XIII. Tűzzel - Vassal Fesztivál 2016 Székesfehérvár

Tűzzel - Vassal Feszt,

2016. Június 25. Elérkezett a nagy esemény. Székesfehérváron ezen a napon tartották a XIII. Tűzzel-Vassal Fesztivált. Kovácsok, fegyverkovácsok, késkészítők jöttek az ország számos pontjáról, hogy megmutassák munkásságuk legszebb darabjait, illetve vásárlásra kínálták remekbe szabott termékeiket.

Igazán kemény nyári meleg volt. Nem az a kellemesen meleg, de elviselhető, szellős. Pont az ellenkezője. Elviselhetetlen, száraz, tikkasztó meleg. Ennek ellenére szép számban volt látogató, igaz, elmondások szerint kevesebb, mint az előző években. Ám, ha figyelembe vesszük a körülményeket (kánikula, foci EB, múzeumok éjszakája, forgalmi dugók, hogy csak egy pár okot említsek), a nap elég ígéretesnek tűnt.

Annyira, hogy konkrét interjúkat nem is tudtunk készíteni, mert a készítők állandó vásárlói össztűz alatt álltak. Igyekeztünk azért némi infót mindenhol begyűjteni.

A Fesztivál remekül hozta azt a hangulatot, amire szerintem mindenki vágyott. Láthattunk bemutatókat, lehetett íjászkodni egy keveset, ki lehetett próbálni a régmúlt fegyvereit is. A kicsiknek a bábszínház, és különböző játékok próbálták elviselhetőbbé tenni az embertelen meleget.

Ám ez az esemény nekünk meglett „férfigyermekeknek” szólt igazán.

Látványban volt részünk bőven. A kovácsolás, csontfaragás, és borbélykodás rejtelmeibe is beleláthattunk. Ez nekem külön öröm volt, mivel az igazi férfi kultúrának ezen része is éledezik. Pesten egyre több borbély nyitja meg kapuit.

Ez kérem a borotválkozás egy teljesen más szintje. Mindig ámulatba ejt, amikor látok egy borbélyt dolgozni. Ők azok, akik egy felfújt lufit is képesek megborotválni. A borotvakések igazi szakértőivel is tudtam beszélgetni egy keveset, mivel a kiállítók között volt Flaschner Kálmán, késes- és köszörűsmester. Nála többet kevesen tudnak a témáról. Egy apáról fiúra vándorló, igazi tradicionális vállalkozás ez. Nagyon szimpatikus emberek, akikkel öröm volt beszélgetni. Készségesen mutattak meg mindent, és az egyes munkafolyamatokat mintadarabokkal is tudták illusztrálni. Kérem, így kell ezt csinálni. Ezúton is köszönöm nekik az elismerő szavakat, amit az oldallal kapcsolatban mondtak, és betartom ígéretem, keresni fogom őket.

Flaschner Kálmán stand

Fantasztikus beszélgetést vezettünk le Fazekas Józseffel. Aki esetleg nem ismerné, kicsit súgunk, Pyraster kések. Őt, a FEHOVÁN ismertem meg. Egy nagyon karakán, de rettentően szerethető ember. Úgy gondolom, ebben a szakmában jár neki a tisztelet. Ígéretet kaptunk tőle, hogy ír nekünk majd egy cikket az alap elnevezésekről. Nagyon-nagyon várjuk. A kiállított munkáit látva a „lenyűgöző” jelző bizony kevésnek tűnik.

Természetesen meglátogattuk a Magyar Kések oldalon szereplő késkészítőket is.

Szántó Szabolcs konyhakés szettekkel és Helvécia modellekkel érkezett, de elhozta a csodálatos LF8-as kiskést is. Rögtön megragadtuk az alkalmat, és kézközelben csodálgattuk. Eszméletlen kés. Az arányai, a formavilága, és ezek egyensúlya olyan érzést kelt az emberben, hogy bizony „ezt kerestük”. Ráadásul ebben a kiskésben van annyi brutalitás, amitől számomra legalább is, még vonzóbb lett. Ha gazdára talál, egyik szemem biztos sír majd érte. Valamint megfoghattam egy csodálatos Vándort is. Bátran kijelenthetem, ez a kés nagyon szép. Egy igazi társ, egy igazi vándornak.

