Bowie kés - a vélt vagy valós legenda

Magyar kések történelmi bowie

Folytatjuk azon cikksorozatunkat is, amiben különböző kések eredetét boncolgatjuk. Most elhagyjuk a zord Skandináviát, és egy igazi amerikai legendát mutatunk be.

 

 

 

A Bowie kés.

 

 

 

 

A történet 1742-ben kezdődik. Ekkor költözött az első James Bowie Amerikába, egész pontosan Georgiába. Az ő utódja volt Rezin Bowie, aki az amerikai függetlenségi háborúban is harcolt. Neki 10 gyermeke született. Először Tennessee-be, majd Kentuckyba költöztek. Itt született 1796. április 10.-én az Ifjabb James Bowie.

Magyar kések James Jim Bowie

Az Ő nevéhez kötődik a méltán híres Bowie-kés……vagy mégsem?

Igazából bátyja, az Ifjabb Rezin Bowie alkotta meg, találta ki a Bowie késformát…..vagy mégsem?

Magyar kések Rezin Bowie

Na jó. Sajnos a Bowie fivérek életét és tevékenységeit sok ellentmondás és legenda övezi. Kezdjük az elején. A fiatal Jamesről rengeteg monda keringett, hogy állítólag kötéllel fogott be aligátorokat, medvéket és vadlovakat szelídített meg. James és Rezin együtt léptek be a louisianai seregbe, hogy az angolok ellen harcoljanak New Orleansban. Ám későn érkeztek, mert a harcok addigra lassan véget értek.

Magyar kések jim legenda Magyar kések Jim bowie hőstettek

A háború után James Bowie és testvére Texasban találkoztak Jean Lafitte-tel, a francia kalózzal, hogy illegális rabszolga-kereskedelembe kezdjenek. Ez igazán gyümölcsöző vállalkozásnak bizonyult, és akkori mértékkel mérve tetemes vagyont halmoztak fel. Végül egy 1808-as törvényrendelet végleg felszámolta a rabszolgakereskedelmet az Usa területén. Ezután James Bowie illegális telekspekulációkkal foglalkozott. Egy ideig ez a „vállalkozás” is szépen muzsikált.

Hogy honnan jött a Bowie kés? Nos, ez Rezin Bowie nevéhez fűződik. Egyesek szerint egy bika támadta meg, és miközben késével próbálta távol tartani magától az állatot, a keze – ujjvédő híján – a pengére csúszott, és komoly sérüléseket okozott neki. Mások szerint egy vadászat alkalmával, egy nyúl feldolgozása közben történt vele ez a baleset. Valljuk be, azért a két történet eléggé messze van egymástól. De a lényeg, hogy e balesettől jött Rezin-nek az ihlet, hogy megtervezze azt a kést, amelyet ma Bowie késnek nevezünk.

Egyik kést a másik után alkotta meg. Ezek közül egy termetes darab – kb 27 cm hosszú és 5 cm széles pengével – Bowie kés bátyjánál, Jamesnél landolt, aki híressé tette egyszer és mindenkorra.

Persze arról is viták keringenek, hogy kinek a nevéhez fűződik maga a Bowie kés megalkotása.

Voltak olyan feljegyzések, hogy a Bowie kést maga James Bowie tervezte, mások szerint a kés teljes egészében Rezin Bowie agyszüleménye és munkája. És vannak olyanok, – még a Bowie leszármazottak között is – akik szerint a Bowie kést James Black fegyverkovács készítette és tervezte, és Rezin csak felügyelte a munkát.

Csak ennyire egyszerű és nyomon követhető a Bowie kés megszületése. Legalábbis amennyire mi utána tudtunk járni.

Az viszont sokkal egyértelműbb, hogyan vált híressé a Bowie kés. Ez teljesen bizonyosan James Bowie érdeme.

Az illegális vállalkozásai után, James heves természete miatt rengeteg harcba, konfliktusba és kalandba keveredett bele. Például a híres San Saba-i ezüstbányák felkutatása. De a leghíreseb tette a legelső komoly verekedése volt, amit ma a „Homokzátony csatának” neveznek. Itt indult a Bowie kés máig megállíthatatlan szárnyalása.

