Blackjack! 21 pikáns kérdés Nagy Csabának!

Magyar Kések cikk

Minden olvasót szeretettel Üdvözlök. Ebben a BlackJack kérdéssornak keresztelt interjú sorozatban a hazai (nem csak késes) közösség számára érdekes személyek válaszolnak 21 olyan kérdésre, amelyekre adott válaszok reményeim szerint érdekesek és hiánypótlóak lehetnek. Célom, hogy a tisztelt olvasókat közelebb hozzam interjúim alanyaihoz.

A kérdéseket most egy „ifjú titán” Nagy Csaba késkészítő kapja, aki a megkeresésre igazán fiatalosan, de úri ember módjára reagált. Kis várakozás után, de csak meg született ez az írás.

(A profi hozzáállásért ismét köszönet!)

Jómagam Csabával az interjú előtt csak egy alkalommal találkoztam a 2018-as Magyar Késműves Céh Vajdahunyad várában megrendezett kiállítás és vásáron, ahol egy nálam szemfülesebb vásárló pont elvitte azt a Kiridashit amit kinéztem magamnak. De erről még szó lesz a későbbiekben.

Meggyőződésem, hogy interjúm alanya fiatal kora ellenére a hazai késes világ egyre jelentősebb alakja, és megtiszteltetés volt ezt az interjút elkészíteni vele!

Jó olvasást kívánok!

(Csaba a kapott kérdésekre kedve szerint válaszolt azokat én semmilyen formában nem változtattam meg. Aki nem hiszi, kérdezze meg őt magát.)

1. Csaba, (mert ugye a beszélgetés előtt megegyeztünk, hogy tegeződünk.) Kérlek, röviden mutatkozz be az olvasóknak, akik nem ismernek esetleg.

Nagy Csaba vagyok, 27 éves, Hajdúböszörményben élek, így én is keleti késes régiót erősítem.

Magyar Kések cikk

2. Honnan jött az ötlet, hogy késeket készíts? Gyermekkori vágyad volt?

Mindig is érdekeltek a kések, így aztán kaptam egy késes enciklopédiát. Azt lapozgatva jött meg a kedvem a készítéshez. Szerencsére kertes házban élek és még egy fészer is volt pár alap szerszámmal. Ha panelban laktunk volna, szerintem nem írnám most ezeket a sorokat, mert csak a vásárló lennék és nem készítő.

3. Milyen kések, kés készítők voltak vagy vannak rád nagy hatással?

Elsősorban a perzsa, török formavilág, ami tetszik, ez sokszor visszaköszön az én késeimben is. Kocsis Ferenc munkái nagyon tetszenek és most nem feltétlen a bicskákra gondolok.

Magyar Kések cikk

Személyes ismeretség előtt csak a honlapján csodáltam a késeit, remek volt idővel élőben is megnézni a késeit, főleg a damaszk kések kápráztattak el. Persze örülök, hogy a készítőt is megismerhettem, azóta is jóban vagyunk.

4.  Úgy tudom a kovácsolt technikával készült késpengéket kedveled talán éppen a damaszkot a legjobban ez igaz? Hogy kezdődött nálad a kovácsolás elsajátítása?

Igen, az a kedvencem. Vannak irányított damaszk minták, de nagyon sok dologtól formálódik a minta így mindig izgalmas, hogy mit rejt az acél csiszolás-savazás után.

Érdekes módon nem késesnél kezdtem a tanulást. Szintén a városban alkotó Szekeres Antal kovácshoz kezdtem el járni tanulni. Főként díszműkovácsolással foglalkozott, így az alapok után abban kezdtem el segíteni neki, ami nagyon hasznos volt. Itt oszlatnék el egy tévhitet a késkovácsolás témában, ami idekapcsolódik.

Sokan úgy hiszik, hogy a szegkovácsolás, ácskapocs és más egyszerűnek tűnő dolog kovácsolását felesleges megtanulni, ha valaki kést akar kovácsolni, ez nagy tévedés.

Magyar Kések cikk

Ezeket a leg alapibb műveleteket, a nyújtást is el kell sajátítani ez szintén rengeteg alkalommal kell majd a pengéknél is, ha valaki damaszkolni akar akkor meg főleg. Sok idő kell mire úgy és ott találod el a vasat, ahol szeretnéd, egy apró szegen, ha az megy szépen akkor már jó.

5. Volt olyan magyar vagy akár külföldi kés készítő, akitől tanultál kovácsolást vagy megtudtál, esetleg ellestél valamit?

Késpenge kovácsolás és damaszk témában először Zsákai Istvántól kaptam segítséget.  Dolgoztam vele együtt Molnár Péterrel (vele nem sokkal később Szekeres Antal jóvoltából ismerkedtem meg) műhelyében szintén díszmű munkákon és a munka végén néha mutatott pár fogást, ami nagyon hasznos volt. Persze a késkészítés többi lépésében is tudtam tőle tanácsot kérni.

