Minden ami Bushcraft - Évnyitó nyílt nap

Magyar Kések cikk

A 2017-es év lassan de biztosan felveszi a mindennapok monoton tempóját. Az emberek kizökkennek az ünnepek köré szőtt puha, kényelmes semmitevésből. Tapasztalataim szerint a január közepe az az időszak, amikor az emberek már nem visszatekintenek, hanem inkább előre. Elkezdjük betárazni az előttünk álló évet.

Természetesen az idei év is ad jónéhány lehetőséget arra, hogy hódoljunk a kések iránti rajongásunknak, és élvezzük a természet nyújtotta csodák összességét.

Nyakunkon a 2017-es FEHOVA kiállítás! De előtte egy sokkal emberközpontubb, kötetlenebb program is megrendezésre kerül.

Mert ez az év sem telhet el a „Minden ami Bushcraft” mozgalom évnyitó nyílt napja nélkül. És bár az MaB- hez inkább a keményvonalas bushcraft oktatás, valamint a megterhelőbb, komolyabb túrák állnak közelebb, illetve ez jellemzi inkább tevékenységüket, ez a mostani rendezvény teljesen más szellemben lesz kivitelezve.

Az esemény szervezője természetesen az MaB vezetője, Mihályi Gábor.

És mivel a Magyar Kések is meghívást kapott az eseményre, gondoltam kicsit jobban kipuhatolom, hogy mire is kell számítani szombaton.

Gabi készségesen felvázolta a nyílt nap lényegét!

„A nyílt nap, nem igazán a bushcraftról fog szólni, legfeljebb érintőlegesen. Sokkal inkább az ismerkedés, a kötetlen beszélgetéseké lesz a főszerep! Főzés és szórakozás. Amolyan igazi családi rendezvény. Itt az asszonyok és gyerekek is jól szórakozhatnak. És természetesen adott a tábortűz melletti véget nem érő sztorizgatás. Igazi közösségépítő rendezvény, ahova mindenkit szeretettel várunk. Tényleg mindenkit! A rendezvény természetesen ingyenes.”

Jómagam nagyon szeretem az efféle programokat. Ahogy Gabi jellemezte, nagy beszélgetések, ismerkedések. És mivel nem tartom magam vérbeli bushcrafternek, (inkább lelkes természetjárónak) akár láthatok és tanulhatok is ezt-azt. Ha pedig az ilyen közösségépítő programok a természet lágy ölén zajlanak, még ha az egyik legzordabb hónapban is, az szerintem egy külön élmény.

Ezért csatlakozom Gabi invitálásához, és bíztatok mindenkit, hogy látogasson ki, ha más nem, csak pár órára. Aki szereti a természetet, és a jókedvet, az nem fog csalódni. Aki pedig még nem vett részt ilyen eseményeken, annak sok értékes és érdekes új élményt jelenthet.

Természetesen a fanatikusabb réteg kint is alhat. Mihályi Gábortól tudom, hogy este 10 körül bográcsolás is lesz, ha van rá igény. Méghozzá egy profi séf, Jánka Lajos felajánlásából.

A rendezvény pontos paraméterei:

  • Pilisszentiván, Pest, Hungary: A pilisszentiváni sportpálya melletti parkolóban találkozunk reggel. Innen kb. 5 perc séta a táborhely, de aki szeretne az kocsival is oda tud állni. Megközelítés autóval a Pest felől a 10-s főúton Pilisvörösvár felől vagy a hidegkúti úton Solymár felől. Busszal az Árpád híd pesti oldalán lévő Volán megállóban a pilisszentiváni busszal lehetséges. A találkozási pont: 47.611748, 18.884047
  • Időpont: 2017, január 21, 9:00- január 22, 12:00 óráig.
  • A rendezvény díjmentes.

Végezetül egy élménybeszámoló egy hasonló MaB családi rendezvényről:

Családi hétvége az ártérben

„A hétvégén fantasztikus három napot töltöttünk a Duna árterében. Kellemes tavaszi idő, szikrázó napsütés és könnyed szellő jártra át a vízparti táborhelyet. Először szerveztünk három napos rendezvényt, ennek köszönhetően sokan el tudtak jönni, ami nagy öröm volt számunkra. A pénteki napon néhányan már kora délelőtt kiértünk és belaktuk a tábort. Hamar jó hangulat kerekedett. Ismerkedtünk, grilleztünk, bográcsoztuk. Ez a rendezvény csak nyomokban hasonlított a bushcarftra, hiszen sokan sátraztak, függőágyaztak, egyesek még kemping széket is hoztak. Valódi kényelmes, családi vadkemping volt ez. A második napon, megérkeztek a többiek és nekiláttunk volna a tervezett bemutatókhoz, azonban a sok gyerek, a remek hangulat, és a fantasztikus atmoszféra bizony elcsalta a figyelmünket, így nem is erőltettük. Szimplán mindenki csak jól érezte magát. Azért délutánra erőt vettünk magunkon és Csabinak elkészítettünk egy fűtött derékaljat, ami annyira jól sikerült, hogy túl melegnek bizonyult. Éjjel fél háromig ment a sztorizgatás a tűz mellet. Reggel ismét madárcsicsergésre ébredtünk. Reggeli után kipihenten tábort bontottunk és elköszöntünk. Remek hétvége volt. Köszönöm mindenkinek, aki eljött.”

Magyar Kések cikk

Köszönöm a forrást a „Minden ami Bushcraft” közösségnek és Mihályi Gábornak.

Sziasztok

Magyar Kések