Vélemények elsőkézből. – Ti írtátok. (2.rész)

Magyar Kések cikk

Valamikor a hónap közepén vetődött fel bennem az ötlet, hogy belevonlak titeket is egy cikk írásába, kedves késhasználók, azzal a szándékkal, hogy csokorba szedjem azokat a felhasználói véleményeket, amik úgymond elsőkézből származnak. A felhívásra jönnek is szépen a fotók, a vélemények. Így sikerült összegyúrni egy vélemény csomagot azoknak a leendő vásárlóknak, és késhasználóknak, túrázóknak, akiknek nincs alkalmuk tapogató közelségbe kerülni ezekhez a kézzel készülő csodákhoz. Illetve nincs lehetőségük kipróbálni, összehasonlítani őket. Hiszen semmi sem hitelesebb azon tulajdonosok szavánál, akik már használják késeiket.

Most akkor következzen a Ti véleményetek!

„A késem a Szántó Szabolcs késkészítő (Szasza) Bölény nevű alkotása. Nem megrendelésre készült, hanem egy hirdetésben láttam meg, és szerelem volt első látásra. Mindig is szerettem volna egy ilyen "nagy vas" -at, és mikor megláttam, már tudtam, itt nincs visszaút... Minden egyben volt, amit szerettem volna, 125/5 mm N690/G10 farkasfogmintával (és ami nekem plusz a piros fíber), kaparóél, recés ujjtámasz, törővég. Van rajta zsinórfurat is, de arra nekem nincs szükségem. A késnek eredetileg kydex tokja van, de az előző tulajdonos készített hozzá egy korrekt bőrtokot is. Én az eredeti kydex-el használom. A kést kézbe véve érezni, hogy van benne "anyag". Laikus kollégák az első találkozásukkor a késsel, csak így reagáltak: "Húúú...." Valóban tekintélyes darab, eddigi tapasztalataim szerint a penge anyagvastagsága mindenre elegendő, amire nem, ahhoz már balta vagy fűrész kell. A penge hossza elegendő az ütőfás felhasználáshoz is, zokszó nélkül tűri ezt a megpróbáltatást is. A leélezése konvex, a neki szánt feladatokhoz szerintem a legjobb. A penge hegye szinte csak a végén keskenyedik el, nagyon erős, furkáláskor nem pörcen, bár csak ésszel használtam, nem "feszegettem" a határait. A penge számomra eléggé éltartó, élezési tapasztalataim sajnos (vagy hál ‘Istennek) még nincsennek, mert nem volt még rá szükség. A markolat számomra minden fogásnemben kényelmes, ennek talán a viszonylag "semleges" forma az oka, nem tudom, de nagyon eltalálta Szasza. A "farkasfog" rovátkolás kellemesen stabil, nem bántó a tenyér számára, egyedül a recés ujjtámasz van egy kicsit rossz helyen a hüvelykujjam számára, kicsit előbbre került a kívánatoshoz képest (kb. 10-es kezem van), de mivel nem az én megrendelésemre készült, így ez nem róható fel hibának. A teli szegecsek tisztítás szempontjából praktikusak, nem ül meg benne semmilyen kosz. A törővég diszkrét, alig feltűnően emelkedik ki a G10 panelek mögül, komolyabban még nem használtam. A kaparóél brutális, semmilyen fa alapanyag nem ellenfél neki, a szikravetőt is igen csak "eszi"! Komoly szikraesőt tud gerjeszteni! Az eredeti tok kydex, nagyon stabilan rögzíti a kést semmiféle rázással sem esik ki belőle, így szinte lehetetlen elhagyni átlagos körülmények között. Határozott "kattanó" hanggal csúszik a kés a tokjába, viszont itt sem lehetett kiküszöbölni azt a "működés béli" sajátosságot, hogy a kydex karcolja a befogadott pengét. De ez ezzel jár.  Annyira megtetszett a kés kidolgozása, használhatósága, minősége, hogy nem tervezem tovább adni, majd idővel a fiam örököli, ha eljön az ideje. Ezen tapasztalatok után rendeltem Szaszától egy Cápát is, már nagyon várom, hogy kézbe vehessem! Mindenkinek ajánlom a Bölényt, aki masszív, strapabíró fixet szeretne, ésszerű és rendeltetésszerű használat mellett biztos, hogy nem fog csalódni benne!”

