Alaska 2 – a második generáció első darabja!

Magyar kések alaska cikk

A történet valamikor február elején kezdődött. Kocsis Ferenc késkészítő hívott fel, azzal az információval, hogy hamarosan egy új modellel bővül a termékpalettája. Ráadásul a szériakések fognak szaporodni.

Nagyjából ennyi volt a prológusa ennek a történetnek. Persze beszélgettünk még sokat erről-arról, de a késes projekt kitárgyalása ezzel lezárult.

Ám amikor Kocsis Feri villant valamit, az nem csak egy múló fellángolás….

Hajtsunk végre egy kisebb időugrást! Ezért jó olvasni, meg írni. Itt mindent lehet!

Március közepe-vége. Feri ismét rámcsörgött. Elkészült a korábban tárgyalt kés és ebből elküldene egy példányt, hogy kicsit próbálgassam, esetleg írjak róla.

Hűha! Ez aztán a jó hír! És mekkora megtiszteltetés! Természetesen azonnal igent mondtam, és megköszöntem a lehetőséget. Feri reakciója a következő volt: „Nem, én köszönöm János.”.

Innentől rendesen felgyorsultak az események! Alig telt el két nap, és csengetett a postás! Kellő nyugalmat erőltetve magamra, angolos eleganciával átvettem a küldeményt, majd komótosan becammogtam a házba…. Itt aztán legyőzött az izgatottság és a csomag precíz és megfontolt nyitogatása átcsapott marcangolásba!

Látni akarom!

Miután kicibáltam a „pukkanós” fóliába csomagolt kincset, nyugalmat erőltettem magamra. Eltávolítottam ezt is, és végre a kezemben volt maga a kés!

Egy Alaska 2! Az Alaska 2!

Magyar kések alaska cikk

Mielőtt folytatnám a történetet, kicsit álljunk meg, hogy pár szót ejtsünk Kocsis Ferenc késkészítő széria késeiről. Ugye ezek azok a modellek, amikből folyamatosan lehet rendelni, illetve vannak számos alkalommal készleten. Az áruk nagyon kedvező, a használati értékük kiugróan magas.

Kocsis Ferenc minden szériakését sorszámozza!

Ezeket az infókat a nagytöbbség már tudja.

Ám azt már kevesebben, hogy ezen modellek nevei egytől-egyig Kocsis Ferenc életének meghatározó élményeihez, állomásaihoz köthetőek. A Hermes késről már volt szó a Magyar Kések oldalain.

A Yukon és Alaska modellek Feri fiatal korához köthetőek szorosabban. Azon belül Jack London (John Griffith Chaney, született: San Francisco, Kalifornia, 1876. január 12., meghalt: Kalifornia, 1916. november 22.) munkásságához. Művei, különösen az aranylázzal kapcsolatosak (Aranyásók Alaszkában) nagy hatással voltak Kocsis Ferire.

Magyar kések alaska cikk

(Természetesen Kocsis Ferenc késkészítő most sem öreg! Na! Ő, mint a legtöbb mester, és azok munkái, kortalan! És örök!)

Amit még fontos itt kiemelni, hogy a széria termékcsalád nagyjából egy formavilágot ölel fel, és minden ebben található modell tökéletesen közvetíti felénk Feri filozófiáját, nevezetesen „A kés nem arra való, hogy legyőzzük vele a természetet. A kés egy eszköz, melynek segítségével harmóniában élhetünk a természettel”. Ennek szellemében készülnek ezek a kések, erről árulkodik a megjelenésük, a paramétereik. Amikor pedig elkezdjük használni e felfogás szerint, akkor megértjük, hogy mitől annyira jók a Kocsis Ferenc kések.

Na! Vissza a fő csapásvonalra!...

Tehát egy Alaska 2!

Az első érintés a késsek kapcsolatban rögtön komoly súlyt tett a vállamra! Hogy miért írom ezt? Mert épp csak kézbe vettem a zsákmányt és a tokot mustráltam, mikor észrevettem a markolat végén a sorszámot!

001!!! Tehát az első elkészített Alaska 2!!!

Magyar kések alaska cikk

Hamar összeraktam a fejemben a tényeket. Tehát ez az első példány. Én leszek az első, aki ezt a modellt kipróbálja, és a tapasztalatait publikálja! Ahogy az előbb írtam, ez a tény komoly súllyal bír, hiszen egy bemutatkozó termék esetén az első leírt tapasztalatok nagyban befolyásolják sorsának későbbi alakulását! A feladatot nem lehet félvállról venni! Az pedig nem keveset emel eme esemény értékén, hogy Magyarország egyik legelismertebb késkészítő mestere úgy gondolta, hogy a Magyar Kések méltó arra, hogy ezt megfelelően ország-világ elé tálalja!

Komoly kihívás. Feri innen szeretném még egyszer megköszönni a lehetőséget és a töretlen bizalmat a Magyar Késekkel szemben! Ez óriási megtiszteltetés számomra!

