Isteni őrjöngés! Pájer Gyula baltái megérkeztek!

Magyar Kések cikk

Elérkezett a nagy nap! Ma olyan termékkel ismerkedek, ami eddig nagyon távol állt tőlem!

A balta. Igen, itt az ideje, hogy az erdei kalandok nagy becsben tartott „hősét” közelebbről is megismerjem. Jól olvastátok! A lelkes kezdőkkel együtt tanulok most én is.

Ennek két oka is van.

Egy. Megjelentek az oldalon a balták Pájer Gyula és Szabó András jóvoltából.

Kettő. Fanatikus „nagykésesként” ideje megismerni az „ellenséget” is.

És most Pájer Gyula jóvoltából az alkalom is adja magát…

 

Ugyanis kaptunk ismerkedésre nem egy, hanem két baltát! Kell ennél komolyabb inspiráció egy ígéretes utazás első lépéseihez?

Tehát most olyan tesztet kellene készítenem, és ehhez olyan cikket kellene írnom, amelynek minden másodperce nekem is teljesen új és izgalmas felfedezés.

Aki ismer, vagy figyelmesen követte az eddigi ténykedésemet a késes világban, az tudja, hogy a szívem-lelkem a nagy kések irányába húz, méghozzá nem is kicsit. Ennek oka a bennem megbúvó „ősférfi” virtus megfűszerezve némi megalomán hajlammal. Ezt tévesen szokták néha naiv gyerekességnek is diagnosztizálni.

Ami biztos, hogy az én esetem a nagy késekkel nem elszigetelt orvosi eset. Mert bizony sokan vagyunk, és emiatt a nagy kések újra és újra rehabilitálódnak. Milliószor írtam már, ezek a kések a késesvilág, a késes kultúra dinoszauruszai! Minden alkalommal a társaság középpontjába kerülnek, és mindenki egy kicsit kézbe akarja venni őket. Talán a hétköznapok szabályai miatt elnyomott állati ösztöneinket akarjuk szabadon engedni íj módon.

No kérem, erről szól a „nagykéses életérzés”! És mivel számos példány bebizonyította, hogy mennyire használhatóak ezek az óriások (lásd Golok, Leuku, Kraken), nagyon nem volt szükségem a balták legendás pusztító erejére. Amit akartam, meg tudtam oldani a fenegyerekekkel is. A kíváncsiság mindig is bennem volt, de megfelelő inger, illetve lehetőség híján, ez az érzés nem fejlődött konkrét vággyá…eddig a napig.

Mielőtt tovább haladnánk a történettel, tegyünk egy kis tanulmányi sétát. Tudjátok, mindig gondolunk a kezdő felhasználókra. Pláne most, hogy én is ebben a táborban tartózkodom.

Tehát a balta…

Amikor ezen eszköz múltját taglaljuk a úgynevezett pattintott kőbaltákkal kell a sort kezdenünk. Ilyen kőbaltákat másfél millió évvel ezelőtti őseink használtak. Megfelelő nyéllel csak sokkal később látták el szeretett eszközüket. Bizony akkoriban nem havonta jöttek a fejlesztések, „upgradék”.

I.E. 30 000-ben ezek a balták már igazán népszerű eszköznek számítottak. A pattintott kőbaltákat először Egyiptom váltotta réz verzióra i.e. 4000 körül. Később a koroknak megfelelően jöttek a variánsok. A bronzkor természetesen a bronzfejű balták hajnala volt A középkorban (kb. 476-tól az 1500-as évekig) vasfejű baltákat használtak. Majd jöttek az acélfejű változatok egészen a manapság is fellelhető csúcsminőségű és kivitelű darabokig.

