Fa alapanyagok (harmadik rész)

Fa alapanyagok magyar kések

Belekezdünk egy tartalmas cikksorozatba a fa markolat anyagokról. Tesszük ezt azért, mert itt van a legnagyobb homályzóna, ami előfordulhat egy kés megtervezésekor. Hallunk ugyan jól hangzó neveket (csomoros nyár, bubinga, cocobolo, stb.), de igazán nincs sehol megfelelő mennyiségű és használható információ ezekről a fantasztikus anyagokról. Márpedig a markolat nem elhanyagolható része a leendő késünknek, és a jó választás nemcsak kényelmi szempontból fontos, de a kés látványvilágát is nagymértékben meghatározza.

 

 

 

 

 

Kis szünet után itta harmadik rész is. Sajnos ez még nem a „magyar” fákról szól, de szerintem ebben is rengeteg érdekességet és információt találtok.

Jó olvasgatást!

WENGE

Wenge fa magyar kések

Trópusi egzóta fa, mely a rózsafák családjába tartozik. A wengét először Thollon és Brazza fedezte fel 1883-ban, Közép-Kongóban, a Stanley-medencében.

Méret: 60-90 láb (18-27 m) magas, 3-4 láb (1-1,2 m) törzs átmérő.

Átlagos Szárított Súly: 54 lbs/ft3 (870 kg/m3)

Sűrűség (Basic, 12% MC): 0,72, 0,87

Janka Keménység: 1930 lbf (8600 N)

Szakítási: 21990 lbf/a2 (151,7 MPa)

Rugalmassági modulus: 2550000 lbf/a2 (17,59 GPa)

Nyomószilárdság: 11710 lbf/a2 (80,7 MPa)

A zsugorodás: Radial: 4,8%, érintőleges: 8,1%, térfogatos: 12,9%, T / R arány: 1,7

Tudományos neve: Millettia laurentii. A kereskedelemben gyakran nevezik kongói paliszandernek, de awong, nson-so és awong, n’toko és n’gondou, mboto, bokonge, tshikalakala, dikala-kala, dikela, kiboto, monkonge, mundambi néven is emlegetik.

A wenge fa Közép-afrikai Köztársaságban, Kongóban, Tanzániaban és Mozambik déli régióiban fordul elő, ahol szélsőséges időjárás uralkodik, és ennek köszönhetően olyan kitűnő tulajdonságokra tett szert, mint magas keménység és időtállóság.

A Wenge fa 20-30 méteresre nő meg, átmérője 1 méter. a hasznosítható hossz olyan 8-12 méter. A fa törzse hengeresnek mondható, de ritkán egyenes növésű.

A 10–12 mm vastag kéreg alul szürke és gyakran foltos, fent szürke-rózsaszín tónusú. A fehéres-világosszürke, 3–6 cm széles szijács igen határozottan elkülönül a geszttől, mely frissen még fakóbarna, majd a száradás során sötétbarnára, majd feketebarnára sötétedik be, végül pedig ibolyabarnára, keskeny, barna, finom erezéssel.

A Wenge fa bevágáskor ribizliszerű mérgező folyadékot enged ki magából.

Feldolgozásakor enyhén kesernyés szagot áraszt, és bár a súlyos allergiás reakciók igen ritkák, a bőr és szem irritációk, központi idegrendszeri hatások valamint hasi görcsök előfordulnak a munka közben. Érdekesség, hogy a Wenge fa szálkái okozta sérülések lassabban gyógyulnak be, szemben más fa fajtákkal.

Nagyon durva, ovális pórusú, többnyire egyesével, szétszórtan elrendezett szerkezete van, mely természetes fénynél nem csillog.

A Wenge fa nagyon masszív és erős. Feldolgozása nehézkes, gyakran kiveszi a szerszámok élét. Ám színe és mintázata nagyon szép. Kivívta magának az „egyik legsötétebb fa a világon” címet. Rendkívül ellenáll az időjárásnak és a rovartámadásoknak is.

Igen nagy rá az igény. Rengeteg helyen használják előszeretettel. Bútor és dekorációs elemekhez akár lakásoknál, akár szállodákban vagy üzletekben. Mivel roppant erős, fegyvermarkolatokhoz és kések markolataihoz is gyakran alkalmazzák.

