Fa alapanyagok (második rész)

Fa alapanyagok magyar kések

Belekezdünk egy tartalmas cikksorozatba a fa markolat anyagokról. Tesszük ezt azért, mert itt van a legnagyobb homályzóna, ami előfordulhat egy kés megtervezésekor. Hallunk ugyan jól hangzó neveket (csomoros nyár, bubinga, cocobolo, stb.), de igazán nincs sehol megfelelő mennyiségű és használható információ ezekről a fantasztikus anyagokról. Márpedig a markolat nem elhanyagolható része a leendő késünknek, és a jó választás nemcsak kényelmi szempontból fontos, de a kés látványvilágát is nagymértékben meghatározza.

 

 

 

 

 

A második részben újabb négy különleges fát taglalunk nektek.

COCOBOLO

cocobolo fa

Cocobolo, Cocobola, Cocabola. Tudományos neve: Dalbergia retusa.

Közép- Amerika területén előforduló egzotikus rózsafa. Elképesztően sokszínű, akár egy kaleidoszkóp. Sárga, narancssárga, piros és barna árnyalatú, fekete vagy lila csíkozással. A szijácsa halvány sárga. Színei élénkek a feldolgozás után, ám a korral fokozatosan sötétednek.

Egyenletesen egymásba kapcsolódó finom szerkezete van, mely természetes fénynél szépen csillog.

Kimagasló olajtartalma miatt rendkívül ellenálló az időjárási körülményekkel szemben, valamint a rovarok támadásaival szemben. Ez a magas olajtartalom miatt nehezen ragasztható. Nehezen megmunkálható anyag, könnyen kiveszi a szerszámok élét.

Hihetetlenül kemény és sűrű fa, a vízben, alaphelyzetben szikladarabként merül alá.

A Cocobolonak van egy igen érdekes fűszer- szerű illata, és bár egyesek szerint ez az illat rendkívül kellemetlen, mégis több parfümcég használja összetevőihez.

Közismerten allergén fa. Okozhat bőr, szem, és légúti irritációt, valamint hányingert, rózsaszín-szem és az asztma-szerű tüneteket.

Sajnos a Cocobolo szerepel a CITES II, és az IUCN Vörös Listáján, mivel a kitermelés miatt 20%- al csökkent a számuk cirka három generáció alatt. Ezen okokból kifolyólag csak korlátozott mennyiségben elérhető fa, amire igen nagy a kereslet. Ezért az ára viszonylag magas.

Híresen nehéz megmunkálása és ragasztása, valamint erős allergén reakciói ellenére az egyik legkedveltebb faanyag az asztalosok és más fafeldolgozók körében.

Exkluzív bútorok, hangszerek, különleges dísztárgyak, és természetesen csodaszép kések elengedhetetlen alapanyaga.

  • Fa Méret: 45-60 láb (14-18 m) magas, 1,5-2 láb (50-60 cm) törzs átmérő.
  • Átlagos Szárított Súly: 69 lbs / ft 3 (1095 kg/m3)
  • Sűrűség (Basic, 12% MC): 0,89, 1,10
  • Janka Keménység: 2960 lbf (14140 N)
  • Szakítási: 22910 lbf/a2 (158,0 MPa)
  • Rugalmassági modulus: 2712000 lbf/a2 (18,70 GPa)
  • Nyomószilárdság: 11790 lbf/a2 (81,3 MPa)
  • A zsugorodás: Radial: 2,7%, érintőleges: 4,3%, térfogatos: 7,0%, T / R arány: 1,6

Végezetül egy személyes benyomás. Én borzasztóan szeretem ezt az anyagot. Rendkívül szép, mutatós és strapás fa. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom.

BOCOTE

bocote fa

Bocote. Tudományos neve: (Cordia elaeagnoiders)

Közép- Amerikában és Mexikóban honos rózsafa. Gyakran mexikói rózsafának is nevezik. Sárgás barna testét drámai sötétbarna majdnem fekete csíkok díszítik. Színe hajlamos sötétíteni a korral. Feltűnő erezetmintázatai jellegzetesek ennek a tömör, sima fának. Az erezet nagyon szoros. Általában, a világos és sötétbarna csíkok vad mintázatain kívül, világossárga és világoszöld árnyalatokban sem ritka, melyek fokozzák ennek a szép egzotikumnak az egyediségét.

Közepes egységes szerkezetű és természetesen olajos / viaszos tapintású fa, természetes fényben igen látványosak a színei.

Mivel szerkezete olajos jellegű ezért a ragasztása néha problémás. Szívós, de jól megmunkálható faanyag jól esztergálható. Általában probléma mentesen feldolgozható. Egyes fajtái tartalmazhatnak kovasavat is.

