Kovács Miklós – Ozirisz. Van mindenes kés?

Magyar Kések Ozirisz cikk

Kovács Miklós késkészítő, alias MókaMiki a késkészítést nem kezdte valami régen, úgy tudom mindössze hét éve. Ezt megelőzően „csupán” lelkes természetjáró volt és elmondása szerint a késkészítést azért kezdte, mert akart magának egy igazán jó kést, amivel egy erdei menedéket is fel lehet húzni és annak semmi baja nem lesz, de nem akart rá hosszú időt várni. Miki türelmetlensége és technika iránti kíváncsisága, ami gépészmérnöki énjéből fakad nekünk késrajongó embereknek nagy szerencsénkre vált így utólag.

(A sors fintora, hogy most meg egy MókaMiki késre kell várni, olykor hosszan.)

De elárul valamit ennek a színpatikus fiatalembernek a tehetségéről és szorgalmáról, hogy a hazánkban több évtizednyi készítői tapasztalattal bíró, méltán híres késes mesterekkel egy lapon emlegetik. Mi több, tagja a Magyar Késműves Céh -nek, és mondjuk csak ki nyugodtan, ha a hazai földön készített „erdőjáró kések” kerülnek szóba, MókaMiki neve az elsők között szerepel, ha épp nem legelöl.

Magyar Kések Ozirisz cikk

Mégsem kategorizálnám be Mikit, mint csak túra, buschraft vagy erdei mindenes késkészítő, mert az amúgy párját ritkítóan széles kés palettáján a már-már őrült méretű „mamutfenyő gyilkos” Kraken vagy Kraken plusz-tól az inkább „belvárosi kötélvagdosó” MF80-ig mindenféle méretű kés funkciójú eszköz megtalálható. Készített már tanto kést, karambitot, kukrit és meg néhány igen extrém, egyedi rendelésű késremeket. Így vagy úgy, de Kovács Miklós késkészítő neve megkerülhetetlen tényező a hazai késes világban.

Magyar Kések Ozirisz cikk Magyar Kések Ozirisz cikk

Magyar Kések Ozirisz cikk Magyar Kések Ozirisz cikk

Ma az egyik legnépszerűbb kése, palettájának zászlós hajója az Ozirisz kerül górcső alá.

Magyar Kések Ozirisz cikk

Mivel lehet a leggyorsabban felbosszantani egy autó rajongó embert? Igen, értelmetlen kérdésekkel. Például: „Kellene nekem egy jó kocsi, mit vegyek?”

A kérdés értelmetlen, vagy legalább is nehezen értelmezhető. Mi az, hogy jó? Ami nekem az, lehet másnak nem. Ez egy szubjektív fogalom. Helyesebb, ha úgy közelítjük meg a kérdést, hogy neked mi a jó? Mire kell neked az az autó? A családot fuvarozni? Vagy gyorsulni szeretnél vele esténként a Váci úton, esetleg méteres sárban csapatnál vele és sirató falat másznál? Vagy múzeumba állítanád? Mert ugye minden felhasználási körre más-más autó az ideális. Azonban léteznek optimumok a gépjárműiparban, olyan konstrukciók, amik okos kompromisszumot nyújtanak a különböző felhasználási körök között.

Ha egy késrajongó kapja a kérdést. Kellene, nekem egy jó kés, mit válasszak? Már ráncosodik is a szemöldök és jönnek a jogos „viszontkérdések”. Mire kell neked az a kés? A konyhában akarsz paradicsomot szeletelni, vagy fagyott húst csontozni, vadat zsigerelni esetleg egy téli erdőben egy szál késsel kétszemélyes menedéket szeretnél építeni? Netán vitrinbe szánod, hogy nézegesd, forgasd és fotózd, ahogy megcsillan rajta a fény? Mert nem mindegy. Ahogy a már klasszikussá vált mondás is tartja „Ne a késhez keressünk feladatot, hanem a feladathoz kést.” Azonban léteznek optimumok a kések világában is. Olyan konstrukciók, amik okos kompromisszumot nyújtanak a különböző felhasználási körök között. Szilád meggyőződésem, hogy Kovács Miklós Ozirisz kése ilyen.

