Blackjack! 21 pikáns kérdés Gerbál Balázsnak!

Magyar Kések cikk

Blackjack! 21 pikáns kérdés Gerbál Balázsnak!

Minden olvasót szeretettel üdvözlök. Ebben a Black Jack kérdéssornak keresztelt interjú sorozatban a hazai (nem csak késes) közösség számára érdekes személyek válaszolnak 21 olyan kérdésre, amelyekre adott válaszok reményeim szerint érdekesek és hiánypótlóak lehetnek. Célom, hogy a tisztelt olvasókat közelebb hozzam interjúim alanyaihoz.

A kérdéseket most az általam a „Magyar késes világ csodabogaraként” ismert Gerbál Balázs kapja, aki a megkereséshez igazán kedves és profi hozzáállással viszonyult. (Ezért innen is köszönet!)

Jómagam Balázzsal az interjú előtt csak egy alkalommal találkoztam a 2018-as Tűzzel-Vassal fesztivál és vásáron, ahol vásároltam is tőle egy Bugyli bicskát, amivel kapcsolatban kérdéseket és válaszokat is olvashatnak majd.

Megérzésem szerint írásom alanya előtt nagyon fényes jövő áll a hazai késes világban és megtiszteltetés volt ezt az interjút elkészíteni vele!

Jó olvasást kívánok!

Magyar Kések cikk

(Balázs a kapott kérdésekre kedve szerint válaszolt azokat én semmilyen formában nem változtattam meg. Aki nem hiszi, kérdezze meg őt magát. Itt ott Balázs a kérdéseket összevonta és úgy adott választ, ezt is változtatás nélkül adom közzé!)

1. Balázs, (mert ugye a beszélgetés előtt megegyeztünk, hogy tegeződünk.) Kérlek, röviden mutatkozz be az olvasóknak, akik nem ismernek esetleg. 

Gergelics Balázsnak hívnak, ebből jött a becenevem, GerBal. 42 éves vagyok, feleségemmel és három gyermekemmel élek Pomázon.

2. Honnan jött az ötlet, hogy késeket készíts? Gyermekkori vágyad volt, vagy a kreativitásodat akarod acélba kovácsolni?

Mint minden fiút, engem is érdekelt gyerekként a fegyverek félelmetes és egyben vonzó világa, emellett nagyapám volt a falu kovácsa és ezermestere, talán innen is jött a dolog. Sajnos ő elég korán elment, így nem tudott tanítani. A műhelye is szét lett hordva, nekem a nulláról kellett újra kezdenem az egész szakmát. Az első késemet csak aránylag későn, 35 éves koromban készítettem el.

3. Milyen kések, kés készítők voltak vagy vannak rád nagy hatással?

4. Volt olyan magyar vagy akár külföldi kés készítő, akitől tanultál kovácsolást vagy megtudtál esetleg ellestél valamit?

Elsősorban a tradicionális, ősi gyökerekkel rendelkező japán, indiai, közel keleti fegyverek tetszenek, és persze a magyar bicskakultúra, ami nagyon közel áll a szívemhez. Hazai mesterek közül szinte mindenkivel jó viszonyt ápolok, sokukra felnézek.

Sokat segített Kocsis Ferenc, akit mesteremnek, barátomnak tekintek, de meg kell említenem Szankovits Tibor és Szankovits Örs mestereket, akiktől szintén sokat tanultam. 

A fiatalabb generációból Szálkai Róbert, Palcsesz Imre és Nagy Csaba, akiktől rengeteg jó tanácsot és segítséget kaptam.

5. Miért pont a kovácsolt technikával készült késeket választottad? 

Nálunk ez családi vonal, ahogy mondtam fentebb. Emellett számomra a kovácsolt technikával készült kések képviselik azt a stílust, ami legközelebb áll a szívemhez. 

6. Balázs, a késeid a régebbi korokat idézik, ez szándékos? Mindig ilyen történelmi stílusú késeket láthatunk majd tőled, vagy esetleg fogsz kalandozni a modernebb anyagok és formák világában is?