Emiatt sajnos az elmúlt három generáció alatt a számuk 50%-kal csökkent. Ezért a Wenge szerepel a CITES II, és az IUCN vörös listáján, mint veszélyeztetett faj.

Ennek köszönhetően az ára magas, és a közeljövőben nem is fog csökkenni.

ZEBRANO

Zebrano fa magyar kések

Afrikai egzóta fa. Tudományos neve: Microberlinia brazzavillensis.

A Zebrano előfordulási helye Nyugat-Afrika, leginkább Kamerun, Kongó és Dél-Gabon (Feman Vaz körüli lagúnák peremvidéke), ahol a különböző törzsi neveken más és másként hívják (amouk, allen ele, izingana, enuk-enug).

Fa Méret: 65-130 ft (20-40 m) magas, 4-5 láb (1,2-1,5 m) törzs átmérő.

Átlagos Szárított Súly: 50 lbs/ft3 (805 kg/m3)

Sűrűség (Basic, 12% MC): 0,67, 0,81

Janka Keménység: 1830 lbf (8.160 N)

Szakítási: 17800 lbf/a2 (122,8 MPa)

Rugalmassági modulus: 2374000 lbf/a2 (16,37 GPa)

Nyomószilárdság: 9210 lbf/a2 (63,5 MPa)

A zsugorodás: Radial: 7,6%, érintőleges: 10,8%, térfogatos: 17,8%, T / R arány: 1,4

A fa Általában 35–40 méter magasra nő, melyből a hasznos törzshossz 10 és 20 méter között van kb. maximum 1 méteres átmérővel.

Kérge szürke repedezett, pikkelyekben leválik. A szíjács színe fehéres vagy szürke és akár 10 cm széles is lehet. A geszt világosbarna vagy krémszínű, sötétfeketés barna csíkokkal, halványan emlékeztet a zebra csíkjaira. Innen kapta Európában a Zebrano nevet. A csíkok lehetnek szabályosak, de ugyanúgy hullámosak vagy kaotikus mintájúak is.

Szerkezete nyitott pórusú, durva szemcsés, a természetes fénynél nem csillog.

Feldolgozásakor szúrós, kellemetlen szagot áraszt.

Nem tartozik az erősen allergén fajták közé, de felhasználásakor előfordulnak bőr és szem irritációk.

Viszonylag könnyű dolgozni vele. Faragni, ragasztani egyszerű. Kiszárítani viszont nehézkes, mert a puhább és keményebb rostok váltakoznak a faanyagban, ezért hajlamos a vetemedésre. Használat közben stabil. Ez a kemény, nehéz, sűrű szerkezetű fa minden szilárdsági kategóriában igen erős, külön említést a nagyfokú merevsége érdemel. Hajlításra nem alkalmas. Az erezet természete miatt nehéz a sima felület előállítása.

Az őshazájában főleg törzsi szobrok és egyéb fatárgyak faragására használják.

A Zebrano fa ára rendkívül magas, ezért inkább dekoratív színfurnérok előállítására és berakások, intarziák készítésére használják. Mivel mintája roppant tetszetős, manapság előszeretettel alkalmazzák kések és fegyverek markolataként is.

A népszerűsége miatt a Zebrano fa száma az elmúlt 3 generáció alatt 20%-kal csökkent. Ezért ez a faj is felkerült a CITES II és az IUCN vörös listájára, mint veszélyeztetett faj.

PADAUK

Padauk fa magyar kések

Tudományos neve: Pterocarpus soyauxii.

Gyakran emlegetik még padouk v. paduk, paduak, barwood, camwood, Afrikanisches Korallenholz, legno corallo, palo rojo, bois corail néven is.

A trópusi alsó esőerdőkben honos, Guinea, Nigéria, Kamerun, Gabon, a Kongó vidéke, Angola területén található meg. Keménylombos fafajta.

Méret: 100-130 ft (30-40 m) magas, 2-4 láb (0,6-1,2 m) törzs átmérő.