A nyélrögzítések is változatosak voltak. Használtak fát, csontot. (napjaink Európájában elterjedt a műanyag, valamint az üvegszálas nyél is) Illesztették a fejet a nyél hasítékába, kötözték a nyélhez, illetve később a balta fején alakítottak ki hasítékot (köpü), és ebbe illesztették a nyelet. Napjainkban is ez a módszer a legelterjedtebb. Álltalában hosszú nyéllel látták el a baltákat. Ez is hozzá segítette ezt az eszközt ahhoz, hogy ennyire népszerű lett. A kialakításnak köszönhetően kiválóan alkalmas volt erdőírtásra, harcászatra. Elsősorban Amerika területén, illetve Európában volt nagyon népszerű eszköz.

A fej kialakítása is többféle volt. Lehetett egy, illetve kétélű változat is. A skandináv (viking) vonal nagyobb vágóéllel (szakállal) rendelkezett. Az egyélű változat ellentétes fele (ütőfej, fok) lehetett tompa, hegyes, illetve ennek változatai. Bizony a baltáknak külön világa van telis-tele igazi műremekekkel!

Magyar Kések cikk

A technika fejlődésével és az idő haladtával a balták használata nagyon visszaszorult a háztáji és kézműves vonalra. Megjelentek a fűrészek, majd a motoros fűrészek. Ezeket a még hatékonyabb gépek követték és a balták a dicső múlt ellenére ma inkább csak szimbolikusan vannak jelen a komoly erdészeti munkák alkalmával….

Nem úgy a túrázók és bushcrafterek világában!

Szokásos felvezetéssel kezdünk, megjött a posta! A csomag impozáns méretű és tömegű volt.

A kibontás után elém tárult mindkét eszköz. Odin és Berserker! Hangzatos nevek!

Magyar Kések cikk

Magyar Kések cikk

A kisebbik, hagyományosabb modell kapta a nagy nevet, ő lett Odin. Míg a nagyobb testvére kapta a Berserker nevet. Az Odin névvel gondolom mindenki tisztában van, ha másképp nem a képregényfilmek világából. De a Berserkernek kicsit utána kellett mennem.

Maga az elnevezés voltaképp egy pszichés állapot. Szó szerinti fordítása medveharcos vagy medveruhás harcos. Némely viking harcosok egy úgynevezett őrjöngő állapotba estek és pajzsaikat eldobálva, habzó szájjal rontottak az ellennek. Emberfeletti erejük volt, képesek voltak egy ütéssel hazavágni egy megtermett embert. Ez a tudatállapot nem volt tanulható, csak bizonyos harcosok voltak rá képesek. Egyes hitek szerint ezt az erőt és vadságot magától Odintól kapták a harcosok. A valószínűbb magyarázat a jelenségre a tudatmódosító szerek használata. Magyarul begombáztak! Méghozzá a légyölő galóca főzet volt a ludas. Ám a főzetet először az asszonyokkal itatták meg, súlyos rohamokat okozva nekik, majd az ő vizeletüket itták meg a harcosok. Azért így mégis „lájtosabb”, nem?

Magyar Kések cikk

…én a magam részéről inkább szimulálnám az őrjöngést…komolyan…

Na, szóval Berserker. Most már ezt is tudjuk.

Akkor következzenek a paraméterek. Mivel sok esetben egyezik a két balta, így egyben írom őket, és ahol különbség van, azt jelzem.

  • C45 acél. 55Hrc, de csak az él van edzve kb. 20 mm vastagságban.
  • fejtömeg Odin: kb.600 gramm, Berserker: kb.650 gramm
  • élhossz Odin: 108 mm, Berserker: 150 mm
  • nyél anyaga bükkfa
  • nyélhossz Odin: 375 mm, Berserker: 380 mm
  • nyél vastagság Odin: 23 mm, Berserker: 24 mm
  • illesztés egy faékkel
  • tompa ütőfej (fok)
  • konvex élezés
  • Odin ára: 20 000 forint (bőr élvédővel), Berserker ára: 23 000 forint (bőr élvédővel)

Természetesen ezek csak a száraz számok. Érdemes ezeket az adatokat magán az eszközön lemodellezni.