Bár természetes olajokban gazdag fa, mégsem annyira ellenálló, mint a Cocobolo. A Bocote egyáltalán nem gyenge fa, az erő-súly aránya az átlag alatt van. (nagyjából olyan merev és erős, mint Juhar, bár Bocote lényegesen nehezebb.)

A Bocote mérsékelt illatot áraszt feldolgozásakor, ami hasonlít a kapros savanyúságra.

Nem kifejezetten allergén típus, de néha előfordulhatnak a feldolgozáskor enyhe allergiás reakciók.

Ez a fa faj szerepel a CITES II vagy az IUCN vörös listáján, mint veszélyeztetett növény.

Korlátozottan lehet hozzáférni, ezért valószínűleg valamivel drágább, mint közel más közép-magas áru egzotikus keményfa.

Egyaránt használják hajók építésére, hangszer, fegyver és kés markolatok, luxus bútorok készítésére.

  • Fa Méret: 65-100 ft (20-30 m) magas, 3-5 láb (1-1,5 m) törzs átmérő.
  • Átlagos Szárított Súly: 53 lbs/ft 3 (855 kg/m3)
  • Sűrűség (Basic, 12% MC): 0,68, 0,85
  • Janka Keménység: 2010 lbf (8950 N)
  • Szakítási: 16590 lbf/a2 (114,4 MPa)
  • Rugalmassági modulus: 1767000 lbf/a2 (12,19 GPa)
  • Nyomószilárdság: 8610 lbf/a2 (59,4 MPa)
  • A zsugorodás: Radial: 4,0%, érintőleges: 7,4%, térfogatos: 11,6%, T / R arány: 1,9

A feltűnő, zebra-szerű kontrasztok, és merész színei miatt, a Bocote egy nagyon tetszetős fa, amit bátran ajánlok mindenkinek, aki szép kést szeretne magának.

BUBINGA

bubinga fa

Bubinga, kevazingo. Tudományos nevei: Guibourtia spp. (Guibourtia demeusei, Guibourtia pellegriana, Guibourtia tessmannii)

Gyakran nevezik afrikai rózsafának is, bár mintázata és színe különbözik a többi rózsafától. A bubinga Nyugat-Afrikában őshonos, Kelet-Nigériától Gabonon át egészen a Kongói Köztársaságig. A Kameruntól Kongó északi részéig terjedő száraz helyeken található meg a Guibourtia tessmannii, ez a fajta kerül leginkább kereskedelmi forgalomba. Gabonnedves parti övezetében a Guibourtia pellegriana a gyakoribb, amit Gabon-kevazingo-nak neveznek. Szinte mindegyik faj egyesével vagy csak kis csoportokban nő.

A Bubinga közepesen magas fa. 20-40 méterig nőnek meg, a törzsük 1-2 méter vastagok. Egyenes törzsük gyakran 20 méterig ágmentes. Igen vastag szürke kérge van, ami azonban könnyen eltávolítható a halványsárga szijácsról. A geszt rózsaszín-barnásvörös, többnyire sötét ibolyakék erezésű.

A fának sűrű, finom struktúrája van. Egyes fajok bevágásánál vöröses guminedv válik ki.

A bubinga egy szívós, szilárd és meglehetősen keményfa. Kimondottan jó statikai és dinamikus szilárdsági tulajdonságai vannak. Súlyukhoz viszonyítva jól hajlíthatóak és az ütéseknek is ellenállnak. Ezt a fát keménysége ellenére viszonylag egyszerűen lehet megmunkálni, jól fűrészelhető, gyalulható és késelhető. A ragasztása esetenként nehézkes a természetes olajtartalma miatt. A fa lassan, de nehézségek nélkül szárad, ritkán vetemedik, túl szárazon történő tárolás esetén hajlamos a repedezésre.

A fa rendkívül jól ellenáll az időjárási elemeknek, valamint a rovartámadásoknak.

A Bubinga nem szerepel a CITES II vagy az IUCN vörös listáján, mint veszélyeztetett növény.

Bár feldolgozásakor igen kellemetlen szagot áraszt, ami idővel el is tűnik, nem nevezhető allergénnek. Nagyon kevés esetben okozott bőr, esetleg szem irritációt.

Mérsékelt áru imortfa. Ám a vízesés vagy pommelé mintázatú szerkezet jóval drágább és jóval keresettebb.

Szívóssága és természetellenálló képessége miatt Afrikában nem ritka, hogy vasúti építkezéseken használják. Ám a Bubinga ennél sokkal nemesebb célokra való. Luxus bútorok, ékszerek készülnek belőle. És természetesen gyönyörű késmarkolatok.

