészítő késeinél nincs értelme finomkodni. Ezek a kések cefet módon össze vannak rakva. Ez az érzés rögtön ránk telepszik, amikor kézbe vesszük a Sharkot! Annyira masszív, agresszív!

És már megint!! Újra! Elkap azaz „alfahím” életérzés! Ez egy férfikés basszus! És már megint Miki késénél jön rám ez az érzés. Valahogy ez a srác ezt nagyon érzi! És szemtelenül beleteszi szinte minden késébe! Ez a másik ok, amiért nyúzni akartam a kést.

Akartam! Jött ez a kalandra fel életérzés!

Rögtön az ütőfázással kezdtem. Nem voltam válogatós kedvemben. Legyen benne göcsört? Legyen! Legyen benne több göcsört? Legyen! A Shark nem torpant meg egy pillanatra sem. Ha elakadt egy görcsben, beleadtam apait-anyait! Átvertem rajta, így, parasztosan! Persze ez nem ésszerű használat, de hol vannak ilyenkor az ész érvek! Sehol, most ösztön van.

Utána a kés hegyét vettem célba. A jeges fában kezdtem tesztelni. Mit is írhatnék, csináltam már ilyet máskor is (csak pusztán a teszt kedvéért), de most nem volt bennem semmi félelem vagy aggodalom. A Shark nem valami puhány alkotás!

Ezt követte a csapdosás. Itt nagyon jól jött a kés súlya. Meg volt ehhez a feladathoz a kellő pacekja, jó kés lett ez Miki! Itt egy picit csúszósnak éreztem a markolatot, de inkább csak érzésre tűnt annak, stabilan ült a kezemben, de mégis kicsit fura volt. A kezdőknek, vagy esetleg bizonytalanabbaknak javasolnám valami rece-rovátka beiktatását. Fő a biztonság, ugye…

Miután kiharcoltam magam, következhetett a finomabb, műszeresebb használat. Először kicsit metszegettem és faragtam kicsit. A kés roppant ereje mellé nagyon könnyű kezelhetőség és irányíthatóság párosult! Ez nagyon kellemes meglepetés volt. Rettentően könnyen ráállt a finomabb használatra a Shark. Ez pedig nagyon jó hír a kezdő felhasználóknak.

Ezt követte a tollaság. Merthát miféle teszt lenne ez tollaság nélkül? Ugye?! Nos, a Shark itt is kimagaslóan teljesített. Kimondottan könnyű vele elkészíteni az erdőjárók Szent Grálját! Ha valaki el szeretné kezdeni hosszú zarándok útját a tollaságak világában, és végül el szeretne jutni a „Glász Sándor” szintre, szerintem ezzel a késsel kezdjen. Mert a Shark nagy segítség lesz, az biztos.

Jöhetett a kaparóél teszt. Először pihe-puha faháncs labdát gyártottam minden erőlködés nélkül. Mese nincs, a kaparóél harap, mint állat. Aztán összeraktam némi élesztéket és jöhetett a szikravető. Pikk-pakk sikerült megidéznem a Tűz Istenét! Tényleg könnyen ment, pedig a környezet meglehetősen nedves volt. Megint csak perfekt!

Magyar kések shark cikk

Magyar kések shark cikk

Magyar kések shark cikk

Magyar kések shark cikk

Akkor most jöhet az értékelés! És már egy ideje tényleg játszok a gondolattal, hogy be kellene vezetni valami értékelési rendszert, mert sokkal reálisabb képet adhat nektek a vásárláshoz. Nagyon sokan kéritek ezt tőlem. És ígérem, jövőre rendszeresíteni fogom valamilyen formában!

Most játszunk el a gondolattal, hogy mondjuk már van ilyen értékelési rendszerünk! És mondjuk a maximum adható érték az öt csillag. Az értékelés álljon teszem azt négy szegmensből.

  • használhatóság
  • minőség
  • tok
  • ár/érték arány

No lássuk, hogyan értékelném e szempontok szerint a Shark kést!

  • használhatóság: 5 csillag

Ehhez kétség sem fér. Ez a kés egy remekbe szabott darab. Igazi mindenes kés. Szó szerint. Aránybajnoknak (100/4 mm) nagy, nagykésnek viszont kicsi. A köztes területet azonban egyértelműen uralja. Megvan a súlya és az ereje a komolyabb munkák elvégzéséhez, de rendkívül jól használható a finomabb feladatokhoz is. Mindenkinek hasznos társ lehet. Élvezet használni! A huzamosabb ideig tartó munka alatt sem vált kényelmetlenné a markolat. Nem nyomott sehol, nem jelentkezett kellemetlen zsibbadás a tenyeremben és az ujjaimban.

  • minőség: 5 csillag

Itt is megkapja a Shark a maximumot. A kés nagyon profin van kidolgozva! Nincsenek illesztési hézagok, és emellett egy élő szimmetriai tanulmány. Az élezés is mértani középre esik. Az él kialakítása pazar. Jó érzés megfogni a kést, és csak simán csak tapogatni. Nem lehet belekötni.

  • tok: 4 csillag

A tok minősége szerintem teljesen rendben van. A bőr keménysége miatt nem kell aggódni. Később sem fog tágulni vagy lazulni. A Sakál esetében ezt van lehetőségem másfél év távlatából megfigyelni. Annak idején logózva voltak Miki tokjai. Mára sajnos ez elmaradt, gondolom vannak érthető okai. A négy csillag a felfogatási rendszer miatt négy csillag. Nem lenne buta gondolat a lecsatolható övtartó.

  • ár/érték arány: 4 csillag

A Shark ára 43 000 forinttól startol. (a tesztpéldány például 47 000 forint) Ez az ár abszolút reális és jogos is. Viszont a „konkurens” mindenes kések is itt mozognak. Nem drágább a mezőnynél, de nem is olcsóbb. És jól van ez így!

  • összesítés: 4,5 csillag

Azért ez önmagáért beszél, nem? Ez a kés baromi jóra sikeredett! Tiszta szívből ajánlom minden késhasználónak. Nem fog csalódni benne. A méret és súlynövekedés nem lett hátrány, sőt! Szerintem jót tett ennek a formának! Megmaradt a Sakál rendkívüli használhatósága, de bővült az élvezetesen elvégezhető feladatok listája.  Meg merem kockáztatni, szerintem a Shark túlmutat a Sakálon. Méltó folytatása ennek a nagyon kezelhető és szerethető formának!

Magyar kések shark cikk

Nincs más hátra, keressétek Kovács Miklós késkészítőt, és aztán kalandra fel!

Sziasztok

Magyar Kések