A kés elnevezéséről.

Az Ozirisz-mítosz az egyik legjelentősebb és legrészletesebb ókori egyiptomi mítosz.

Ozirisz eredetileg ember volt, királyként uralkodott Egyiptom fölött. Megszabadította az egyiptomiakat a szűkös és szinte állati életmódjuktól, megmutatta a földművelést, törvényeket adott nekik és megtanította őket az istenek tiszteletére. Majd elindult, hogy az egész földet megszelídítse, miközben fegyverre alig volt szüksége, rábeszéléssel, józan érvekkel nyerte meg az embereket, s az ének és a zene bűvöletével kötötte magához őket.

Magyar Kések Ozirisz cikk Magyar Kések Ozirisz cikk

Gonosz testvére, Széth azonban az életére tört, mert ő akart uralkodni Egyiptom fölött. Titokban mértéket vett Oziriszről, s a teste méretére készített egy szép, gazdagon díszített ládát. Kihirdette, hogy annak ajándékozza a ládát, aki éppen ki tudja tölteni, ha belefekszik. Sokan meg is próbálták, de senki sem illett bele, míg végül Ozirisz feküdt a ládába. Akkor aztán odafutottak Széth cinkosai, rádobták a ládára a fedelet, lezárták kívülről szögekkel, tetejére még forró ólmot is öntöttek. A ládát a Nílusba dobták.

Ozirisz hitvese, Ízisz - amint értesült férje haláláról, gyászruhát öltött, és keresni kezdte férje holttestét. Büblosz városánál - ahol a ládát kivetette a tenger - rá is akadt, visszavitte Egyiptomba, és ott elrejtette. Széth azonban megtalálta, 14 részre vagdalta és a darabokat szétszórta az ország minden részébe. Ízisz megkereste a testrészeket, és Anubisz segítségével összeillesztette őket, és férjét életre keltette. A megölt és feltámadt Ozirisz így istenné vált - az alvilág istenévé.

Jelentőségteljes egy történet az biztos, ahogy Miki késének is komoly jelentősége van magyar késes világban.

De mi az a „túrakés”?

A bevezetőben említettem, hogy Kovács Miklós kései igazi erdei munkára, túrázásra termett darabok. De mi is az a túrakés, mi teszi azzá?

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek, aki éppen ezeket a sorokat olvassa meg van a maga elképzelése erről. Úgy, hogy inkább csak összeszedném ezeket a gondolatokat egy csokorba és remélem, néhány ponton egyeznek majd a gondolataink.

A penge:

Egy túrakés jellemzően nem porcelánból készül, anyaga jól hőkezelt acél (általában 60 hrc keménység alatt) az intenzív használat (például ütőfázás, feszegetés) miatt. Kialakítása full tang, tapered tang vagy valamilyen izmosabb markolattüskés. Az él típusa konvex, lapos konvex más néven „skandivex”, egyenes élszalagos. Szintén a nagy igénybevétel miatt. A penge hossza már egy érdekesebb kérdés, hisz a „nagy” és a „kis” kések is bizonyos kompromisszumukkal jól használhatók erdei közegben. (Egy Raptor XL késsel jellemzően más feladatokat szeretnénk végrehajtani, mint mondjuk egy Mongúzzal.) De a kifejezetten buschraftra vagy túrázásra szánt kés hegye meredeken van felhozva, inkább zömök, mint nyúlánk kecses, hisz például fatwood gyűjtés és egyéb „feszegetős” melók esetén erre van szükség.

A kés pengéjén legyen jól használható kaparóél ugye? Ennek hasznosságát nem is ecsetelném. Hogy Miki késein milyen kaparóél is van, arról egy képet mutatnék, amit ő maga osztott meg közösségi oldalán. Igen, saját alkarját a saját késének kaparóélével vágta el.

A markolat:

Egy erdei közegben használt kés markolatától alapelvárás, hogy jó fogású legyen és még hosszú ideig tartó kemény munka során se fájduljon meg tőle az ember keze. Amennyire az lehetséges, legyen csúszásmentes, tegye lehetővé az intenzívebb csapdosódást, ne lötyögjön. Szóba jöhet sokféle fa, stabilizált és szintetikus markolatanyag is. Ez utóbbi biztosítja talán a legjobban az örökkévalóságnak való megfelelés vágyát.

