Fa alapanyagok (negyedik rész)

Fa alapanyagok magyar kések

Belekezdünk egy tartalmas cikksorozatba a fa markolat anyagokról. Tesszük ezt azért, mert itt van a legnagyobb homályzóna, ami előfordulhat egy kés megtervezésekor. Hallunk ugyan jól hangzó neveket (csomoros nyár, bubinga, cocobolo, stb.), de igazán nincs sehol megfelelő mennyiségű és használható információ ezekről a fantasztikus anyagokról. Márpedig a markolat nem elhanyagolható része a leendő késünknek, és a jó választás nemcsak kényelmi szempontból fontos, de a kés látványvilágát is nagymértékben meghatározza.

 

 

 

 

 

Ebben a részben is olyan fákat mutatunk be nektek, amikkel sűrűn találkozhattok a késkészítők palettáján. Olvasgassátok, hátha valamelyik szerelem lesz.

IPE

magyar kések ipefa

Tudományos neve: Handroanthus spp., Tabebuia spp.

Igazából ő a Brazil diófa.

Közép és Dél Amerikában őshonos fafaj, de megtalálható a Karib szigeteken is. Helytől függetlenül Lapacho (Argentína, Bolívia), Ipe (Brazil), Ironwood (Guyana) Lapacho Negro (Paraguay), Puy (Venezuela) neveken is emlegetik.

Fa Méret: 100-130 ft (30-40 m) magas, 2-4 láb (0,6-1,2 m) törzs átmérő

Átlagos Szárított Súly: 69 lbs/ft3 (1100 kg/m3)

Sűrűség: (Basic, 12% MC): 0,91, 1,10

Janka Keménység: 3510 lbf (15620 N)

Szakítási: 25660 lbf/a2 (177,0 MPa)

Rugalmassági modulus: 3200000 lbf/a2 (22,07 GPa)

Nyomószilárdság: 13600 lbf/a2 (93,8 MPa)

A zsugorodás: Radial: 5,9%, érintőleges: 7,2%, térfogatos: 12,4%, T / R arány: 1,2

Az Ipefa átlagos magassága 40 méter, de akadnak 50-60 méteres példányok is. Nem ritka, hogy a törzse akár 180 centiméteresre is megvastagszik. A törzs hossza 20 méteres. A szíjács könnyen megkülönböztethető a geszt-től. Színe vöröses barna, sárgás-olívás barna, néha fekete csíkokkal.

Szerkezete a finom, a közepes és durva szemek közt váltakozik, természetes fénynél mérsékelten csillog.

Az Ipe a világ legsűrűbb fái közé tartozik. A vízben azonnal elsüllyed. Színe még 25 év múlva sem sötétedik. Rettenetesen ellenálló fa. Gyökereit gyakran használják akváriumok díszítésére, míg magát a fát előszeretettel alkalmazzák stégek, kikötők építésekor. Brutális sűrűsége miatt ragadt rá a „vasfa” név is.

Feldolgozni nem könnyű, a szerszámok élét hamar hazavágja. Előfordul, hogy néha vanília-fahéj illatot áraszt. Nagyon gyorsan és könnyen szárad. Ragasztani és fúrni sem egyszerű, előkezelés mindig ajánlott.

Nem tartozik az erős allergének közé, de szem, bőr és gyomor irritációk előfordulhatnak feldolgozása közben.

Az Ipe nem szerepel a CITES II és az IUCN vörös listáján, ám ez egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben nem változik. Mivel 3-10 hektáron mindössze egy-egy (!!!) teljesen kifejlődött példány található!

Az ára mérsékelten magas.

Egy kis érdekesség. A Lapacho kérgéből olyan tea főzetet lehet készíteni, mely immunerősítő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító valamint emésztés segítő hatást gyakorol a szervezetre. Az inkák jöttek rá csodás, gyógyító hatására, melyet később az indiánok is átvettek.

Hihetetlenül jó tulajdonságai miatt rendkívül sokoldalúan használják azt a fafajt. A repülőgépgyártástól, a hajógyártáson át, bútorok, padlók, furnérok készülnek belőle. Teraszok díszítésére és építésére is előszeretettel alkalmazzák, mivel nemcsak az időjárásnak áll ellent, de a rovarok sem tudják kikezdeni.

Természetesen leendő késünk markolatának is kiváló választás. A késkészítők alkalmazzák is előszeretettel.

KÍGYÓFA

magyar kések kígyófa

Tudományos neve: Brosimum guianense (syn. Piratinera guianensis)

Nevezik még Snakewood-nak, Letterwood-nak, Amourette-nek is.

Közép- Amerikában őshonos fa, ott is elsősorban a partmenti vidékeken, illetve még Nyugat Ausztráliában is előfordul. Nem nevezhető kifejezetten öblös fának. Törzse ritkán vastagabb 30-40 centiméternél.

Fa Méret: 65-80 láb (20-25 m) magas, 6-12 (15-30 cm) törzs átmérő.