Legtöbb munkám régi leletek alapján készül, nagyon vonz ezeknek a rég letűnt történelmi formáknak az újjáélesztése. Leginkább a magyar bicskakultúra érdekel és ezen belül is a mára szinte teljesen feledésbe merült bugyli/kusztora bicskák kutatása, készítése. Külhoni késeket tekintve az amerikai 1800-as évekből származó, hazánkban kevéssé ismert formák vonzanak, mint a kephart, nessmuk, trade knife.

A modern formákat és anyagokat egyelőre meghagyom másoknak, bár nincs semmi kizárva a jövőre nézve... 

7. Mi és milyen volt az első saját magad álltál készített kés?

Legelső késem egy nyírfakéreg markolatos kicsi puukko volt, sajnos már nincs meg.

8. Mit szeretnél fejleszteni a műhelyeden és te magad miben szeretnél fejlődni, mint kés készítő?

Régi vágyam egy teljesen hagyományőrző kovács/késes műhely megépítése, amihez már gyűlnek a régi szerszámok, pl sikerült hozzájutnom egy majd kétméteres kézi fújtatóhoz, de van kézi hajtányos fúróm is. Egyelőre, inkább helyhiánnyal küzdök, de ha minden jól megy, hamarosan változik a helyzet.

A késkészítés egy nagyon összetett szakma, jártasnak kell lenni a fém, famegmunkálásban, valamennyire konyítani kell az ötvösséghez, a metallurgiához és még sorolhatnánk. Tehát a tanulás és fejlődés lehetősége végtelen....

9. A bugylibicska készítésének ötlete honnan jött? Sokat kellett utána járnod, hogy hiteles és jól használható bugylit készíts?

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk 

Rengeteg utánajárásba került információkat gyűjteni a bugylikról, hiszen egy mondhatni teljesen elveszett, kihalt késforma, amit manapság rajtam kívül szinte senki nem készít. Eredetileg azért kezdtem el bugylikat készíteni, mert úgy gondoltam ez a legegyszerűbb bicskafajta, amit még én is meg tudok csinálni. J ) De aztán annyira megkedveltem, hogy manapság 80%-ban szinte csak bugylikat készítek.

10. Szeretnél nagyobb esetleg automata gépekkel felszerelt műhelyben dolgozni és nagyobban csinálni, amit most, vagy maradnál inkább "kisiparos"?

Nem szeretnék ebbe az irányba fejlődni, inkább maradnék a kézi munkánál és az egyedi, hagyományőrző módon készített kések készítésénél. 

11. Az lenne a kérdésem, hogy a logód a beütőd, amit a késeiden és bicskáidon alkalmazol, mert úgy tudom, hogy van legalább háromféle, mi szerint alkalmazó ezeket? 

Szerintem a beütőimnek nagyobb hírneve van lassan, mint a késeimnek! :))) Komolyra fordítva a szót, van háromféle, amit használok, egyet a 150mm feletti "nagy" késekhez, van egy a bugylikhoz és a hagyományos kovácsolt pengékhez, és van, amit a lemezkésekbe ütök. (kovácsolás nélkül, csiszolással készült kések)

12. Említetted, hogy családos ember vagy. Én úgy tudom, hogy hívő ember is. (Hogy milyen vallást gyakorolsz igazából nem is lényeges) a kérdésem arra vonatkozna, hogy a vallásod mennyire határoz meg téged? 

Három gyermekem van, házas ember vagyok, rengeteg bátorítást és építő jellegű kritikát kapok tőlük, hálás vagyok, hogy türelmesek és bátorítanak. Vallásos ember vagyok, már gyerekkoromban minden vasárnap jártunk misére nagypapámmal, később a keleti vallások mellett köteleztem el magam. A vallás nekem egy hitet és értékrendet ad, ami mentén halad az életem.

13. Balázs, munka mellett vagy kés készítő vagy már ebből élsz? Úgy tudom, hogy épp műhelyt keresel, ez hátráltat téged a készítésben? 

Feleségemmel hagyományőrző alapítványt üzemeltetünk, ezen belül foglalkozom kések kovácsolásával, de emellett többféle munkát is végzek, például biztos kevesen tudják, hogy gyerekeket tanítok zenélni, ami másik nagy szerelmem a késkészítés mellett. Persze a legtöbb időt a késes műhelyben töltöm, bár csak ebből megélni nem könnyű feladat.