A C45 acél egy ötvözetlen nemesíthető szénacél. Mérsékelt szilárdságú, jól megmunkálható, jó szívóssággal rendelkező anyag. Hőkezelés után jó mérettartása van. Használják az autóiparban tengelyek, kapcsolók, csapszegek alapanyagaként. Valamint a szerszámiparban. Ideális alapanyag kalapácsok, kések és balták számára. Pont. Szénacél, tehát nem rozsdamentes. A technikai adatok megszállottjainak is kedveskedünk egy kicsit.

Íme a C45 acél összetétele. (Régebbi de elterjedt jelölése C45. Jelenlegi gyártási szabványa EN 10083. WERKSTOFF-NUMMER: 1.0503. Összetétele: C-0,42-0,5, Si-<0,4, Mn-0,5-0,8, P<0,045, S<0,045, Cr>0,4, Mo<0,1, Ni<0,4, Cr+Ni+Mo<0,63)

A baltáknak csak az éle van edzve kb. 55 Hrc keménységűre. A teljes fejet a keményebb igénybevétel miatt Gyula nem szokta megedzeni. A Berserker jóval nagyobb vágóéllel rendelkezik, amit egy szépen kialakított, a viking baltákra jellemző, szakáll tesz nagyon vonzóvá. Gyanítom ez a kialakítás még szerepet fog kapni. Az ütőfej (fok) mindkét esetben tompa kialakítást kapott. A felületeken látszik itt-ott a kovácsolás, stílusos rusztikusságot kölcsönözve a baltáknak. Nagyon szépek.

A nyél mindkét esetben bükkfából készült, noha a színük teljesen eltérő. De ez a szép a fa esetén. A természet nem szereti a sorozatgyártást! A fejbe a nyelek egyetlen faékkel vannak rögzítve. Gyula nem szereti a fém ékeket. A fa minden esetben egy bizonyos idő után változtatja a térfogatát. Ilyenkor egy második faék könnyedén beiktatható. A nyél mindkét esetben szépen van kialakítva, és nagyon passzolnak a fejbe. Több helyen is ki van alakítva a hely a rámarkolásra. Nincs lötyögés, holtjáték, atombiztosan egyben van az Odin és a Berserker is!

Hőseink konvex élezést kaptak. De milyet! A kibontott nyeleken találtam némi vérfoltot! Gyulát megharapta valamelyik. És ami azt illeti, én bizony nem tanultam az ómenekből! Használtam már baltát. Van nekem is. Egy barkács áruház „csodagyereke”, amit a kertben használok darabolásra, annak az élét már új korában is kis túlzással nyalogatni lehetett. De ezek! Ez a két balta veszedelmes bestia!

Bevallom, izgatott lettem. Mivel időközben tél is lett – mikor, ha nem januárban – felöltöztem rendesen. Magamhoz vettem az elsősegély csomagot is. Most nem árt az óvatosság! Még nem ismerem egyik tesztalanyomat sem. Nem tudom mire képesek. Hasonlót Mihályi Gábor Kraken Plusszánál éreztem. Féltem az eszköz impozáns méretétől és a benne rejlő erőtől. Aztán a többi nagy késnél már megvolt a rutin. Na most ugyanebben a cipőben járok, csak baltákkal.

Tehát irány az erdő! Természetesen nem fogok nekiesni a fáknak! Nem szeretném a természetet pusztítani. Van elég fa a földön, már elhalt páciens. A táskámban Odin és Berserker mellett ott lapul Szántó Szabolcs Golokja is. És ez nem véletlen! Megpróbálom a teszt alatt összehasonlítani a baltákat a nagy késekkel.