Magyar Kések cikk

Tehát sokat köszönhetek ennek a 3 embernek, mert így nem kellett az interneten talált videók alapján kezdeni, tanulni, ami jó ötletnek tűnhet, de nagyon nem az. Nem minden videó helytálló szakmailag és csak kártékony, ha megpróbálunk az alapján tanulni.

6. Csaba, igen sok stílusú, rendeltetésű és méretű kést készítesz az egyedi megrendelésekről nem is beszélve. Te magad melyik kés stílust kedveled a legjobban, illetve melyeket készíted a legszívesebben?

Ahogy fentebb is írtam nagy kedvencem a damaszk kések, ezen lehet megmutatni egy készítőnek a stílusát a trükkös megoldásokkal és formákkal, berakásokkal.

Magyar Kések cikk

7. Mi és milyen volt az első saját magad álltál készített kés?

Na most kapaszkodjatok meg :D a legelső késem úgy készült, hogy vékony betonacélt vasúti sínen laposra kalapáltam, azt valahogy reszelővel megéleztem és egy seprűnyél darabba beleütöttem.

Ekkor még nem volt itthon internetünk így nulla információval ennyit tudtam összehozni saját kútfőből. Most már szerintem értitek miért fontos a rendes szakmai segítség az elején.

8. Mit szeretnél fejleszteni a műhelyeden és te magad miben szeretnél fejlődni, mint kés készítő?

Állandó fejlesztés van a műhelyben, mindig veszek valami kisebb, nagyobb gépet, hogy megkönnyítsen egy-egy munkafolyamatot. Magam a damaszk témában, illetve a modern folder készítésében szeretnék fejlődni a közeljövőben.

9. A Kiridashi készítésének ötlete honnan jött? Sokat tervezgetted, hogy lesz majd ilyen is a kínáltodban vagy hirtelen ötlet volt?

Inkább az utóbbi. Akkoriban mikor az első készült csak szálanyagban volt elérhető a sleipner. Így mindig maradtak, kisebb-nagyobb leeső darabok a végén, ami már rendes méretű kést sehogy sem adott ki. Így egy ilyen darabkára kezdtem el rajzolgatni és egyszer csak kialakult ez a forma. Már arra az első darabra is jelentkeztek páran így már kezdhettem is a következő adagot készíteni.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

Azóta már készítek belőle egy nagy méret 180mm teljes hosszall, illetve a Lurdyn debütált a középső 154mm méret, a kicsi pedig 120mm teljes hosszall rendelkezik.

10. Szeretnél nagyobb esetleg automata gépekkel felszerelt műhelyben dolgozni és nagyobban csinálni, amit most, vagy maradnál inkább "kisiparos"?

Nem zárkózom el ettől az úttól se. Persze nem futószalagokkal telepakolt csarnokokra kell egyből gondolni, de 1-2 CNC gép bizonyos műveletekben sokat tud segíteni, pl egy bicska zárszerkezeténél, hogy minden egyforma legyen és rendesen működjön.

Magyar Kések cikk

Itt most a keresztzárra gondolok főként, századmillimétereken múlik a dolog. Ezt lehet egyesével reszelővel is leszedegetni csak nem érdemes szerintem.

11. Az lenne a kérdésem, hogy a késportálos neved, anno honnan jött és később miért váltottál a teljes anyakönyvi nevedre? (Hisz ismerünk olyat, aki szintén a késportálos nevét mentette át a profik világába?)

Az egyik admintól kértem segítséget, hogy javasoljon valami nevet, nekem nem jutott semmi eszembe. Ez keltául fiatal kovácsot jelent, ez akkor úgy megtetszett, de idővel már nem tetszett annyira így jobbnak láttam sima névvel menni tovább, a logóban is a monogramom van amúgy is.

Magyar Kések cikk

12. Említetted, hogy családoddal élsz. Én úgy tudom, hogy van egy négylábú barátod is. Nagy kutya mániás vagy?

Mindig volt itthon kutyánk, de amúgy is kedvelem az állatokat. Pár éve viszont egy németjuhász kutya került hozzám és úgy gondoltam vele már érdemes lenne kutyaiskolába is menni, hogy tanuljon és persze én is hogyan is kell kezelnem, mert azért a fox terrierek után ez más méret. :)

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

13. Munka mellett vagy kés készítő vagy már ebből élsz?

Szakmunkásvizsga után volt egy ideig munkahelyem, pont szeptembertől júniusig, mint egy tanév. De nem tetszett mivel sokszor a késes munkánál is nehezebbek voltak a körülmények. Ráadásul egész suli alatt arra vártam, hogy kipróbáljam főállásban a késezést. Vagyis 2014 nyara óta főállásban készítem itthon a késeket.

14. Most egy konkrét, és azt hiszem nagyon népszerű bicskádról kérdeznélek, ami a modern maskara, gondolom nem tévedek? Mesélj nekünk erről a késéről. Honnan jött az ötlet?

Igen, a kiridashival karöltve a másik legnépszerűbb késem, amit folyamatosan keresnek.