  • Fa Méret: 130-150 ft (40-45 m) magas, 3-6 láb (1-2 m) törzs átmérőjének
  • Átlagos Szárított Súly: 56 lbs/ft3 (890 kg/m3)
  • Sűrűség (Basic, 12% MC): 0,72, 0,89
  • Janka Keménység: 2410 lbf (10720 N)
  • Szakítási: 24410 lbf/a2 (168,3 MPa)
  • Rugalmassági modulus: 2670000 lbf/a2 (18,41 GPa)
  • Nyomószilárdság: 10990 lbf/a2 (75,8 MPa)
  • A zsugorodás: Radial: 6,0%, érintőleges: 8,2%, térfogatos: 13,9%, T / R arány: 1,4

 

Mint minden rózsafa, a Bubinga is remek választás akkor, ha az általatok megálmodott kés nemcsak gyönyörű lesz, de rendkívül strapabíró is.

OVANGKOL

ovangkol fa

 Amazique, Amazoue, Amazakue, Mozambik, Ovangkol, Shedua. Tudományos neve: Guibourtia ehie

Nyugat-és Közép Afrikában őshonos fafaj. Megtalálható Elefántcsontparton, Ghánában, Kamerunban és Nigériában. Inkább zárt eső erdőkben él, vagy átmeneti erdőkben. És ott is csak kis csoportokban. Közepesen magas fa, 30-45 méter magasságig nő, a törzse 1-1,5 méteres lehet. Sima kérgű, erősen támpilléres örökzöld fa.

Színe különböző árnyalatú sárgás-vörösesbarna vagy sötétebb barna, szürke esetleg fekete csíkokkal. Szíjácsa mérsékelten vastag halványsárga, jól elhatárolódik a gesztjétől.

Textúrája közepesen durva, szemszerkezete egyenes, vagy enyhén egymásba kapaszkodó, természetes fényben mérsékelten szépek a színei.

Meglehetősen nehéz és szívós fa. Jól ellenáll a rovarok támadásának. Az időjárási elemeket elfogadható szinten tolerálja.

Könnyen megmunkálható anyag. Nem problémás a ragasztása sem. Éppen ezért igen kedvelt az asztalosok körében.

Bár feldolgozáskor elég kellemetlen szaga van, igaz száradáskor ez elillan, nincs allergia keltő hatása.

A természetes élőhelye folyamatos elvesztése miatt ez a faj szerepel a CITES II és az IUCN vörös listáján.

Ezen okból kifolyólag az ára napjainkban folyamatosan emelkedik. A különlegesebb szerkezeti mintával rendelkező darabok értéke pedig még magasabb.

Egy érdekesség. Ez a fa nyerhetné a „legtöbb álnévvel rendelkező fa” díjat, ha lenne ilyen. A hangszergyártók és késkészítők körében Ovangkol, az asztalosoknál Shedua vagy Amazique, a furnér gyártóknál Mozambik név alatt fut! És most nem soroltam fel az összes variációt! Hiába, a hírnév ugye…..

Készítenek belőle bútorokat, padlót, ajtókat és hangszereket. Apropó! Hírnevet emlegettem? Íme egy szerény lista, hogy mely hangszercégek használják előszeretettel:

  • Yamaha
  • Taylor
  • Esteve, Turner
  • Warwick
  • Framus
  • Warmoth
  • Ibanez
  • Yairi

És természetesen nagyszerű késmarkolatok is készülnek belőle. Nagyon naturális hatású, egyszerű megjelenésű, ízléses markolata lehet leendő késünknek.

  • Fa Méret: 100-150 ft (30-45 m) magas, 3-5 láb (1-1,5 m) törzs átmérőjének
  • Átlagos Szárított Súly: 51 font/láb 3 (825 kg/m3)
  • Sűrűség (Basic, 12% MC): 0,67, 0,82
  • Janka Keménység: 1330 lbf (5900 N)
  • Szakítási: 20350 lbf/a2 (140,3 MPa)
  • Rugalmassági modulus: 2701000 lbf/a2 (18,6 GPa)
  • Nyomószilárdság: 9320 lbf/a2 (64,2 MPa)
  • A zsugorodás: Radial: 4,3%, érintőleges: 8,3%, térfogatos: 12,1%, T / R arány: 1,9

 

Én bíztatok mindenkit az Ovangkol melletti voksolásra. Nekem van tapasztalatom vele kapcsolatban. Használtam már ilyen kést, nem is keveset. Nagyon kényelmes, jó választás.

Ennyi fért a második részbe. Természetesen van még bőven fafajta, amit bemutathatunk nektek. A következő részben hazai fákat mutatunk be.

Addig is böngésszetek az oldalon, tervezgessétek a késeteket és vigyázzatok magatokra.

Sziasztok.

Magyar Kések