Tudásfa

A zsebkésekről egy laikus szemével - nagyon röviden

Magyar Kések cikk

Törzsgyökeres és büszkén vállalt Szabolcs megyei létemre nem vagyok éppen egy bicskás fazon. Persze szó se róla, életem nagy részében mindig volt nálam zsebkés, olykor nem is egy darab. Ám a beszólást, hogy egy „Te Szabolcsi bicskás” soha nem értettem. Miért az a furcsa, ha valakinél van bicska. Nekem pont az, ha valakinél nincs!

A kakas motívum nyomában.

Magyar Kések kakasos cikk

Alig néhány nap maradt a 2017-es évből. Ilyenkor a legtöbben – köztük jómagam is – a fejünkhöz kapunk. De hamar eltelt ez az év is! Ugye?

Sokan próbálják összegezni, hogy mi is történt idén, és mit-min kell változtatni a jövő évben…

Vadászkés anatómia

Magyar Kések vadász cikk

Amikor a vadászkések szóba kerülnek, általában míves kivitelű, csillogó pengéjű, vadállatmintás bőrtokkal készített elegáns kések jutnak a legtöbb ember eszébe.

Legalább is az enyémbe biztos…

Fa alapanyagok (ötödik rész)

Magyar Kések cikk

Folytatjuk a tartalmas cikksorozatunkat a fa markolatanyagokról.

Tesszük ezt azért, mert itt van a legnagyobb bizonytalanság, ami előfordulhat egy kés megtervezésekor.

Hallunk ugyan jól hangzó neveket (csomoros nyár, bubinga, cocobolo stb.), de igazán nincs sehol megfelelő mennyiségű és használható információ ezekről a fantasztikus anyagokról.

Mokume-gane – avagy nem csak az acélt lehet damaszkolni

Magyar Kések Mokume cikk

Ha úgy érzed Kedves Késbarátom, hogy már a cím megfejtéséhez is internetes kereső kell, ne aggódj. Pár percet kérek Tőled és minden a helyére kerül.

Annyit elöljáróban, hogy bizony most is fémekről lesz szó – hiszen mégiscsak a magyarkesek.hu-n vagyunk – de most távolabbra nézünk a vastól és acéltól, reményeim szerint itt-ott a nemesfémek is meg fognak csillanni.

Késvásárlás...avagy, kitől, mit, hogyan?

Magyar Kések cikk

Gyűjtőknek, megszállott birtokolni vágyóknak nem hiszem, hogy tanácsot lehetne adni e téren! Náluk az egyedi ízlés és a pillanatnyi „elmeállapot” dönti el, hogy milyen kést vásárolnak.

Azt hiszem ezzel a kijelentéssel nem igazán lehet vitába szállni.

Ergonómia - avagy milyen markolat jó nekünk

Magyar Kések cikk

(Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik eljutottak arra a szintre, hogy saját alomkésüket szeretnék megvalósítani az általuk arra érdemesnek talált késkészítővel. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a már készen vásárolt kések esetén valamennyi kompromisszumot mindenképp kell kötnünk magunkkal, illetve elvárásainkkal! – Magyar Kések)

EDC univerzum

Magyar Kések edc

A HRC univerzum után folytatjuk kalandos utunkat a homályzónában. Ezúttal sokkal kényesebb témát szeretnénk nektek kielemezni, mert az engedély nélkül hordható fegyverek témakör tapasztalataim szerint nagyon elnagyoltan van jelen a köztudatban. De mielőtt rátérnénk, kicsit kiránduljunk az EDC univerzumban.

Loveless - az ember, a legenda, a kés

Magyar kések bob loveless

Mostani cikkünkben Palcsesz Imre késkészítő egyik legsikeresebb késeivel fogunk foglalkozni, a Loveless ihletésű késekkel. Talán ezek a kések jellemzik leginkább Palcsesz Imre késkészítő munkásságát és stílusát.

A HRC univerzum

Magyar kések hrc

Manapság ez nagy sláger téma. Rettenetesen felkapott dolog lett a hőkezelést, mint hibát vagy legfőbb szempontot emlegetni.

És ezzel együtt elindult egy folyamat is.

Az okos és tudatos vásárlók önképzése.

 

 

 

 

Mi a baj? Éreztetek e mondatban némi iróniát? Gondoltam. Van is benne rendesen.

Oldalak