Még évekkel ezelőtt volt a facebookon egy vita, hogy miért nincsen tradi magyar forma, de modern köntösben, egykezes kivitelben, ami nem körömszaggató. Ekkor gondoltam úgy, hogy jó akkor én elkészítem, meglátjuk tényleg akkora lesz rá az igény ahogy felvázolták abban az posztban. Igen, valóban akkora volt, azóta is folyamatosan készítem és sosem elég belőle. Ma már készülnek prémium anyagokból is, titán, Balbach rozsdamentes damaszk acél, stabilizált fa felhasználásával drágább darabok is.

Magyar Kések cikk Magyar Kések cikk

15. A kések mellet nagyon népszerűek a bicskáid is. Te, hogy látod hazánkban a bicskás kultúra jövőjét, és a saját készítésű zsebkéseid, amiknél gyakran alkalmazol modern anyagokat a hagyományos formákhoz kik körében kelendők?

A bicska most örvend a legnagyobb népszerűségnek a vevők körében, de ennek titka pont a praktikusságában rejlik szerintem. Egy hasonló méretű fixhez mindenképp kell valamilyen tok és egy öv amire felfogatjuk, ráadásul nyáron kihívást jelenhet a rejtett hordás is.

Magyar Kések cikk

Ezzel ellenben a bicska hossza használat után összecsukva szinte megfeleződik, tehát tok nélkül is el tudjuk rakni bármelyik zsebünkbe észrevétlenül. Illetve a hétköznapokban bőven elég egy bicska is, nem indokolt a fix kés plusz stabilitása. Úgy gondolom a fiatalabb generáció egy része, már jobban kedveli a modernebb kivitelt, egykezes nyitást és a klipszes hordást, mint a tradi megoldásokat, de hát fejlődik a világ. Minden használati tárgy rohamosan fejlődik, a kés sem kivétel, hiába a legősibb eszközünk.

16. A kérdés nagyon nem fair, de nekem is számtalanszor feltették már. Ha egy hazai gyártó egyetlen kés típusát vihetnéd csak magaddal mondjuk egy idegen bolygóra akkor melyik lenne az?

Valóban nem fair, mivel teljesen ismeretlenek a körülmények így inkább egy nagyobb pengét vinnék valami könnyen fenhető acéllal, valami kavics csak lesz, amivel meg tudom húzni az élét. Mókamiki Kraken pl.

17. Mióta vagy a hazai késműves CÉH tagja, hogy sikerült bekerülnöd?

Elsőként a Lurdy Házas kiállításon vettem részt még 2008-ban. Akkor még a régi céh elnöke Fazekas József meghívott a következő közgyűlésre, ahol lehetőségem volt bemutatkozni a tagoknak. Úgy döntöttek, hogy felvesznek a tagok közé, ami hatalmas megtiszteltetés volt.

18. Mit gondolsz, a hazai késes világ fellendülőben van vagy esetleg stagnál? Netán hanyatlik? Te, hogy látod ezt?

Mindenképp fellendülést látok, újabb és újabb acélokból és markolatanyagokból készülnek a kések, amiket pár éve még alig ismert valaki. Így még egyedibb alkotások tudnak születni a készítők műhelyében, ami jó dolog szerintem.

Magyar Kések cikk

19. A késeddel milyen vásárló kört szolgálsz ki?  Szeretnél e más vásárlói szegmensek irányokba is nyitni?

Úgy gondolom én több vásárlói réteget is kiszolgálok, mivel az olcsó nyakkésektől indul a paletta és egészen a damaszkolt pengéjű kések, bicskákig van nálam sokféle lehetőség. Így sokféle ember talál magának az elvárásaihoz megfelelő vágóeszközt.

Magyar Kések cikk

20. A késeid árának meghatározásakor milyen szempontokat veszel figyelembe? Kés tokokat készítesz?

Az első kérdést átfordítanám egy kicsit. Természetesen úgy határozom meg az árat, hogy nekem megérje minden szempontból. Inkább azt mondanám, hogy olyan árkategóriájú késeket készítek, amiket hamar el tudok adni, ez egyre többször bejön, de mellé lehet lőni nagyon könnyen.

Késtokot egyet készítettem eddig, de pont elég volt. Nem nekem való, meghagyom másnak azt a részét, teljesen más szakma.

21. Beszélgetésünk lezárásaként kérlek árulj el nekünk valami kis műhelytitkot, ami megtudható! És határozd meg, hogy miben más miben egyedi egy Nagy Csaba kés és miért ajánlanád?

Ez is fogós kérdés. Minden egyedi rendelés egy papírlapon kezdődik terv formájában, amin minden pontosan le van rajzolva mi hol kezdődik a késen. Ha kell ezen változtatunk is megrendelővel, ha valamit máshogy gondol. Ilyenkor már az alapanyagokat is leegyeztetjük előre. Szerintem csak így tudom pontosan megvalósítani az elképzelést, ha látja előre egy rajz formájában milyen lesz. A félkész késen már nem jó dolog alakítani a formát és egyebeket. Amíg minden részlet le nincs fixálva, addig bele se kezdek.

 

Készítette: Gyöngyösi István 2019.

Magyar Kések