Átlagos Szárított Súly: 76 lbs/ft3 (1210 kg/m3)

Sűrűség: (Basic, 12% MC): 0,96, 1,21

Janka Keménység: 3800 lbf (16900 N)

Szakítási: 28270 lbf/a2 (195,0 MPa)

Rugalmassági modulus: 3364000 lbf/a2 (23,20 GPa)

Nyomószilárdság: 17260 lbf/a2 (119,0 MPa)

A zsugorodás: Radial: 4,7%, érintőleges: 6,0%, térfogatos: 10,7%, T / R arány: 1,3

Nem nehéz kitalálni honnan kapta a nevét. A fa alapszíne barnás-vöröses, amelyben kígyóbőrhöz hasonlító pikkelyszerű mintázat van. Színe  – főleg a napon – gyorsan sötétedik.

Egyenes szemekből álló finom textúrája van, ami természetes fényben nagyon szépen csillog.

A Kígyófa egy igazi „leg”király! A legnehezebb, legkeményebb, legszívósabb fák közé tartozik. Húzás elleni szilárdsága a kovácsvaséval vetekedik!!

Nem könnyű feldolgozni, mivel hamar kiveszi a szerszámok élét. Viszont nagyon szépen polírozható, és jól ragasztható. Feldolgozáskor enyhe, érdekes illatot áraszt. Szárítás közben hajlamos repedni, néha egészen mélyen, ezért esztétikai vásárláskor a személyes átvétel javallott.

A Kígyófa nem tartozik az erősen allergén fák közé, de megmunkálásakor előfordulnak szem és bőr irritációk.

Az ára nagyon változó. A nagyon szép mintával rendelkező Kígyófák valószínűleg a legdrágább fák a világon. Hopp! Egy újabb leg. A magas árba az is közrejátszik, hogy egyegy fának csak bizonyos része, és általában kis része, rendelkezik igazán szép mintával, ezért nagyon sok a veszteség a feldolgozáskor. Vannak gyengébb mintázatú Kígyófák, főleg az Amourette-k, ezeknek az ára jóval alacsonyabb.

Nem veszélyeztetett faj, ezért nem szerepel sem a CITES II, sem az IUCN vörös listáján sem.

Hihetetlen szép mintázata, és fantasztikus tulajdonságai miatt előszeretettel használják prémium minőségű sétabotok, és kések markolataként. De Kígyófából készítik a világ legdrágább hegedű, viola és cselló vonókat.

Tudom, újabb leg. Azt hiszem, kijelenthetjük, ha igazán szép és brutálisan kemény markolatot szeretnénk késünknek, akkor csak Kígyófában gondolkozzunk.

TIGRISFA

magyar kések tigrisfa

Tudományos neve: Astronium graveolens (syn. A. fraxinifolium)

Az Anacardiaceae (angiosperm) családjába tartozik.

Dél Amerika és Mexikó területén őshonos fafaj.

Helyi elnevezések: Muiracatiara, Goncalvo Alves (Brazil), Palo de culebra (Mexico), Tigerwood, Jobillo

Fa Méret: 100-130 ft (30-40 m) magas, 3-5 láb (1-1,5 m) törzs átmérő

Átlagos Szárított Súly: 57 lbs/ft3 (905 kg/m3)

Sűrűség: (Basic, 12% MC): 0,80, 0,91

Janka Keménység: 2170 lbf (9640 N)

Szakítási: 16970 lbf/a2 (117,0 MPa)

Rugalmassági modulus: 2401000 lbf/a2 (16,56 GPa)

Nyomószilárdság: 10770 lbf/a2 (74,2 MPa)

A zsugorodás: Radial: 4,2%, érintőleges: 7,8%, térfogatos: 11,2%, T / R arány: 1,9

A Tigrisfa átlagosan 30-40 méteresre nő meg. Törzse 150 centiméter átmérővel rendelkezik. Szíjácsa könnyen megkülönböztethető magától a geszt-től. Hasonlóan a Kígyófához ez a fa is a mintázatáról kapta a nevét. Élénk barnás- vöröses színe van, amit feketés-barnás tigrismintájú foltok tarkítanak. Nagyon mutatós, bár idővel színezete sötétedik.

A Tigrisfákhoz sorolnak még több különböző fafajt:

  • Coula edulis, a trópusi nyugat-afrikai Sierra Leone, Angola
  •  Lovoa trichilioides, szintén afrikai eredetű

Ezek mind örökzöld fajták. Inkább a trópusi vagy szubtrópusi termesztési feltételek kedveznek nekik, és mindegyik ugyanazt a drámai gabona mintázatot mutatja, bár színe eltérhet régiónként.

Szerkezete hullámos vagy egymásba fonódó szemekből áll. Természetes fényben szépen csillog.

