Lépésről – lépésre! Egy Wharncliffe születik!

Magyar Kések Wharncliffe cikk

Mostanság sűrűn járok Hochstein György késkészítő felé.

Nem azért, mert a szomszédban lakik, vagy mert gyengéd érzelmeket táplálok kutyusa, Szergej iránt. (Na jó. Ez utóbbi történetesen mondjuk igaz is lehet…)

A valódi ok az, hogy Gyuri nagyon intenzíven foglalkozik a Magyar Kések oldallal! Közvetlen nyitott és nagyon segítőkész!

Az meg már tényleg csak hab a tortán, hogy amikor Soroksáron járok, úgy érzem magam, mint Alice a nyúl üregében! Csodálatos és sokszor szürreális élmények tódulnak minden érzékszervem elé. A hatásuk alól pedig csak napok múlva szabadulok.

És ez minden alkalommal így zajlik le…

A mostani látogatásom különösen érdekes kések megismerésével kecsegtetett, mert Hochstein György késkészítő bemutatta kedvenc pengeformáját, a Wharncliffe modelljeit!

Amikor egy késesvilágban kevésbé jártas ember meglátja ezt a formát. óhatatlanul egy kalap alá veszi az úgynevezett „birkaláb” késekkel. Pedig, a szembetűnő hasonlóság ellenére, a két forma korántsem ugyanaz! Ám mielőtt ezt kielemezzük, nyomozzunk egy kicsit a Wharncliffe kések után…

Ezen pengeformák nem új keletűek. Több ókori ásatás alkalmával is kerültek elő Wharncliffe vagy birkaláb formára emlékeztető kések és orvosi szerszámok.

Igazi ősi alapjait mégis a germán seaxekhez kell kapcsolni. Seax, jelentése, kés. Egy végtelenül egyszerű, puritán óangol szó. Az V.-XI. század tájékán mindennapos használati tárgynak számított. Voltak egész kicsik belőlük (kb. 70 mm), és igen termetes méretűek is (750 mm). Általánosságban a harcosok viselték társadalmi rangjuktól függetlenül. Bár a seaxek díszítéseinek mennyisége és minősége azért engedte sejtetni, kivel is futottál össze. A kisebb méretű seaxeket „hadseax” -nek nevezték, és a napi feladatok elvégzésére, valamint étkezésre használták. Az egyenes élvonalú, íves hegyű változatok jellemzően norvég és frank lelőhelyekről kerültek elő.

Magyar Kések Wharncliffe cikk

Ezen forma nevét pedig James Archibald Stuart-Wortley-Mackenzienek (született 1776 október 6. – meghalt 1845 december 19) köszönhetjük! Brit származású katona és politikus volt a XIX. században.

Magyar Kések Wharncliffe cikk

1826-ban megkapta az első Wharncliffe báró címet. A mostan ismert és alkalmazott Wharncliffe pengeforma az ő ötlete alapján született. És mint a késes világban mindenki, ő is a „mindenre is jó kés” koncepcióját igyekezett valósággá gyúrni! Az alapötlet egy egyenes élvezetésű tapered kialakítású penge volt. A markolathoz közel széles és erős volt a penge, a keményebb munkák miatt, ám e hegyhez közeledve elkeskenyedett, lehetővé téve a finomabb és precízebb használatot.

A szabadalmat végül a Joseph Rodgers & Sons manufaktúra jegyeztette be, és kezdte meg a forgalmazást és a készítést. Wharncliffe nevét pedig a báró iránti tiszteletből kapta. Egyszersmind fejet hajtva az alapötlet előtt.

Magyar Kések Wharncliffe cikk

A kis kiruccanás után keveredjünk vissza ahhoz a részhez, hogy a birkaláb kések nem a Wharncliffe kések. Mert bíz nem azok! A különbség a hegy kialakításában rejlik.

Ugyanis a Wharncliffe kialakítása lehetővé teszi a szúrást is! A hegy nem annyira íves, mint a birkaláb esetén, ami kialakításából adódóan nem igazán alkalmas a szúrásra, döfésre. Tehát a Wharncliffe hegye jóval határozottabb, karakteresebb.

Magyar Kések Wharncliffe cikk

Ezeknek a késeknek jellemzője a viszonylag sérülékeny hegy. Sok esetben ezt azzal próbálják különböző gyártók ellensúlyozni, hogy a pengét nem karcsúsítják a hegyhez közel.

És hogy mire is való a Wharncliffe kés? Kinek is való?

Alapvetően állattartással foglalkozók és farmerek használják. Aprólékosabb famunkákkal bíbelődők is előszeretettel alkalmazzák. Valamint a napi feladatok elvégzéséhez is kiválóan használható forma. Étkezés, kisebb dobozok nyitása, levelek nyitása, stb-stb.

Kiemelkedő vágóképessége, és szúrásra kialakított hegye miatt a küzdősportok szerelmesei is előszeretettel nyúlnak ehhez a pengeformához. Egyes esetekben megfigyelhető, hogy a hegyet alig látható módon kicsit feljebb húzzák, és bár ezért ugrik a keményvonalas Wharncliffe forma, cserébe egy még jobb szúróképességgel ellátott de kevésbé sérülékeny hegyet kapunk.

Az én személyes véleményem, hogy a Wharncliffe egy nagyon érdekes és feltűnő forma. Könnyen az ember szívébe lopja magát. Használhatóságához nem fér kétség, még akkor sem, ha ezen kések hegyei nem tűrik a bénázást, nagyon hamar eltöréssel büntethetnek. Tehát csak óvatos elánnal vessük magunkat a közös kalandokba…

Szerintem minden késkedvelőnek ki kellene próbálnia a Wharncliffe érzést. Mert ez is késes világ egy meghatározó de méltatlanul mellőzött szegmense.