Az esztétika:

És van még itt egy paraméter, amihez engedjetek meg, hogy ismét egy autós példát hozzak fel. Van pénz a zsebedben, autót szeretnél venni és bizony van választék rendesen a jobbnál jobb modellekből. Kinézed azokat, amik megfelelnek a céljaidnak. Ekkor kicsit leszűkül a kör, és amikor minden műszaki paraméter stimmel mi lesz az utolsó érv, ami miatt választasz?

Igen, hogy mi tetszik!! És ez nagyon fontos dolog, nem véletlenül dolgoznak egy ilyen helyen dizájner szakemberek. Nos, Miki maga a dizájner szakember és meglehet, hogy nem tudok elfogulatlan lenni az Ozirisszel kapcsolatban, de ez egy nagyon szép kés. Nézzétek csak!

Magyar Kések Ozirisz cikk Magyar Kések Ozirisz cikk

A felsorolást folytathatnám még a végtelenségig, de az alapokat sikerült össze szednem. Ezen felsorolás minden tételét hibátlanul hozzák Miki kései, és azt hiszem, ezt már nem csak én gondolom így.

Az Ozirisz kés. (lehet ő maga az optimális mindenes?)

Az Ozirisz MókaMiki palettájának egy réginek mondható darabja. Amolyan állócsillag a Magyar Kések égboltján. És ez bizony nem lehet véletlen. Ez a kés több mint öt éve van aktív készleten és rendelési listán. Miki elmondása szerint a kés tervezésekor a Svéd Fallkniven F1-et vette alapul, és amit abból hiányolt azt beledolgozta az Oziriszbe.

„Tökéletes kés mindenes munkára. Egy balta és egy fűrész mellett profi triót alkot. A „drop point” forma és a borotvaéles konvex él garantálja a használhatóságot.” Miki szavait idézve.

Alapadatok:

  • Pengehossz: 115 mm 
  • Pengevastagság: 4 mm
  • Pengeanyag: Sleipner, N690, Rigor.
  • Acél keménysége: 59 hrc 
  • Éltípus: Konvex 
  • Markolatanyag: G10, sok féle faanyag, stabilizált fák megegyezés szerint.
  • Tok: Kézműves bőrtok, ami személyre szabható akár szikravető tartóval kiegészítve.

Magyar Kések Ozirisz cikk Magyar Kések Ozirisz cikk

Ahogy az a fenti adatokból is kitűnik, az Ozirisz nem egy nagy kés, nem annak lett szánva. Jómagam Kovács Miklós Túrázó késével kezdtem az erdőjárást és az a kés csak akkor állhatna közelebb a szívemhez, ha valaki konkrétan szíven döfne vele… azonban rá kellett jönnöm, hogy főleg a 6 mm-es Sleipner acél penge vastagsága és tömege, nem beszélve a 125 mm penge hosszúságról nekem már sokszor fölösleges. A Mongúz vagy éppen a Borz már inkább a számomra használható kategória, de tuti aránybajnok az Ozirisz.

Miki szerepelt egy buschraft.hu videóban, ami mai napig megtalálható a YouTube-on ahol pont egy Ozirisz kést készít el és beszél arról is, hogy hogyan lett ő késkészítő. A videót ajánlom mindenki figyelmébe a címe (Egy Ozirisz Születése Kovács Miklós Műhelyében) Igen a hidegindítós videó.

Nos, Miklós műhelye azóta elköltözött és jelentősen át is alakult, előnyére természetesen. Maga építette a műhelyt és a gépek egy részét is. Kellemes munka környezetet alakított ki, ahol egy magamfajta késmániás órákig tud nézelődni tátott szájjal és nagyra nyílt boci szemekkel.

(Elárulok egy titkot. Van a műhelyben egy üvegajtós kis hűtő is benne frissítők, víz, és igen házi pálinka is.)