Ugyanis rendre előkerül ez a téma is a közösségi oldalakon. Néha viccesen, néha szarkasztikusan, néha vérre menően egymásnak esik a két tábor. A nagy késesek és a baltások. Mint egy „ZS” kategóriás bandafilm, nem? „Nagykésesek” és „baltások” …

Szeretném kideríteni, mi igaz ezekből a dolgokból. Vajon érdemes e versenyeztetni a két eszközt? Tényleg egymás riválisai? Melyik való inkább a túrázók felszerelésébe?

Na akkor kezdjük is el…

Mivel az összehasonlítást frissen akartam elkezdeni, ezért ezzel indítottam.

Nagy meglepetés nem ért. A balták sújtó képessége verhetetlen! Az ide ollózott képen szerintem minden ott van.

Magyar Kések cikk

A Golok ezen a téren kimondottan jól muzsikál, és az ő ideje szerintem eleve félelmetes! Tegyük hozzá, hogy a tesztfákat a földről szedtem fel, ezért nem kicsit voltak fagyosak, jegesek. Ehhez képest a Berserker majdnem harmad annyi idő alatt produkálta ugyanazt a pusztítást, játszi könnyedséggel. Az Odin volt a harmadik a sorban. Itt már éreztem a karomban az első két tesztalanyt, és a fa is duplavastagságú volt. Ám az idő szerintem itt is önmagáért beszél.

Ezután még lemodelleztem mindhárom alanyommal egy szimpla sújtást! Egy vékonyabb ágra, csak a rend kedvéért. Az eredmény most sem volt más. Ez a balták világa, mese nincs…

Mielőtt összegezném az összehasonlítás eredményét, folytatom a balták tesztelését!

Elkezdtem a darabolást. Valódi mészárszék volt ez! A Berserker egy vadállat! Olyan teljesítőképessége van, amit én még nem tapasztaltam. Pillanatok alatt daraboltam fel egy nyolc méteres(!!) kidőlt jeges fát! Olyat nem fogok írni, hogy meg se éreztem, vagy fel sem tűnt, nem. Nagyon is éreztem! Sőt a darabolás közben többször kellett fogást váltanom, illetve keményen éreztem az ütéseket a tenyeremben. Kezdtem is elégedetlenkedni magamban. „Ez lenne a baltás csodaság? Mi ebben az annyira faintos? Hát nem nevetve dolgozik vele az ember?”

Aztán lenéztem a művemre, és szembesültem a valósággal! Az a mennyiség, ami ott hevert a földön, egy nagy késsel minimum négyszer ennyi időbe tellett volna! Bizony! A balta pusztító-irtó ereje félelmetes! És innen nézve rengeteg energiát spórol meg a túrázónak! Értékes energiát.

Magyar Kések cikk

Magyar Kések cikk

Következett az Odin. Kisebb és kezesebb! Ez azonnal feltűnt. Az ereje ennek is félelmetes, de a kellemetlen „mellékhatások” itt kevésbé voltak zavaróak. A darabolás jól ment, kicsit tovább tartott, de még így is jóval a nagykések előtt van ez a kis „csöppség”. Igen, jól látjátok majd a videóban, az Odinnal kicsit kevesebbet foglalkoztam! Ennek két oka volt.

Egy – ha két dolgot használsz (bármit), az egyiket jobban fogod kedvelni. Ennyi. Berserker.

Kettő – a Berserkerrel kezdtem, és az idő teltével arányosan fáradtam.

Következett a feldarabolt fák hasogatása. Itt mindkét balta nagyon jól teljesített. Noha érdekes élmény volt ez nekem. Eleinte keresnem kellett a kényelmes módszert, de aztán nem volt gond.

…illetve…

Nos, említettem, hogy van nekem otthon egy barkácsboltos baltám, ugye? Én azzal az eszközzel szoktam olyat csinálni, hogy ráillesztem a merőleges fára, és elkezdem a fát kicsit kocogtatni, hogy a balta éle kissé beleragadjon, majd amolyan parasztos módszerrel odab.szom a rönkre, és a fa már ketté is pattan!