……..Kulcsár Tamás…….

Magyar Kések cikk

„Sziasztok! Íme az én kedvencem, Kovács Miklós késkészítő műhelyéből egy Woodlore replika. Mióta megvan, szinte csak őt használom, nem volt még olyan feladat, ami kifogott rajta. :)”

                                                                                   ………..Szilágyi Péter…………….

Magyar Kések cikk

„Én Palcsesz Imre késkészítőtől megrendelt késemről küldenek egy képet és írnék pár szót. Mindig szerettem volna egy jó bushcraft kést és amikor keresgéltem nagyon megtetszett Imi Vas-Kos nevű kése. Nem volt lehetőségem kézben fogni a kést mivel Angliába élek, de amikor megérkezett a kés sokkal szebb volt, mint a képeken. Nagyon precíz munka és a felhasználhatósága hibátlan, öröm vele dolgozni :)

Imiről annyit szeretnék mondani, hogy nagyon segítőkész és korrekt ember!!

Azt sajnálom a legjobban, hogy nem tőle vettem az első két késemet!!!”

   ………Benedek Csaba…….

Magyar Kések cikk

Kovács Miklós késkészítő Túrázója(egy picit rám szabva). ...szinte a kedvencem...Túrázáskor, halász- vadász eseménykor nálam van...szerintem nevezzük őt a tökéletes középútnak. Hogy miért, nem dög nagy vas, de nem is egy nyápic rövid.. Kisebb a Mókamiki bushcraft-tól, de nagyobb az Ozirisztől. Penge 123mm hoszz.6mm vastag sleipner konvex leélezésű, holkeres kaparóél-markolat g10piros fíber, 2csőszegecs törővég nélkül. Fekete kombinált bőrtok szintén rám szabva...használat után rongykorong, és tiszta új.. Még nem éleztem!! Csak rongykorong ..2ève használom.”

                                                      ……..Konkoly Attila……..

Magyar Kések cikk

„Sziasztok! A második késem is Szántó Szabolcs késkészítő mestertől van! Ez egy konyhakés! Ennek az anyaga 1,4034 Markolata: G10 Nagyon könnyű kés szintén és hihetetlen jó az éltartása. Rengeteg mindent vágunk, szelünk vele és nagyon bírja! A G10 markolat miatt a mosogatógépet is állja, semmi baja. Pengéje talán 2 mm vastag lehet pontosan nem tudom, de tökéletes.”

……..Szász Tamás…….

Magyar Kések cikk

Kovács Miklós késkészítő Túrázó nevű késéről írnák.

Mikiről annyit, hogy egy rendkívül korrekt, és minőségi munkát végző készítő. Eddig mindig maximálisan meg voltam elégedve, mind a rendelés utáni kommunikációval, mind a termék kifogástalan minőségével.

Túrázó: Egy izmosabb darab, ami méreteihez képest remekül megállja a helyét, bármilyen munka közben. Metszőképessége nagyon jó, súlytáskor pedig remekül teljesít, a tömegének köszönhetően. A kaparóél nagyon jó, a hegy kellően masszív, az egész kés nagyon egyben van! A markolat, a Móka féle ergonomikus darab, halacska forma, madárfej, mind megtalálható, és mind ott, ahol kell. Nagyon kényelmes. Az egész késsel, élmény a munka, csak ajánlani tudom mindenkinek.”

                                                                                   …………Glász Sándor……….

Magyar Kések cikk

„És most egy Palcsesz Imre késkészítő féle kecses csoda... Ami a Jégmadár névre hallgat. Kiváló mindennapi használatra, könnyű, ügyes... Lapos konvex leélezésű (talán az eddigi legélesebb késem!!)  full tang.3mm penge vastagság. A penge anyaga 1.6...nemtom :-). Vasfa markolatanyag....csodajó bőrtokkal, és olcsó!!”

………..Konkoly Attila……..

 

Sziasztok

Magyar Kések