A bőrtok a megszokott sémát követi. Miért is kellene ezen változtatni, hiszen tökéletes koncepció. Alapból ugye természetesen jobbkezes, ha balosak vagytok jelezzétek vásárláskor. Kombinált felfogatási rendszere van. Található rajta egy vadászoknak kedvező fix bújtató. Ezzel szorosan a nadrágszíjunkra rögzíthető a kés. Ilyenkor valamennyire zavarhat minket a hajlongásban, viszont egy kézzel is ki tudjuk venni, illetve el tudjuk rakni. És található rajta egy mobil bújtató is. Ezzel a toldással egy szabadabb, lifegősebb felfogatást eszközölhetünk, ami inkább a túrázó-természetjáró embereknek lehet hasznos. Így a kés nem zavar minket a mozgásban, hajolgatásoknál és guggoláskor nem nyomódik a hasunkba, oldalunkba. Ám ennél a felfogatásnál a kést nem tudjuk elővenni egy kézzel, mert a tok ehhez nagyon szorosan fogja.

Tehát az örök kompromisszum itt is jelen van, mint az élet megannyi területén.

Magyar kések alaska cikk

Maga a tok amolyan puukkos mentalitással zárja magába a kést. A markolatból kb. két ujjnyi látszik csak ki. De a kényelmes elővételhez ez tökéletesen elég is. Erszényes bőrtokról beszélünk, tehát semmilyen kapcsoló, vagy heveder nem rögzíti a kést a tokba. Aggódni azonban nem kell, mert kellően szorosan, feszesen tartja az Alaska 2-őt a hozzá szabott „bőrzseb”. A kést csak bizonyos erőkifejtéssel lehet elővarázsolni belőle, ezzel van kizárva a véletlenszerű tokból való kiesés.

Eddig még nem írtam, hát most megteszem. A tokba való visszahelyezéskor kellő figyelemmel és óvatossággal járjunk el. Ha akad vagy nagyon szorul, akkor valószínűleg nem jól akarjuk beleerőltetni a kést a helyére. Ennek mindig a tok látja kárát. Ez új tokok esetén hatványozottan igaz.

Amint előhúztam a kést kellemes érzések kerítettek hatalmukba. A formavilág, a markolat színe, a polírozott penge mind-mind hamisítatlan Kocsis vonás. Most sokatokban felmerül a jogos kérdés. Miért jött az Alaska 2? Mi volt az apropó?

Nos, az Alaska már egy ideje valóban ott díszeleg a palettán, és hozza is a hozzáfűzött elvárásokat rendesen. Ám méreteit többen kevesellték. Itt most elsősorban a markolat hosszára gondolok. Ez az Alaska esetében 116 mm volt, ami valóban lehet kevés egy bizonyos tenyérméret fölött. Nekem például a kisujjam pont az úgynevezett „madárfej” kialakításon pihent. Kocsis Ferenc ezért döntött úgy, hogy a markolatot mindenképp megnöveli. Viszont, ha a kés formáját, a csinos arányokat nem akarja bukni az Alaska 2, akkor a pengének is nőni kellett, együtt a markolattal.

A 001 paraméterei:

  • sleipner acél, polírozott felület
  • 58 plusz-mínusz 1 Hrc keménység
  • lapos konvex él
  • 83 mm pengehossz
  • 4 mm pengevastagság
  • 85 mm élhossz
  • 27 mm pengeszélesség (legszélesebb ponton)
  • 127 mm markolathossz
  • 16 mm markolat szélesség (legszélesebb ponton)
  • 210 mm teljes hossz
  • ovangkol markolat
  • réz corby csavarok
  • full tang kialakítás

De, mint tudjátok, ezek így csak számok meg betűk. Nézzük hát dalba szedve:

A penge kecses, elegáns. Nagyon finom enyhe drop point forma. Bal kéz felől középtájékon helyezkedik el a visszafogott ám roppant stílusos logó. Nincsenek különböző ábrák jelek, csak a név, Kocsis. A lapos konvex él az első tapogatás alapján lézerkard éles. A penge méretei majdnem a legáll kategóriába sodorják az Alaska 2-t. De emiatt keseregni nem kell, tökéletes EDC kés! Az egész penge tökéletes harmóniában van a hozzá kitalált markolattal, valamint a neki rendelt feladatkörrel! Tavaly a Lurdy-ban hallottam ezt a szállóigét: „jól ki van ez találva! Ez egy Kocsis kés!”. Mennyire igaz.

Magyar kések alaska cikk

Ha már szóba hoztam a markolatot! Rögtön a méretét vizsgáltam! A változás azonnal szembetűnő. Hát még miután megmarkoltam. Most már nekem is tökéletes. A 127 mm hossz hibátlan fogást biztosít, stabil és kényelmes. Talán kevésszer van kihangsúlyozva, de a leírt markolathossz csúnyán fogalmazva mindig a bruttó hossz. Egy markolat használhatósága, kényelme a fogásra kialakított részben rejlik! Ahol az ujjaink rázárnak. Ebben az esetben ez kb. 94 mm! Ez pedig 4 egymás mellé zárt ujjnak bőven elegendő. Ami viszont először kicsit zavart a markolat fogdosása közben, az a vastagsága volt. Illetve pont nem volt. Kifejezetten keskeny markolattal rendelkezik az Alaska2! Mivel voltak már kellemetlen emlékeim a keskeny markolattokkal, kialakult bennem némi fenntartás. Most is. Na majd terepen….