És a mesének itt vége is…

Ezek kérem nem „barkácsáruházas” balták, ezek Pájer Gyula szörnyetegei! A tapasztalt baltások már sejtik mi történt, mi?

Nos odaillesztettem az Odint annak rendje-módja szerint, és csak kétszer (!!) odakoccintottam a fát a rönkhöz (ez most esetünkben egy kidőlt fatörzs volt). A balta azonnal Megszaladt! Egészen az ujjamig! Pontosan két ujjamig. És nemcsak hozzáért, a mutatóujjamon komoly seb keletkezett! Meg is adtam magamnak a 2018-as Darwin díjat! Gratulálok Janika! Annyi agyad van, mint egy tusfürdős kupaknak. És bár először csak simán folytatni akartam, az ijedség utáni vérzés ebben meggátolt. Majd egy órát bíbelődtem, mire sikerült ellátni a sebeimet!

(Mekkora húzás volt az elsősegély csomag, mi? Nem figyelmeztem az előjeleket! Az a szörny, ami eleve vérnyomokkal tarkítva érkezett, biztosan ádáz fenevad. Na nem baj Janika, tanulj csak…)

Mikor az MaB-s srácokkal lógtam, sunyiban kifigyeltem, hogy ezek a nomád csávók mi mindent csinálnak még a baltákkal. Például faragnak, egész érdekes precíziós munkákat is megoldanak. Nos, mivel nem szerettem volna elérni a „segítség nélkül nem tudok vizelni” állapotot, inkább csak a tollaság faragással próbálkoztam.

Magyar Kések cikk

Magyar Kések cikk

Ahhoz képest, hogy először végeztem ilyet, nem is ment rosszul. Oksa, meg sem közelíti a Golok ezirányú szintjét, de nem volt hallva született ötlet. Itt a Berserker nekem kicsit jobban feküdt. a szakáll kialakítása, a hosszabb vágóél itt kimondottan előny volt.

Miután jól kijátszottam magam a két baltával, nem maradt más, mint hazaérni, és karakterekbe önteni a tapasztalataimat!

Nos, balta vs nagykés! Szerintem ilyen nincs! Ez a két eszköz nem egymás riválisa. És igazán a versenyeztetésnek sincs értelme. Nagyon csapongó kilengések, szélsőségek jellemezték az összehasonlítást!

A balta romboló képessége és fafeldolgozási tulajdonságait a nagy kések meg sem közelítik. Ezt mindenféle részrehajlás nélkül kijelenthetem! Ez szimpla fizika! A két eszköz kialakítása tökéletesen megmagyarázza ezt.

A nagy kések teljes tömege a kés teljes hosszán egyenletesen oszlik el.  A baltáknál ez a tömeg a balta fejében összpontosul! A többi már csak fizika. Amikor nagy késekkel lesújtunk nagyon komoly vágásokat lehet ejteni, de amikor a balta teszi ugyanezt ott kő kövön nem marad.

Kontra! A balták élhossza relatíve rövid. 100-150 mm. Ezzel szemben egy valamire való nagy kés 280-330 mm élhosszt produkál. Tehát egy baltával nagyon be kell lőni a távolságot. Magyarul célozni kell. És ez nem vicc, mert, ha a baltát útjára engedjük, az addig nem igazán áll meg, míg valamit el nem ér! Belegondolni is rossz, ha az ív mondjuk rövid…

A baltát megfogni, a sújtás menetét megszakítani szinte lehetetlen. A nagy késeket sem könnyű, de nem lehetetlen, ráadásul a termetes élhossz miatt a célzásnál jóval nagyobb a tűréshatár. Tehát a kezelhetőség terén viszont a nagy kések szereznek komoly előnyt!

Most sokan mondhatjátok, hogy ez általánosítás, és ez igaz is. Ott van ugye a Kraken Plusz! A maga 1000 grammjával! És a másik oldalon ott vannak a nagyon profi baltahasználók, akik krumplit pucolnak a baltával!