Kovács Miklós egy Szabolcs Szatmár Bereg megyei fiatalember, aki szereti a gyors autókat, íjászkodik és a kés készítés mellett mezőgazdasággal is foglalkozik.  Hét év alatt az ismeretlenségből az ország egyik leg aktívabb késkészítőjévé küzdötte fel magát, ha csupán ezt a tényt nézzük már önmagában ez is tiszteletre méltó.

Magyar Kések Ozirisz cikk Magyar Kések Ozirisz cikk

Bizony sok elrontott munkadarab, rengeteg befektetett pénz és nem kis kurázsi kell ahhoz, hogy valaki kis hazánkban késkészítésből próbáljon megélni.

A tokokról is beszéljünk kicsit:

MókaMiki azon késkészítők csoportjába tartozik, akik tokot is készítenek a késeikhez. Ezek az amúgy igen jó minőségi kézzel készült minimum 3 mm vastagságú marhabőr tokok ára benne is van a Magyarkesek.hu oldalán feltűntetett vételárban. (Megjegyzem az ÁFA is, kövezzetek csak meg, de én arra sokkal jobban sajnálom a pénzt, mint a bőr tokért.)

Ahogy azt a bevezetőben is írtam Miklós késpalettája igen széles. Mind a kések méreteiben, mind feladatköreikben. Így a késtokok is igen sokfélék kell, hogy legyenek. Kapható bőrtok feketében és barnában. Kétféle, függőleges és vízszintes viselési módhoz is kiképezheti őket. Ha a kés mérete vagy a markolat kialakítása azt szükségessé teszi, netán külön vásárlói igény van rá akkor elláthatja őket kiegészítő patentos rögzítéssel is. Sokféle és színű cérnával vagy szintetikus huzallal is varr. Kérhető a tokra például szikravetőtartó, amibe Miklós felár ellenében olyan szikravetőt ad, aminek a markolata azonos a kés markolatával.

Magyar Kések Ozirisz cikk Magyar Kések Ozirisz cikk

Amúgy a bőrtokjai igen jó tapintásúak, nem túl merevek és még az illatuk is remek. (Már, aki szereti a bőr illatát.) Amit mindig hangoztatunk egy bőrtok élő anyag. Néha illik kezelni valamilyen bőrápolóval. Méhviasz vagy parafinolaj tökéletes lehet erre a célra.  És persze a kések elővételekor vagy tokba rakásuk során figyelni kell, hogy a helyükre kerüljenek, nehogy az amúgy bitang éles kés a tokot szabdalja darabokra. Miki mindig hangoztatja, hogy ő nem bőrdíszműves, nos ez biztos így is van. Azonban nekem van valódi bőrdíszműves, a szakmáját magas szinten űző ismerősöm, akivel egyszer jól megnézettem egy Túrázó kés tokját. Ráncolta a szemöldökét, forgatta majd ennyit mondott „Szépen festi a bőrt a csávó, nem varr rosszul és az anyaggal sem spórol.” Nem kamuzok ez tényleg megtörtént.

Magyar Kések Ozirisz cikk Magyar Kések Ozirisz cikk

Magyar Kések Ozirisz cikk Magyar Kések Ozirisz cikk

A taktikai késeihez vagy a megrendelésre kydex tokot is készít, nos igen, egy profi késkészítővel szemben ez ma már alap elvárás. Kydex tokjai is nagyon funkcionálisak, rögzítésük szabványos.

A garancia a rendeltetésszerű használat mellett a tokokra is érvényes Mikinél!!

Hogy Kovács Miklós késkészítő Ozirisz kése e az optimális mindenes kés, azt én nem dönthetem el, és ha így tennék sem írnám le. Ahogy a bevezetőben is szóltam róla, kompromisszumokra van szükség az autóvásárlásnál a vágyott késünk penge anyagának vagy markolatának kiválasztásakor. Szinte az élet minden más területén is.

Hogy melyik a leg frankóbb autó? Hát, amim éppen van. Melyik a leg frankóbb kés? Hát, amim éppen van. Ja, igen nekem épp egy Ozirisz késem van.

Magyar Kések Ozirisz cikk

Írta:

Gyöngyösi István 2019.01.29.