A markolat anyaga ovangkol fa. Nem ez az első randevúm vele. Kifejezetten szeretem. Kellően strapás fa, és nagyon szép natúr színe van. Szerkezete közepesen finomnak mondható, és természetes fényben szépen csillog.  Az Alaska 2 markolatára az előbb leírtak mind igazak. Amit még hozzá tennék, hogy rettentően finom a tapintása. Kellemes komfort érzetet biztosít a kezünknek, és megfelelően tapad.

Magyar kések alaska cikk

A rögzítést Feri réz corby csavarokkal oldotta meg. Nem bízott a véletlenre semmit. Az illesztések pontossága és a kés egész kidolgozottsága a legprofibb gépsorokat is pironkodásra készteti! És ez most abszolút reális kijelentés! Nincs elfogultságból adódó túlzás! Aki kézbe veszi bármelyik Kocsis alkotást, engem fog igazolni!

Hát akkor irány haza, azaz vár az erdő!

Mivel ez a 001-es darab, megfogadtam, vigyázni fogok rá. Mondjuk ez nálam mindig szempont a bemutatásra kerülő késeknél. Hisz nem ajándékba kapom őket, csak kipróbálásra. A kés méretei azonnal tudatták velem, hogy itt ütőfázás, csapdosás szóba se jöhet. Ez a feladat maradjon a nagyvasakra.

Hát farigcsálásba kezdtem vele. Na igen. A lapos konvex él világosan elém tárta mit tud. Az Alaska 2 félelmetes metszőképességgel bír. Könnyen harap bele a fába, és nyírja is rendesen. Bár nem volt célom erőltetni a dolgot, de hála a markolat kialakításának és méretének, tudtam megfelelő erőt beleadni a műveletbe, ha esetleg megakadt a penge.

Aztán jöhetett az elmaradhatatlan tollaság! Nem meglepődtem meg. Eszméletlen jól irányítható késről beszélünk. A lapos konvex él természetesen most is hozta a tőle elvárhatót. Kicsit ugyan szoknom kellett, mert eleinte nagyon harapott, de aztán…

Magyar kések alaska cikk

Majd még farigcsáltam kicsit, mert annyira élvezetes vele dolgozni. És aztán észrevettem, hogy el is telt két óra!

Se tenyérzsibbadás, se alkar fájdalom, se ujjak sajgása…hmm…

Kifejezetten jól szórakoztam az Alaska 2-vel. A fenntartásom a markolattal kapcsolatban teljesen alaptalan volt! Nagyon kézbe hízelgős kés ez! Nem találtam a tenyeremen olyan pontot, ami megsínylette volna ezt a kalandot! Tegyük hozzá gyorsan, ez az én véleményem. Nincs két egyforma tenyér!

A kés arányait nem győzöm méltatni. A penge méretei tökéletesen passzolnak a markolathoz. Nagy az összhang. Az Alaszka 2 súlya elhanyagolható, övre fűzve fel sem tűnik, hogy nálunk van. Ez különösen a hosszú túrák esetén lehet nagyon előnyös. Bár a tesztalanyunk ránézésre pofonegyszerű konstrukciónak tűnik, higgyétek el, sokkal több ennél! Ez pedig egy hosszú és sikeres utazás eredménye! Kocsis Ferenc utazásáról beszélek a kések világában! Tökéletes keveredése az egyszerűségnek és a használhatóságnak. Mindez kifinomult esztétikai érzékkel tálalva, a mestertől elvárható precizitással párosítva.

Magyar kések alaska cikk

Az Alaska 2 rövid ideig tartózkodott nálam. Legnagyobb sajnálatomra! Mert ez a kis kés igazi szerelem lett! Mérete ellenére nagyon jól használható társunk lehet erdei bóklászásaink során.

Kiknek is?

Elsősorban természetjáró és kedvelő embereknek. A mindennapos használat is nyugodtan felvállalható az Alaska 2-vel. Természetesen bushcraftereknek is tökéletes választás egy balta és egy fűrész mellé. Keményvonalas bushcraft késnek nem alkalmas. Első késnek viszont tökéletes választás!

Már csak azért is, mert az Alaska 2 mindössze 26 000 forintos áron kerül forgalomba! Ez az ár úgy gondolom önmagáért beszél.

Feri arról informált engem, első körben 20 példány készül az Alaska 2-ből. A cikk megjelenése pillanatában 9 van jelenleg készleten!

Kiváló kés, verhetetlen ár, azonnali elérhetőség! Mi kell még?

Irány a természet!

(a videó csak asztali gépről tekinthető meg. a problémán dolgozunk. megértéseteket köszönjük)

Sziasztok

Magyar Kések