Közeleg a K-nap! XVI. Nemzetközi Késkiállítás és Vásár!

Magyar Kések cikk

Közeleg a K-nap! XVI. Nemzetközi Késkiállítás és Vásár!

A hazai késes világ – jelenleg – legbiztosabb pontjai, a múlttal rendelkező rendezvények.

Ezen rendezvényekből viszont éves lebontásban nincs túl sok sajna. Idén Debrecen kitett magáért, és elindította a saját kézműves vásárát a Tímár házban. Mint kiderült, ez talán évenkénti rendszerességgel kerül megrendezésre a jövőben.

Ez egy jó hír, mert így bővül a stabilnak nevezhető vásárok száma. A FeHoVa és a Mesterségek Ünnepe rendezvényt most nem sorolnám ide, mert bár vannak kint késkészítők, de alapvetően csak töltelékként szerepelnek a programkínálatban.

Marad tehát három jeles esemény az éves naptárban.

A nyáron dübörgő Tűzzel-vassal Fesztivál, a karácsonyi Céhes vásár, és a közelgő Nemzetközi Késkiállítás és Vásár!

Az utóbbi az idén 16. alkalommal kerül megrendezésre, és ezt az eseményt azért emelném ki a többi közül, mert bár avatatlan szemnek kis aulás összejövetelnek tűnhet, mégis rengeteg késkészítő gyűlik össze egy kis helyre. Mondhatni igazi „késeskoncentrátum” a javából!

A 41 résztvevő jelzi, hogy ez a vásár is évről évre egyre tartalmasabb és nagyobb lesz! Természetesen nektek köszönhetően.

A résztvevők listáját itt láthatjátok: (a lista nem végleges, változások a rendezvény napján is lehetnek)

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Mivel a kiállítók egy része az oldalon is megtalálható, tudunk néhány infó morzsával szolgálni nektek!

Pájer Gyula természetesen hozza a tőle elvárhatót! Dromedár, Vaskan, Őrmester, balták közül Berserker és Túrabalta lesz a hétvégi menü. Újdonságként teljes mellszélességgel debütál a Párduc család, melyet a napokban vettünk alaposan górcső alá.

Magyar Kések cikk

Az NN-Knives is rendesen odateszi magát. Bár számukra a legnagyobb esemény a második szaküzlet megnyitása volt, remélhetőleg a kollekció jelentős részét itt is meg tudják mutatni. Örömhír, hogy a „Hand made” vonal napokon belül elindul itt az oldalon!!

Magyar Kések cikkMagyar Kések cikkMagyar Kések cikk Magyar Kések cikk 

 

Idén nyáron Hochstein György késkészítő is alaposan átértékelte a jövővel kapcsolatos terveit! Napokon belül (igen, megint napokon belül) elindítja a széria kések profilját! Erre sem volt példa még soha. Ha minden sikerül a két startoló széria kés modell már látható lesz kint a standján.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Kovács Miklós szerintem hozza a tőle elvárhatót. Legutóbb akciójával kavarta fel a piac állóvizét, most pedig egy új, északi, leginkább puukko formára hajazó modellel fog előrukkolni!

Magyar Kések cikk

Szántó Szabolcs idén nem a nagyobb késeket szeretné a reflektorfénybe tolni. Tüskék, cápák, illetve – végre valahára – a skanditúra modell is látható lesz! Illetve elindította a Szasza Workshop vonalat, ami nemcsak egy kést, hanem a készítés élményét is tálcán kínálja nekünk!

Magyar Kések cikkMagyar Kések cikk 

Ami még borítékolható, hogy a Szabadi késektől bizton láthatunk egy-két bicska csodát! Reméljük ezúttal nekünk is lesz időnk lencsevégre kapni őket. Szűcs Melinda pirográf technikával készített markolatai mindenki szívét megdobogtatják!

Magyar Kések cikk

ifj. Papp Zoltán pedig elhozza a bicskás Kánaánt! Bizunk benne, hogy lesznek kint páros kések, illetve, mint a fotón is láthatjátok, lesznek újdonságok is!

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Kocsis Ferenc természetesen kint lesz a rendezvényen. És a standart bicskák mellett lesznek exkluzívabb darabok is a vitrinjében. Ám ezen daraboknál nem érvényes az érkezési sorrend! Sorsolásos alapon lesznek kihúzva azok, akik tudnak vásárolni.

Amit most hanyagul idepingáltam nektek, az természetesen csak a jéghegy csúcsa!

Hiszen rengeteg nagy név lesz kint, olyanok, akik tevékenységét sajnos még nem áll módunkban követni!

Például a Révész kések.

Magyar Kések cikk

Berényi Sándor.

Magyar Kések cikk

Jeneses József.

Magyar Kések cikk

És Vojkó Csaba, akinek a munkái…na…nézzétek a képeket. A szavak feleslegesek!

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Magyar Kések cikk

A rendezvény szervezője Fazekas József (Pyraster), aki maga is pazar késeket készít.

Magyar Kések cikk

És hogy ez a vásár miért indul szerintem előnnyel a többivel szemben?

Nos, talán az időpont választás is jól lett kitalálva, de inkább a helyszín!

A rendezvény időpontja szeptember 21-22.

Helyszín pedig a Lurdy Ház! Igen, ez benne a zseniális! Igaz, hogy „csak” egy aula, de egy budapesti bevásárlóközpont aulája. Így aztán azok is jöhetnek nyugodtan, akiknél a családban csak egyvalaki fertőződött meg a késes őrülettel! A család többi tagja is el tudja foglalni magát, míg „apa” kiéli vágyait. A rendezvény – emlékeztek, bevásárlóközpont – klimatizált, tehát fedett. A rossz időjárás nem jelent problémát. A parkolás is kényelmes. A kulturált mellékhelység kérdése mindig fontos kérdés az ilyen eseményeken. Tapasztalatból mondom, itt erre nem lehet panasz. A járólap is kényelmes, akár tangapapucsban is. Aki belefáradt, a ház területén rengeteg más kikapcsolódási lehetőség is kínálkozik. Össze lehet kötni a kiállítást egy jó mozival például. Arról nem is beszélve, hogy nem egy vagy két étkezde áll rendelkezésünkre, hanem ételudvar!

Magyar Kések cikkMagyar Kések cikkMagyar Kések cikk 

Mondanom sem kell, mi is kint leszünk és fényképezünk videózunk majd ezerrel. Gondolunk azokra is, akik nem tudnak eljönni.

A belépők árát sajna a plakátokból nem tudtuk meg, de tavaly 600 forint volt, ami nem vállalhatatlan összeg.

Egyébként, aki mindent látni szeretne, és a teljes kollekciókból szeretne magának választani, az inkább nyitásra jöjjön, mert a rendezvény legerősebb pillanatai inkább ekkor vannak!

A pontos cím: 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.

A megközelítés tömegközlekedéssel sem bonyolult. Tudjátok, google a barátunk!

Remélem minél többen el tudtok jönni!

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Sziasztok.

Magyar Kések