Német László

Német László képe
Cégnév: 
Shaman workshop
Szakmai bemutatkozás: 

Német László vagyok, a Sámán műhely tulajdonosa és a Sámán kések készítője. Több mint húsz éve nem tudok szabadulni attól a késztetéstől, hogy késeket tanulmányozzak, tervezzek és készítsek.

Elolvastam a témában mindent, ami elém került a magyar és külföldi szakirodalomban, az interneten, különböző fórumokon, késes blogokban. Sok embert kérdezgettem a témában: készítőket, gyűjtőket, késhasználókat, hogy megtudjam, hogy néz ki, mit kell tudnia egy jó munkakésnek. Aztán, természetesen igyekeztem a gyakorlatban is alkalmazni az összegyűjtött információkat újabb és újabb kések elkészítésével. A segítőim közül szeretnék néhányat megemlíteni.

Sok instrukciót kaptam Makrai „Ales” Tibor Istvántól, aki megértette velem, hogy a kés formáját a funkciójához kell igazítani, hogy kitűnő darabokat lehet készíteni egyszerűbb anyagokból is, és a készítés során nagyon tudatosnak kell lenni, érteni kell a kés részleteit, hiszen meghökkentően bonyolult tud lenni ez az egyszerűnek tűnő eszköz. Nagyon sokat köszönhetek Bernschütz Lászlónak, és Czinger Zoltánnak, akik egyrészt már második évtizede hőkezelik a pengéimet, másrészt rengeteget elmondtak az acélról, és a hőkezelésről.

Sokat dolgoztam együtt Gyuricza „Papica”Lászlóval, aki profi bushcrafterként és késhasználóként használta, tesztelte, és értékelte a késeimet, megmutatva azok előnyeit, és hibáit egyaránt.

Az elmúlt húsz évben lassan összegyűjtöttem az alapvető információkat, amikkel már dolgozni tudtam, de a tanulási folyamat egész életemben tartani fog.

Hamar kiderült számomra, hogy a legjobb formák már több évszázada használatban vannak, gyakran szinte változatlan formában, illetve azt, hogy ezek a darabok gyakran nagyon egyszerűek, vagy egyszerűnek tűnnek, de talán épp emiatt tökéletesen funkcionálisak.

Ezeket az ősi késtípusokat, a finn puukkot, leukut, french trade knife-ot, vagy a tradícionális japán késeket vettem alapul a saját modelljeim megalkotásához, amelyek persze folyamatosan csiszolva, fejlesztve vannak.

A fő profilom tehát a munkakés.

Készítek tábori késeket, amikkel könnyen meg lehet építeni egy erdei tábort. Bushcraft késeket a bozótművesség gyakorlásához, amikkel jól lehet faragni, tüzet gyújtani és ételt készíteni nomád körülmények között.

Nagyon érdekelnek az EDC, every day carry, azaz minden nap hordható kések, amik kis méretük miatt állandóan velünk lehetnek, és szinte minden késes feladatot meg lehet oldani velük. Készítek ezeken kívül vadászkéseket, illetve feltett szándékom, hogy megbízható eszközöket készítsek katonák számára is. Mindig van új kihívás, mindig van új tanulni való, hiszen a kés, mint téma, kimeríthetetlen.

A Sámán kések forgácsoló eljárásokkal készülnek jó minőségű szerszámacélokból, mint a Rigor, a Sleipner hidegmunka acélok, és a Böhler gyártású N690 rozsdamentes acél.

A pengéim robosztusak, 5-6mm vastagok, és általában szablya éllel készülnek, ami egyenes levezető élből, és konvex vágóélből áll. Az északi stílusú kések éle ettől minimálisan eltér, mert skandináv jellegű éllel készülnek egy keskeny konvex vágóél szalaggal, ezt hívom skandivex élnek. Minden pengét megcsiszolok kézzel is, ez a munkafázis adja meg azt a felület minőséget, amivel már elégedett vagyok. A markolatok többféle fából készülnek, például wengéből, bubingából, dió félékből, és gyakran használok laminált ipari műanyagokat, FR4-et, és mikartákat.

Minden késhez készítek egy strapabíró erszénytokot marhabőrből. Nem állíthatom, hogy ezek a legszebb tokok, amik készülhetnek, de funkcionálisan rendben vannak, és a beszerzett Sámán késsel azonnal lehet indulni a természetbe, hiszen azért készítem őket, hogy segítsék tulajdonosukat az erdei táborokban, túrákon, expedíciókon, vadászatokon.

Használják egészséggel és megelégedéssel a késeimet!

Tisztelettel:

Német Laci „Sámán”

Portfólió : 
Német László - Shaman workshop
Német László - Shaman workshop

Történet

Ennyi ideje tag
5 hónap 1 hét
Címlapra: 
igen

Késkészítő termékei

Német László Shaman workshop USK kés
Német László Shaman workshop Bozótműves kés
Német László Shaman workshop bozótműves-12 kés
Német László Shaman workshop Kistrapper kés
Német László Shaman workshop Nomád kés
Német László Shaman workshop Nordik kés
Német László Shaman workshop Prémvadász kés
Német László Shaman workshop Leuku 22 kés

Oldalak