A Mamutos kés

Sziasztok.

A most következő cikket azért teszem ki, mert nemcsak a kés, amiről szó lesz, hanem a hozzá kapcsolódó történet is megérintett. Nagyon mélyen megérintett.

Tudjátok a tiszta, egyszerű és önzetlen jóakarat mostanság nagyon ritka. Nemcsak itthon, de még külhonban is. Ezért tartom fontosnak, hogy ezt a történetet megmutassam mindenkinek!

Nagyon köszönöm a lehetőséget Fazekas Gábornak és társainak:

  • Aknai Gábornak
  • Bajusz Gábornak
  • Kovács Józsefnek
  • Szűcs Andrásnak
  • Varju Tamásnak

Tehát a történet eredeti formájában.

"Mamutos Kés"

mamutos kés Fazekas Gábor

Ez a kés igazán különleges darab... Nincs ára, csak értéke - megfizethetetlen... :)

A KMK néven szerveződő kis csoportunk közvetlen ismeretségi körében van egy 10 éves fiú, aki egy ideje nagyon kemény harcot vív súlyos betegségével. Időnként hosszú heteken keresztül kórházi kezelésre szorul, amikor csak a szülei tördelik a kezüket az ágya mellett, aztán hazajöhet, ha éppen javul az állapota... Sok fájdalommal, lemondással kell szembenéznie - napról-napra.

De "tökös srác" - nem adja fel a küzdelmet.

Persze, mindenki igyekszik segíteni ebben a nehéz helyzetben - ahogy és amivel csak tud...

A fiú még a betegsége megjelenése előtt elkezdett érdeklődni a kések iránt (látott néhány darabot készülni és elkészülni).

"Nemrégiben" (ilyen helyzetekben az idő erősen relatívvá válik...), amikor arról kérdezték a szülei, hogy mit szeretne, mivel segíthetnének, ami talán egy kis könnyebbséget jelentene a számára, azt mondta (üzente?), hogy nagyon vágyik egy "mamutos késre"...

Hát, csak "összenéztünk" (utána pedig sokat beszéltünk és tervezgettünk...) ... aztán megcsináltuk...

Nagyjából, ahogy ő elképzelte: mamutokkal harcolnak a vadászok, de a mamutok erősek, hol ők győznek, hol a vadászok... Mint a barlangrajzokon... De inkább a mamutok... Mint a Jégkorszak (Ice Age) c. rajzfilmben... :) És igazi vadászkés legyen, mert az fontos... egy leendő vadásznak. :)

Nem fecsérlem tovább a szót - azt hiszem, már mindenki érti, hogy miért és hogyan született ez a kés... Minden közreműködő beleadott mindent, az "elvárásoknak" :) megfelelően. A megszokottnál sokkal-sokkal több időt és energiát igényelt az elkészítése - talán a szokatlan "kihívás" miatt...

Holnap átadásra kerül.

Mindannyian bízunk benne, hogy sikerült valamiféle "személyes mágiát" belevinnünk, ami átlendíti a fiút a krízisen és sok évtized múlva is használni fogja még ezt a kést. Ha nem is mamut vadászatra, de legalább egy jó, házi kolbász szeletelésére... =)

mamutos kés Fazekas Gábor

mamutos kés Fazekas Gábor

Technikai adatok:

  • Penge: 4 mm Sleipner, 58-59 HRC, holkeres leélezéssel. Maratott motívumokkal.
  • A bakni réz, Loveless stílusban, vésett díszítéssel.
  • A markolat elforyn (szintetikus elefántcsont), Loveless csavarokkal rögzítve, karcolt, "spanyolozott" díszítéssel. A markolat végén bőr fonatra fűzött fa és csiszolt szarvasagancs.
  • A tok 5 rétegű (!), strucc lábszár-, borjú- és marhabőr, varrva, fűzve.
  • A talapzat csiszolt és "pattintott" mészkőre épített, "kőkorszaki" mamut agyar kunyhó szerkezet (csiszolt agancs), égetett "tábortűz maradványokkal". (Szegecselve és ragasztva minden, hogy biztonságos legyen.)

 

A Magyar Kések, és minden tagja, olvasója mielőbbi gyógyulást kíván az „ifjú vadásznak”!