Ám én nem a szélsőséges, kivételes szempontok szerint értékelek. Itt az átlagolás nagyon fontos.

A balta egy célszerszám! És abban, amire való, verhetetlen! A nagy kés sokkal szélesebb körben használható. De hogy egymásnak riválisai? Nem! Nincs ennek alapja.

Pusztán a saját szintünk és elvárásaink ismerése a fontos!

Azon embereknek, akik mondjuk havonta kétszer kimennek az erdőbe sétálni, túrázgatni, szednek némi fatwoodot, alapjában véve egyik eszközre sincs szükségük. Akik már kicsit komolyabb túrákat ejtenek meg, és kell egy eszköz némi fafeldolgozáshoz, és van némi alfahím-megalomán kombó a vérükben, na ott javallott a nagy kés.

És vannak, akik ezt a túrázós bushcrafter életet még ennél is komolyabban művelik, akik több napot eltöltenek kint a szabadban. Nekik erősen javalt egy balta a felszerelésbe.

Persze ez sem szentírás, bárki vehet magának bármit! Csak a szintlépéseket vázoltam fel. Minél komolyabban foglalkozol valamivel, annál inkább van igényed célszerszámra. Ami az adott célra a lehető legjobb választás! A fafeldolgozás királya a balta! Mese nincs.

És ha már a baltáknál tartunk, akkor ejtsünk már szót a két főszereplőről is! Végül is róluk szól ez a történet!

Kedves Pájer Gyula! A szörnyeid veszedelmesen jók lettek!

Elsőként a balták élét hangsúlyoznám ki! Ezeket a konvex éleket bármelyik kés megirigyelhetné! Brutálisak! Szerintem kicsit talán túl élesek is! Tudom, hülyén hangzik, de tényleg így gondolom. Sok „éles” kés picsogva rohanhat a sarokba, ha az Odint vagy a Berserkert melléjük teszem.

A C45 acél nekem nagyon kellemes meglepetés volt! Az élek semmit, de tényleg semmit nem vesztettek az élükből a strapás teszt végére! (csak ujjveszteségről számolhatok be…hihihi…) A balták kialakítása nagyon jó. A fogás kényelmes, akár fent-akár lentebb vesszük kézbe.

A Berserker, bár nekem jobban tetszett, nehezebben kezelhető egy kicsit. Jobban, megfontoltabban kell vele dolgozni, mert könnyen büntet. Kedves leendő baltások, komolyan mondom, kell a koncentráció! Az Odin a hagyományosabb kialakítás és a kisebb tömeg végett nekem kicsit kezesebbnek tűnt. Kezdőknek talán ez a jobb választás!

Amikor a faragással próbálkoztam a Berserker jobban muzsikált. A hosszabb és ívesebb vágóél könnyebben volt használható ilyen célra. Az Odin is jól szerepelt. Noha szerintem nem ez a balták világa, kis gyakorlással ezeket a munkákat is el lehet sajátítani.

A teszt végére a baltafejnél nincs semmi lötyögés lazulás. A nyél nem repedt vagy sérült. Ezt mindkét esetben kijelenthetem.

Nekem ez volt az első kiruccanásom a balták világába. De biztosra veszem, nem az utolsó! Aki rajong a természetjárásért, és szereti kipróbálni magát ezen közegben, az előbb-utóbb kapcsolatba fog kerülni a baltákkal. Akkor majd eldől kiből mit hoz ki ez az eszköz.

És bár a szívem maradt a nagy késeké, ezt az élményt szeretném rendszeresíteni. Mert nagyon tetszett! Köszönöm a lehetőséget Gyuszi!

A Berserker és az Odin is megtalálható a Magyar Kések oldalán! A többi már rajtatok múlik….

Sziasztok

Magyar Kések