Egy decemberi nap a Lurdyban!

Magyar Kések cikk

December 21, szombat. Számomra egyértelmű jelek mutatják az év végének közeledtét. Egyre nehezebben tudok felkelni. Nem szimplán az előző esti tartalmas programot érzem a csontjaimban, az egész évet. A feszített tempó, a pihenés nélküli hajtás megtette hatását, és egyre passzívabbá tesz mindennel szemben, ami évközben motivált.

Nem vágyom másra, csak egy olyan reggelre, amikor a telefonom kikapcsolva, amolyan papírnehezékként pihen az asztalon, és nincs „ma ezt meg kell még csinálnom” késztetés vagy kényszer.

Ráadásul esik az eső is. Frankó. Még egy érv amellett, hogy lassan, ellentmondást nem tűrően visszahúzzam a takarót a fejemre és tojjak a világra. De!

 

Ez a december 21 kicsit más. Más, mint az eddigiek.

Sokan kérdezték tőlünk, hogy miért nem látják meghirdetve sehol az idei Céhes karácsonyi vásárt?

És valóban. Miért is?

Mi sem igazán tudtuk mi az ok. Később azt hallottuk, hogy helyszín változtatás lesz. De a konkrétumok csak novemberben láttak napvilágot.

2019 december 21. Lurdy Ház, konferenciaterem. (méghozzá az 5-ös)

Nem maradtunk hát idén sem karácsonyi vásár nélkül, csak később került megrendezésre, illetve a Vajdahunyad – vár helyett a Lurdy lett a helyszín. Ennek örültünk, mert bár a vár nagyon hangulatos közeg, nem igazán volt jó választás szerintem. Egy ilyen rendezvényre kellenek a megfelelő kisérő körülmények. (egy régebbi cikkben már utaltam erre)

Idén nemcsak a Magyar Késműves Céh tagjai voltak jelen, hanem meghívott vendégek is színesítették a kiállítók névsorát!

A névsor győzött meg arról, hogy elszakadjak a meleg ágynemű csábító ölelésétől, és nyakamba vegyem a megbojdult várost!

Lássuk hát megérte e?

A körítéseket most elhagyom, mivel nem akarom nagyon hosszúra ereszteni az írást. Legyen elég annyi, hogy szerintem a várt emberszám képviselte magát, és amennyire láttam, volt vásárlói kedv is.

Magyar Kések cikk

Beszéljünk inkább azokról a dolgokról, amik megleptek, vagy letaglóztak, amiket igazán élményként éltem meg!

Vojkó Csaba.

A név, ami mögé annyi mindent oda lehetne írni. Számomra egy olyan szintet képvisel, ami felfoghatatlan. (Gondolom a képek igazolnak.)

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Most alkalmam nyílt egy jóízű beszélgetésre is vele, és bizony, itt minden 100% hand made. Nem igazán készül két egyforma darab. A kések minden négyzetcentimétere ki van dolgozva. Stílus és tudás egy olyan egyenletesen magas szinten tartva, amit nehéz elképzelni, vagy képek alapján átérezni. Már ezért megérte kijönni! És hogy mit hoz a jövő Csabával kapcsolatban? ...hisz ismertek…

Nagy Attila (NN-Knives ÉRD) folyamatosan pumpálta nekem az infókat, miszerint erre a vásárra nagyon készülnek! Megmutatják mire képes a halas márka 2019-ben.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Nos, Érden úgy látom nem szokás a levegőbe beszélni. Ennyi exkluzív hand made bicskát még nem láttam az NN-Knives prezentálásában. Külön öröm volt számomra, hogy a tradicionális vonalat hogyan csomagolják modern köntösbe. Emellett jelen voltak az outdoor darabok is. A Holló nagyon esélyes a legkedveltebb kés címre a ti választásotok lapján.

Berényi Sándorral is sikerült egy jót beszélgetnem, aminek lesz még folytatása a jövőben. Remélem várjátok, én nagyon.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Szántó Szabolcs hozta a primal stílust, ahogy ígérte, és ahogy csak ő tudja. A képek remélem visszaadják, miről is beszélek.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Kovács Miklós késkészítő is stabil pont volt ezen a rendezvényen. Ami számomra fontos volt, hogy a Nordmann modellt kézbe tudtam venni! Pazar kis kés. Illetve egy közép szörnyeteg is kint volt, amiben nem kevés fantáziát láttam.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Papp Lászlóék, mint mindig, most is jókedvűen és mosolyogva fogadtak! Kínálat és minőség ütős párosa, így jellemezném az asztalukat.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Tóth Lászlónál – számomra legalábbis – kellemes színfolt az egyre több szín! Tudom, hogy a vadászok naturalista szemléletűek, de nekünk késkedvelőknek üdítő látvány a színek bátor használata.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

De az igazi meglepetés Palcsesz Imre késkészítő standján ért. Imre idén talán egy kicsit enerváltnak tűnt és a Loveless kések is kezdik elérni a telítettségi szintet. Érezhette ezt, mert elővett a tarsolyából valami újat. Valamit, amit nem tőle vártam volna! Nézzétek a képéket!

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Igen, taktikai vonal, precíz kidolgozás, átgondolt tervezés. (itt ki kell emelnem Vizeli Zoltán nevét is)

Egyelőre csak tesztdarabok voltak kint a „Mini Dark Angel” modellből, mert még csak most jön a betesztelési időszak, és igen!! Mi is a csapatban vagyunk!!

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Tehát jövőre jön egy érdekes téma, bizony!

Sajna, nem tudtam tovább maradni, hiszen a tűlevelű démon (a karácsony, ahogy napokkal előtte rágondolunk) nagyon szorongatja a torkomat.

Összességében elmondhatom, hogy az előző évekhez képest ez a vásár előrelépés volt. De ez a kiállítóknak is nagyban érdeme, mert tényleg nagyon komoly kínálattal készültek.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Megérte elmenni, ezért megérte megint nyakamba venni a várost.

Áldott, békés karácsonyt kívánok mindenkinek!

Simon János

Magyar Kések