Átlagos Szárított Súly: 47 lbs/ft3 (745kg/m3)

Sűrűség (Basic, 12% MC): 0,61, 0,75

Janka Keménység: 1970 lbf (8760 N)

Szakítási: 16830 lbf/a2 (116,0 MPa)

Rugalmassági modulus: 1700000 lbf/a2 (11,72 GPa)

Nyomószilárdság: 8130 lbf/a2 (56,0 MPa)

A zsugorodás: Radial: 3,3%, érintőleges: 5,2%, térfogatos: 7,6%, T / R arány: 1,6

20–40 méter magas, hengeres törzse van, kevés vékony kis támaszgyökérrel. A kéreg szürkésbarna színű, hosszirányban finoman repedezett, csíkokban leválik. A szíjács fehér és drapp közti színű, sötétedő, 5–10 cm széles. A geszt színe a frissen vágott felületen az élénk korallvöröstől a vörösesbarnáig terjed, néha sötétebb erezettel. Hamar barnásra sötétedik.

Durva, nyílt szerkezetű, pórusai nagyok. Természetes fénynél szépen csillog.

A Padauk fának van egy nagyon szép narancssárgás élénkvörös színe, ezért Vermillion-nak is nevezik. Sajnos azonban ez a szép szín igen hamar besötétedik, megbarnul.

Nagyon jól szárítható, zsugorodása kicsi. Használat közbeni stabilitása kiváló. Minden szerszámmal jól, könnyen megmunkálható. Késelhető és hámozható. Hajlításra nem alkalmas. Szög- és csavarállósága jó, jól ragasztható. Pórustömítés és alkoholos kezelés után jól lakkozható.

Feldolgozás közben enyhe, lágy de kellemes illatot áraszt.

Nem tartozik az erősen allergén fafajták közé, de szem és bőr irritáció előfordulhat feldolgozása közben.

A Padauk nagyon tartós, gomba- és rovarálló, időjárásálló. A fát tárolás közben a csöpögő víztől védeni kell, mert foltot okoz. A furnért sötét helyen kell tárolni, hogy megőrizze élénk színét. A fát erős fénynek kitett helyen nem ajánlatos használni.

Széles körben használt és importált, mérsékelt árú fa anyag.

A Padauk nem szerepel a CITES II és az IUCN vörös listáján, mint veszélyeztetett faj.

Ha már Padauk, akkor meg kell jegyeznem, hogy létezik még:

  • Burmai Padauk (Pterocarpus macrocarpus)
  • Adaman Padauk (Pterocarpus dalbergioides)

Ezen fajoknak tulajdonságai nagyjából egyeznek, bár az Adaman Padauk nagyon ritka és drága.

Furnérfa, elsősorban késelésre, dekoratív színfurnérnak. Igényes bútor, parketta készítésére, belsőépítészeti célokra használható. Szerkezeti faként alkalmazható közepes és nagy terhelésekre külső és belső térben. Mérőeszközök, hangszerek részei, luxustárgyak, esztergált, faragott termékek, intarziák készülnek belőle. Előszeretettel használják kések és szerszámok markolatának is. Afrikában a gyengébb minőségű anyagot vasúti talpfának használják. Ritkán festőfaként is feldolgozzák.

Egy érdekesség. A Padauk a leggyakrabban elírt fafajta. A paduk, padouk és paduak egyaránt hibás elnevezés, mégis a padouk és paduk elnevezés a leggyakrabban használt forma. Érdekes, nem?

MAKASSAR ÉBEN

Makassar ében fa magyar kések

Az ébenfa a Diospyros nemzetségbe tartozó fa vagy a belőle nyert faanyag. Tágabb értelemben a nemesfákat használó mesterségek eredetüktől függetlenül ébenfának neveznek egyéb olyan faanyagot is, ami nehéz, kemény, tömör szerkezetű (akár a víznél is sűrűbb), és fekete vagy sötét színű.

Általában nem túl magas fák, viszonylag kicsiny törzsátmérővel. Az értékes faanyagukról ismert fajok mellett gyümölcsfák is tartoznak ide, például a datolyaszilva vagy kakigyümölcs.

Anyagjukra jellemző, hogy nagy sűrűségű, szerkezete viszonylag homogén, pórusai kicsik vagy közepesek. Sokféle színe lehet, a leggyakoribb a szürkés rózsaszín, viszonylag kevés faj anyagának van szép, színes gesztje, ami miatt elsősorban értékelik. Az ébenfák szíjácsa általában 6–8 cm széles, fehér vagy rózsaszínes, esetleg halvány aranyszínű. A geszt pórusait fekete tartalmi anyagok töltik ki, emiatt szinte láthatatlanok, ez adja felületének fémesen csillogó fényét. Rendkívül tartós, a gombáknak és rovaroknak jól ellenálló faanyagok. Száradás közben erősen zsugorodik, keménysége miatt ez repedéseket okozhat.