Magyar kések homokzátony csata

Az egész incidens egy párbajból alakult ki, Samuel Levi Wells és dr. Thomas Maddox között. Akkoriban még ez volt a módja a súlyos nézeteltérések rendezésének. A két ember egymásra lőtt, de nem találták el egymást. Ám ekkor egy néző, Alexander Crain rálőtt egy másik nézelődőre, Samuel Cunyra, és el is találta. Bowie ekkor rálőtt Crainre, de elhibázta. Norris Wright bankár mellkason lőtte Bowie-t. Bowie, nem törődve a sérülésével, üldözőbe vette Wrightot a késével. Hogy milyen késkével? Hát persze, hogy a testvérétől, Rezin-től kapott méretes késével! Ekkor többen is rátámadtak James Bowie-ra késeikkel, de alul maradtak Bowie méretes késével szemben. Bowie ezzel a késharcal beírta magát az amerikai történelembe.

1836. március 6.-án halt meg az alamói csatában, igaz ekkor már előrehaladott tüdőbetegségben szenvedett.

Az 1827-es Homokzátony csata után ragadt a fegyverre a Bowie kés elnevezés. Az impozáns méretű kés hihetetlen nagy népszerűségre tett szert, hihetetlenül gyorsan. Texasban mindenki Bowie kést akart a kovácsoktól. És bár kezdetben harci késként használták, idővel egyre népszerűbb lett a vadászok körében is. Mára pedig csatlakoztak a népes táborhoz a túrázók is.

 A média folyamatosan erősítette a Bowie kések hírnevét. Számtalan híres film szimbolikus kellékeként tűnik fel újra és újra.

  • Rambo 
  • A feláldozhatók 
  • Krokodil Dundee 
  • Terminator 2 
  • Seraphin falls
  • Becstelen brigantik
  • Commando

Magyar kések filmes bowie

Ez a felsorolás messze nem teljes.

Azért természetesen ejtsünk egy pár szót magáról a Bowie-kés formáról is.

Az idők haladtával mára rengeteg vállfaja van a Bowie késeknek. Mind méretben, mind kialakításban lehet látni ezer és ezer variációt. De ha maradunk az alapoknál, akkor a következőket mondhatjuk el ezekről a csodálatos késekről:

Jellemzően nagy kések. A penge 20-24 cm körül mozog, és általában 4-6 cm széles. Jellegzetessége az, hogy az éle a kés foka felé ível, majd a hegytől visszafele homorú, esetleg csapott ívet kap. Ez gyakran hamis élt kap, de van példa arra, hogy itt is rendes élezéssel van ellátva. A hegy lent helyezkedik el, ezért a kés szúráskor jól irányítható. Az ilyen penge sokszor határozott hassal rendelkezik. Clip point- nak nevezik ezt a formát.

Magyar kések bowie pengék

Gyakran kap a kés vércsatornát is.

A másik jellegzetesség az ujjvédő. Enélkül bowli a Bowie. Hiszen ez volt Rezin Bowie, vagy ki tudja kinek a forradalmi ötlete. A Bowie kések rendszerint markolattüskés kialakítást kapnak, de mostanság egyre sűrűbben találkozunk fulltang kialakítással is.

Magyar kések bowie markolat

Ez volt dióhéjban a Bowie kések vélt vagy valós története. Az az igazság minél jobban beleástuk magunkat az eredetek vizsgálatába annál nagyobb volt a „szórás”. Persze minden történet minden forrása esküszik a maga igazára. Ettől lesz a Bowie még inkább magával ragadó.

Egy dolgot viszont biztosan kijelenthetünk. A Bowie kések nagyon jó kések. Időtálló konstrukció, mely a történelem folyamán számtalanszor bizonyította, van, volt és lesz helye a késes társadalomban. Akár a Ti vadász, esetleg túrafelszerelésetekben is!

Sziasztok

Magyar Kések