A Tigrisfa igen nehéz és sűrű fa, nagyon jó időjárástűrő tulajdonságokkal. A rovaroknak is ellenáll. Keménysége ellenére viszonylag jól feldolgozható fa. Könnyű száritani, nagyon szépen felcsiszolható anyag. Enyhén zsíros tapintású, ezért ragasztása problémás lehet. Csavarozás előtt előfúrása javallott.

Nem erős allergén fa. Feldolgozásakor néha előfordulnak szem illetve bőr irritációk. Vágáskor semmilyen jellegzetes szagot nem áraszt.

Széleskörű felhasználása ellenére nem szerepel a CITES II és az IUCN vörös listáján, mint veszélyeztetett fafaj.

Ennek megfelelően az ára viszonylag elfogadható szinten mozog.

Kiváló tulajdonságai miatt rettentően széles körben használják. Keménysége miatt padlók és furnérok készülnek belőle, időjárás állósága miatt a teraszok kedvelt anyaga. De ugyanúgy használják bútorok, és kisebb eszközök készítéséhez. Gyönyörű mintázata és tartósága miatt sétapálcák és exkluzív kések markolatához is előszeretettel alkalmazzák.

REDWOOD

magyar kések redwood fa

Tudományos neve: Sequoia sempervirens.

Egyéb megnevezései: Redwood, Sequoia, Coast Redwood, California Redwood, Vavona (bog).

Az Egyesült Államok északnyugati partvidékén őshonos vörösfenyő. Igen kis területen fordul csak elő. Elsősorban Oregon területén, valamint Kalifornia északi részén.

Fa Méret: 200-300 ft (60-90 m) magas, 6-12 láb (1,8-3,7 m) törzs átmérő

Átlagos Szárított Súly: 26 lbs/ft3 (415kg/m3)

Sűrűség: (Basic, 12% MC): 0,36, 0,42

Janka Keménység: 450 lbf (2000 N)

Szakítási: 8950 lbf/a2 (61,7 MPa)

Rugalmassági modulus: 1220000 lbf/a2 (8,41 GPa)

Nyomószilárdság: 5690 lbf/a2 (39,2 MPa)

A zsugorodás: Radial: 2,4%, érintőleges: 4,7%, térfogatos: 6,9%, T / R arány: 2,0

A Redwood a világ legmagasabbra növő fafajtája. Átlagosan 70-90 méteresre is megnő. Átlag életkoruk félezer év. Törzsük meglehetősen vastag, sokszor közel 4 méter átmérőjű. A csapadékos, szeles hideg időt kedveli.

Három vörösfenyő alcsalád létezik:

  • a Sequoia - Oregonban
  • a Sequoiadendron – Kaliforniában
  • a Metasequoia – Kínában (ezek sokkal kisebbek amerikai testvéreiknél)

Szíjácsa halványsárga, esetenként fehér. A geszt a rózsaszínes barnától a mélyvöröses barnáig terjed. Néha szép csomoros (burl) mintázata van. A szerkezete általában egyenes szemekből áll és rendezett, ám néha ennek az ellenkezője is előfordul. Természetes fénynél nem igazán csillog.

Bomlásnak jól ellenálló fa, ami az időjárási viszontagságokat nagyon jól tűri. Az idősebb fák jóval jobb alapanyagok, mint a fiatalabb társaik.

Mivel inkább puhafa, a feldolgozása nem okoz különösebb problémákat. Ragasztani is könnyű. Felülete viszonylag szépen csiszolható. Feldolgozáskor jellegzetes, de nem zavaró illata van.

Nem erős allergén faj, csak igen kisszámú feljegyzés van szem és bőr irritációkról.

Az ára teljesen átlagos, ezért nagyon széles körben használják. Elsősorban fűrészáruként az építőiparban. Oszlopok, gerendák, furnérok készülnek belőle.

A csomoros Redwood sokkal drágább! Ezeket már inkább díszítésre, illetve szerszámok, kések markolatához használják.

Ez a fafaj nem szerepel a CITES II listáján, viszont az IUCN vörös listáján igen. Kitermelése miatt az utóbbi három generáció alatt a számuk 40%-kal csökkent sajnos.

Rokoni kapcsolatban állnak a Mammutfenyőkkel.

A világrekordokat is a Redwood fák tartják! A Hyperion a világ legmagasabb fája a maga 115,61 méterével! Gondoljatok bele, magasabb, mint 3 tíz emeletes ház egymáson!!!

Valamint itt van még a General Sherman fa. Noha ez a fa egyetlen méretével sem a világelső, de minden paramétere ahhoz közel van. És mivel mindez egy fában összpontosul, magától értetődő, hogy világrekorder!

Íme, néhány paramétere:

  • magassága 83,8 méter
  • átmérője 7,7 méter
  • kerülete 31,3 méter
  • becsült kora 2300-2700 év

 

Ebben a cikkbe most ennyi fért. Remélem most is tudtam értékes vagy legalább használható információkat leközölni.

 

Sziasztok

 

Magyar kések