Csíkos ébenfák:

•             Diospyros celebica: coromandel vagy makassar-ében

•             Diospyros discolor

•             Diospyros insularis

•             Diospyros kurzii: zebrafa

•             Diospyros marmorata

Ázsiai fekete ébenfák:

•             Diospyros ebenum: ceyloni ében

•             Diospyros ferrea

•             Diospyros hebecarpa

•             Diospyros humilis

•             Diospyros melanoxylon: indiai ében

•             Diospyros vera

Afrikai fekete ébenfák:

•             Diospyros crassiflora,

•             Diospyros mespiliformis,

•             Diospyros toxicaria: afrikai ében

•             Diospyros perrieri: madagaszkári ében

Ennyi „kis” áttekintő után foglalkozzunk a Makassar ébennel.

Előfordulnak Indiában, Pakisztánban, Srí Lankán, Indonéziában.

Tudományos neve: Diospyros celebica.

Méret: 50-65 ft (15-20m) magas, 1,5 láb (0,4 m) a törzs átmérő.

Átlagos Szárított Súly: 70 lbs/ft3 (1120 kg/m3)

Sűrűség (Basic, 12% MC): 0,89, 1,12

Janka Keménység: 3220 lbf (14140 N)

Szakítási: 2790 lbf/a2 (157,2 MPa)

Rugalmassági modulus: 2515000 lbf/a2 (17,35 GPa)

Nyomószilárdság: 11630 lbf/cm2 (80,2 MPa)

A zsugorodás: nincs adat

Mint az ébenfák általában, a makassar is kistermetű fa, nem túl vastag törzzsel. Szíjácsa élesen elhatárolt halvány aranyszínű. A geszt vörösesbarna- barna drasztikus és látványos fekete csíkokkal. Első blikkre kicsit hasonlít a Zebranohoz.

Finom egységes szerkezetű fa, természetes fénynél szépen csillog.

A Makassar Ében nagyon lassan nő és nagyon kis területen él meg. A kitermelés miatt az elmúlt három generáció alatt 20%-kal csökkent a számuk. Bár a CITES II listán nem szerepel, illetve nincs róla adat, az IUCN vörös listáján szerepel, mint veszélyeztetett faj.

Emiatt ára rendkívül magas.

Nagyon sűrű és nehéz fa. Ellenáll a rovarok támadásainak és a gombáknak is. Keménysége miatt nem könnyű megmunkálni, gyakran kicsorbítja a szerszámok vágóéleit, de nagyon szépen polírozható. A lakkokkal szemben szeszélyesen viselkedik, jól ragasztható. Száradáskor hajlamos az alakváltozásra, repedezésre, ezért különös figyelmet igényel a tárolása.

Nem erős allergénfajta, de vannak esetek, amik súlyos bőr és szem irritációkról számolnak be. Feldolgozásakor enyhe kellemetlen szagot áraszt.

Az ókortól kezdve napjainkig nagy becsben tartják. Használják értékes bútorokhoz faragáshoz, berakásnak, disztárgyakhoz, kisebb szobrokhoz, húros hangszerekhez fogólapnak, kulcsnak, de használják biliárd dákókhoz sőt, még csapágygolyónak is.

Természetesen kisebb eszközök (fegyverek, kések, szerszámok) markolatainak is előszeretettel alkalmazzák.

Végezetül pár érdekesség:

  • Mélyfekete színe van a grenadilfának, a Dalbergia melanoxylon nevű kelet-afrikai fa anyagának, sok szempontból talán értékesebb is, mint a „valódi” ébenfák. Sokszor helyettesítik az ébenfát sötét színű paliszanderekkel, sőt, különleges kezeléssel más faanyagok is feketévé tehetők, ezek neve hamis ében.
  • Makassar volt annak az Indonéz kikötő-városnak a neve, ahonnan a legtöbb Diospyros celebica-t szállították anno. Valószínű, hogy innen ragadt rá a Makassar Ében elnevezés.

Ennyi fért bele mai írásunkba. Remélem találtatok benne számotokra hasznos infókat, és ezek az írások segítenek leendő késeitek markolat választásában. Remélhetőleg a következő részben már tényleg a nálunk is honos fákat elemezzük ki.

Sziasztok

Magyar Kések