Szasza stand vándor lf8

Palcsesz Imre nem aprózta el a dolgot. Volt nála minden, ami szemnek-kéznek ingere. Itt egyértelműen a Lovelessek taroltak. Ezen mondjuk nem is lepődtünk meg. Ez a modellcsalád nemcsak vonzó, de rendkívül használható is. A Loveless kicsit nyújtott formája kecses, és az egyedi rögzítésű bakni megspékelve a szebbnél szebb fa markolatokkal eléri a kívánt hatást. A kidolgozás minősége pedig megnyugtat minket, hogy jól választottunk.  A stand közepén rögtön kiszúrtunk egy gyönyörű Puukko-t is.  De jó is volt megtapogatni egyik mostani cikkünk főszereplőjét. Egy darabka Skandinávia Székesfehérvár közepén, na, ettől fantasztikus egy ilyen fesztivál! Imre egy új modellt is a nagyközönség elé állított, az Orkát. Amennyire tudtuk követni az eseményeket, a siker borítékolható volt. Ez sem meglepő, mivel az Orka bizony bitang jó kés lett. Sajnos mi nem nagyon tudtuk megszeretgetni, mert mindig kézben volt.

Angelero stand puukko loveless orka

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy végre személyesen beszélgethettem Kocsis Ferenccel, az ország- talán nem túlzok – egyik legnagyobb késkészítő mesterével! Nekem ez egy olyan élmény volt, ami bearanyozta a napom. Vádolhattok gyermeki rajongással, de én térdre borulok az olyan ember előtt, aki a két keze munkájával olyan csodákat képes készíteni, ami egy teljesen laikus és hozzá nem értő embert is képes letaglózni. Ehhez párosult még az is, hogy Kocsis Ferenc egy közvetlen, mosolygós és nagyon barátságos ember, akiben a csúcson is ott a szakma iránti szeretet és alázat. Semmi arrogancia, semmi méregetés (álltalában a külsőm szokta ezt kiváltani az emberekből), csak őszinte és baráti kézfogás rögtön az első alkalommal. Az meg, hogy pont Ő mondta, hogy bizony olvasgatja az oldalt, és szerinte ez nem is rossz dolog, hatalmas löketet adott nekem. Ezeket a szavakat ezúton is nagyon köszönöm neki. Na persze azért volt ott látnivaló is rendesen. Ott volt egy munkafolyamat teljes bemutatása is. Valamint egy csoda, és szándékosan nem neveztem késnek. De a széria kések is jelen voltak, például a Yukon. És bár a Yukon egy „egyszerű” kés, de kidolgozás minősége azonnal oda rántotta a szemem. Ha pedig kézbe veszed, komoly önfegyelem kell, hogy le is tudd tenni.

Kocsis stand yukon damaszk

Bocsássatok meg nekem, hogy nem térek ki minden látnivalóra, de erre nem lenne elég egyetlen cikk. Meg kettő sem….

Viszont intéztem körkérdést Leuku ügyben. Sajnos a válaszok zöme tökéletesen fedte egymást. Azért nem készül, mert nincs rá igény. Ez azért egy kicsit elszomorított. Remélem, ez majd később változik, és egy kicsit bevállalósabbak lesztek ezen a téren.

Nos, a Magyar Kések számára ez volt a XIII. Tűzzel-Vassal fesztivál. Minden olvasónk nevében köszönjük a szervezőknek és résztvevőknek, hogy ebben a pokoli melegben is egy fantasztikus napot varázsoltak nekünk.

És nem utolsó sorban Én köszönöm nektek a sok elismerést és megismerést. A pozitív kritikákat és az elismerő szavakat az oldallal kapcsolatban. Nagyon jól esett. Komolyan.

Vigyázzatok magatokra! Sziasztok!

Magyar Kések.