Persze én könnyen beszélek! Mivel a formával való ismerkedést egy Hochstein György féle remekművel kezdtem! És mivel, mint fentebb írtam, ez Gyuri kedvenc formája is, beletett mindent, amit tud!

Az eredmény? Ízlésekről értelmetlen vitatkozni, de ebbe a csodába belekötni nem lehet!

Magyar Kések Wharncliffe cikk

Ráadásul ez folderről van szó! Tudvalevő, hogy bicska-folder lázban ég az ország, tehát ez a darab duplán telitalálat!

Nos, kezdjük most is néhány paraméterrel:

  • Az acél Böhler K110 (D2), 63Hrc
  • Polírozott felület, Wharncliffe kialakítás
  • 85 mm pengehossz
  • 3,5 mm pengevastagság
  • 125 mm markolathossz
  • 210 mm teljes hossz
  • titán oldallemezek és íves titán bakni
  • fecskefarok illesztés
  • stabilizált bivalyszarv markolat, titán szegecsekkel

Mint láthatjátok, Hochstein György késkészítő ismét hozta azt a szintet, amit tőle joggal elvárhatunk! Egy csodát rakott össze, egy alkotást.

E folder valóban a műremek kategóriába tartozik. A kidolgozás olyan pazar, hogy a szokásos „úristenes” jelzők sem nagyon adják vissza azt, amit a bicska kézbevételekor átélünk. Az illesztések mikromilliméter hézagot sem mutatnak! Sehol. Ez van. Ez a Hochstein minőség! Ezt nagyon nem kell ragozni szerintem. Az összkép csodálatos. Minden anyag és forma a helyén van. Talán elsőre nem is látszik, de az a darab is az esztétikum és funkcionalitás tökéletes házassága.

Kézbe véve azonnal beköszön a luxus faktor. A felhasznált anyagok kidolgozása, kialakítása önbizalommal tölt el minket. A „tökéletes példányt tartok a kezemben” érzés magabiztossága ez.

A penge kinyitásakor határozott, de nem sértő kattanás jelzi, hogy felvette a stabil állapotát. Természetesen hátsózáras mechanizmussal van ellátva a Wharncliffe, tehát a véletlen becsukódás teljesen kizárt! A zár nem süllyesztett, hanem pont az ellenkezője! Kiemelt! Ám aggodalomra semmi ok. Hiába markolunk rá, a kés nem csukódik be tőle. Csak maximum benyomáskor tudjuk a pengét az impozáns markolatba rejteni. A pengén található ízléses kis choil nem szimplán design elem. A penge becsukásakor megakadályozza, hogy a kés éle csapódjon oda a markolat szerkezetéhez! Egy bent elhelyezett szegecs pont a choil útjában áll, és így ez a két elem találkozása vezeti el a becsukódáskor keletkező nem kívánt ütközést. Az él sértetlen marad! A penge természetesen szigorúan középre zár.

A Wharncliffe éle kegyetlen! A 63hrc eszméletlen éltartást eredményez, és mivel a csapdosós-megaharcolós üzemmód itt szerintem nem fenyeget, nem kell aggódni az imént kiírt magas Hrc szám miatt. Meg aztán Gyuri pontosan tudja mit miért csinál. Hecből kipróbáltuk egy pet palackon. Szinte erőkifejtés nélkül beleszúrtuk szerencsétlen áldozatunkba, majd a bicska saját súlya (kb. semmi gramm, hiszen javarészt titán) miatt elkezdett lefele ereszkedni, szabályos metszést hagyva maga mögött!

Egy kicsit játszadozzunk a Wharncliffe bicska formavilágával is. Nyitott állapotban a penge mértani pontossággal követi a markolat által megkezdett ívet! Viszont amikor a kést becsukjuk, az előbb említett ív a markolatból az ujjaknak kivágott részt tölti ki hézagmentesen. Egy töretlen kétoldalas ívet adva a csukott bicskának. Mint egy szép levél.

Magyar Kések Wharncliffe cikk

A markolat nagyon kényelmes és stabil fogást biztosít használójának. A kilógó hátsózár semmit nem vesz el a kényelmi értékből, és mint írtam a penge nyitott stabilitását sem veszélyezteti. Különböző fogásmódokban is megtapogattam a Wharncliffet, nem tudtam belekötni.

Ezért bátorkodtam írni, hogy az esztétikum és a funkcionalitás tökéletes párosa.

Természetesen a kés rendelhető a Magyar Kések honlapján!

A Wharncliffe induló ára 180 000 forint. Alap kivitelnél itt most senki ne a sleipner-g10 kombóra asszociáljon! Azonnal csukjuk ki a félreértéseket is, nem rossz választás a slepi-g10. Sőt! Csak ebben a szegmensben elég sokan és elég sokfélét tudnak alkotni. Gyuri ezért egy felsőbb, exkluzívabb, ritkább szinten vetette meg a lábát.

Tehát a start 180 000 forint. Természetesen ez az induló ár magában foglalja az élettartam garanciát, valamint egy teljesen egyedi kézműves bőrtokot is (valamivel több, mint 30 000 forint értékben!!), ami minden esetben teljesen kézzel készül, prémium anyagokból.

A rendelésekre átlagosan 3 hónapot kell várni. Hiába, ez a mesterség nagyon időigényes, pláne ezen a szinten….

És a kis írás végére van egy kis extra is. Mivel Hochstein György késkészítő küldött egy tartalmas fotósorozatot a készülés folyamatáról!

Magyar Kések Wharncliffe cikk

Remélem egy kis darabot sikerült a szívetekbe zárnotok a Wharncliffe formavilágból…

Magyar Kések Wharncliffe cikk

Magyar Kések Wharncliffe cikk

Sziasztok

Magyar Kések