14. Most egy konkrét, és azt hiszem nagyon népszerű termékekről kérdeznélek, ami a remete kés, gondolom nem tévedek? Mesélj nekünk erről a késéről! Honnan jött az ötlet?

Magyar Kések cikk

A remete kés a régi észak amerikai "trade knife" replikája, aminek elég sok fajtája van. A remete kést Heim Tankréd " Tanki" barátom tervezte, akit gondolom nem kell bemutatni a túrázás/bushcraft iránt érdeklődőknek. Szóval az ő rajza alapján készítettem el ezt a kés, ami azóta elég népszerű lett, a maga egyszerű, de nagyon jól használható formájával.

15. Régebben láthattunk tőled videó megosztó oldalon kés, és egyéb teszteket, tűz gyújtással foglalkozó videókat. Ezzel végleg felhagytál, vagy tervezed a folytatni?

Magyar Kések cikk

Volt egy év szünet a videó készítésben, de mostanában készítettem néhány új videót és tervben vannak továbbiak is, de sajnos az időm elég korlátozott, emellett rengetegen készítenek bushcraft/késes témában videókat, nehéz újat mutatni, anélkül, hogy másokat másolnánk.

16. A kérdés nagyon nem fair, de nekem is számtalanszor feltették már. Ha egy hazai gyártó egyetlen kés típusát vihetnéd csak magaddal mondjuk egy idegen bolygóra akkor melyik lenne az?

Hm, tényleg fogós kérdés! Talán Szasza Golokját választanám, vagy Mókamiki Krakenjét. 

17. Szeretnél a hazai késműves CÉH tagja lenni?

Régi vágyam volt a céh tagság, aztán a tavalyi tűzzel-vassal fesztiválon történt bemutatkozásom után, 2018 ősztől a Magyar Késmíves Céh próbaidős tagja lehettem, ami hatalmas megtiszteltetés és egyben felelősséggel is jár.

18. Mit gondolsz, a hazai késes világ fellendülőben van vagy esetleg stagnál? Netán hanyatlik? Te, hogy látod ezt? 

A magyar bicska és kés készítés világhírű színvonalú. Ahogy látom, reneszánszát éli a szakma és ez nagyon jól van így! Nagyon sok fiatal készítőt látok, akik nagyon ügyesek és szép munkákat csinálnak.

19. A késeddel milyen vásárló kört szolgálsz ki?  Szeretnél e más vásárlói szegmensek irányokba is nyitni? 

Hm. Érdekes kérdés, nehéz válaszolni. A legtöbb késemet online értékesítem, leginkább számomra ismeretlen embereknek (sajnos) ezért nehéz megmondani, hogy pontosan melyik az a réteg, akit az én késeim érdekelnek. az évek alatt kialakult egy stílus, ami a munkáimra jellemző, leginkább azok az emberek vásárolnak tőlem, akiknek bejön az efféle "gerbalizmus" J )

20. A termékeid ára kedvezőnek mondhatóak, mit veszel figyelembe az árképzéskor? Kés tokokat készítesz? 

Az árképzés egy nagy tudomány. szeretek becsületes árat kérni a munkámért, amibe nem kevés energia, idő és pénz van befektetve. szeretnék mindenki számára elérhető áron dolgozni. néha készítek kydex tokokat, de nemigen kedvelem a műanyagokat. Vegetáriánus vagyok fiatal korom óta, ezért a bőr tok nekem nem opció. leginkább bicskákat készítek, ahhoz meg nem kell tok.

21. Beszélgetésünk lezárásaként kérlek árulj el nekünk valami kis műhelytitkot, ami megtudható! És határozd meg, hogy miben más miben egyedi egy Gerbál kés és miért ajánlanád.

Nagy titkaim nincsenek. Igyekszem, amiben lehet a hagyományokat követni, persze a modern tudományok fejlődésének tapasztalatait felhasználva. A késeim egyedisége talán abból származik, hogy nem használok sablonokat, két egyforma kést, bicskát sosem készítettem még. Minden késem egyedi és megismételhetetlen, benne az összes tudásommal és szeretetemmel, ami a kézi munka és a hagyományok iránt él bennem.

Készítette: Gyöngyösi István

Magyar Kések